Všechny komentáře k článku:ATI Radeon HD 3850 CrossFire – Hit letošních Vánoc!

Muhehe

Vybrat si jenom ty dobré grafy a pak na nich postavit oslavný text, tomu se říká manipulace, soudruzi :-)

@Lumpik: mapipulace? lol nikdo te k nakupu nenitu , tak si radsi kup 8800GT a mlc , tech 1500kc navic radsi dam to 2x3850 a budu mit vykonnostne doma 8800U za polovic , ati jeste vyda catalyst 7.11 kde je oficialni podpora rady 38xx a vykon popoleze zase o kousinek nahoru.

@smax12345: vykon je suprovej uz se tesim na moje 2xHD3870 :)

@stratos.: nojo no,to lidi jako ja vyuziji...ja bych potreboval nejaky disk,ktery vydrzi nejkaou dobu,uz aby nastoupi ssd...jinak pro hrace je to perfektni vec tohle!!!

@Lumpik: Dobrý den, oslavný text uvádějí i autoři z AnandTech.com (Anand Lal Shimpi & Derek Wilson) "Multi-GPU Scaling: Two 3850s = One 8800 GTX?".
http://www.anandtech.com/video/showdoc.aspx?i=3151&p=10

Hmm

celkem dobrý,až na to že na tý poslední fotce nejsou 3850 ale 3870....

@Kolix: super vykon :)

@Kolix: Vyborna recenze.

@Kolix: hmmm, vypadá to na hezky dáreček pod stromeček:)

Kamuflaz...

Neverim tomu ani za mak....To se machrujr kdyz je to v zapojeni crosfire.........

@KRISTOFOVIC OTAKAR: o to de o vykon v CROSSU o tom je celej clanek :)

@KRISTOFOVIC OTAKAR: tady nejde o vykonost jedny karty ale o crosfire reseni ktery je vykony jako 8800ULTRA a pritom o polovicku levnejsi

@KRISTOFOVIC OTAKAR: precti si ten clanek jeste 1.

Hm chybi mi tu..

A jakoupak to má spotřebu, co? Asi větší než u jedné grafiky, že?=)).. A se spotřebou přichází i teplíčko do vašich skříní..

@luqas: spotreba je 2x80W tj furt mensi nez jedna 8800ULTRA a 2900XT :)

@luqas: no bez bočních stěn u pc se tam teplo moc nedrží a navíc teď v zimě stačí pootevřít okno a chlazení je zadarno a myslim že docela ůčiný:)

@Pethros: A jak v létě :)

@Gibo-N: V lete budes muset koupit mrazak :)

Oslavy

Je hezké že jste udělali takovýhle článek, 3850 je podle všeho co lze na internetu nalézt opravdu povedený kousek, ale k článku bych měl pár připomínek.1) Uvádět výkon ve 3DMarku už se dnes moc nenosí, málokdo hraje 3DMark. Příště raději více herních testů.2) Poměr výkon/cena by MĚL být opravdu dobrý. Bylo by ale lepší srovnávat až ve chvíli, kdy u nás (u vás) bude možné zmiňované produkty skutečně koupit za české ceny. Tak jak jste to předvedl totiž v žádném případě není možné srovnat poměr výkon/cena! Přepočet koncové ceny dle výrobce na českou čistě podle kurzu je samozřejmě nesmysl. A nebo to tak klidně uveďte, ale v tom případě stejně vypočtěte taky cenu 8800GT která činí 249USD, tedy 4482 Kč vaší matematikou. A nikoli uváděných 7000 s nikde nevysvětlenou hvězdičkou (že by znamenala "předraženo kvůli převisu poptávky"?).

@MARTINMORAVEC: mensi chybicka se ti tam vloudila u 8800GT 249x18x1.19=cca 5400 + marze
a kdyz si vemes hd3850 150x18x1.19=cca 3200 + marze
takze k te cene asi tak jo:P

@smax12345: Je mi jasné že uvádím čísla která u nás nemohou nikdy být jako konečná cena. Chtěl jsem jen autorovi článku názorně předvést jak by vypadala jeho matematikou přepočtená cena 8800GT. Samozřejmě že je to špatně, ale to byl záměr:)

@MARTINMORAVEC: Dobrý den. Prvně děkuji za Vaše připomínky, nyní se na ně budu snažit odpovědět. 1) Jednak nejsem autorem testů, jak bylo v článku uvedeno, a tak průběh testů samozřejmě nemohu ovlivnit. Osobně však 3D Mark považuji stále za jeden z povedených nástrojů po porovnání výkonu grafických karet. Mimoto v článku jsou uvedené i jiné způsoby testování, a tak si skutečně každý uživatel může vybrat přesně to, co mu vyhovuje. 2) V článku bylo u ceny několikrát uvedeno, že se jedná o přibližnou cenovou hodnotu. Pokud se podíváte na stránky autora testů, je záměr článku naprosto evidentní – poukázat na to, že s Ati Radeon HD 3850 máte za zlomek ceny výkon korespondující s 8800 Ultra. Co se zmiňované hvězdičky týče, ta měla poukazovat na informaci pod článkem, že uvedená cena je pouze orientační a platí k datu vystavení článku. V průběhu zadávání aktuality se však vloudila chybka a tato poznámka byla ztracena. Proto děkuji za upozornění, oprava na sebe nenechá dlouho čekat. Přeji hezký den.

@Saša Ševčík - CZC: Dobrý den, díky za rychlou odpověď do diskuse.1) 3DMark je bohužel už příliš profláknutý nástroj.Tenhle program je až příliš brán v potaz při tvorbě ovladačů grafických karet výrobcem a tak se bohužel rok od roku stává více a více zavádějícím.Proto ho bohužel lze považovat za vypovídající čím dál méně.Herní testy jsou určitě mnohem zajímavější už jen tím, že v různých hrách je výkon karet vůči sobě často velmi různý a zatímco v jedné vede jedna, ve druhé jiná.Nelze tedy tak snadno říct, že jedna karta je o tolik a tolik výkonnější než jiná. Lze maximálně zprůměrovat několik výsledků.2) Ano, ale konečná česká cena 3850 samozřejmě zdaleka nebude taková jak jste ji uvedl, a to téměř jistě o hodně. Můj odhad 256MB verze podle toho co už na shopu máte je cca 4200 Kč. Schválně kdo z nás bude blíž:) Srovnávat cenu pamětí různě osazených karet také není košer. A navíc stavíte proti notně sníženému odhadu ceny 3850/256 českou koncovou cenu 8800GT/512 ve chvíli, kdy je poptávkou uměle navýšena a neodpovídá doporučené ceně. To samé se totiž může stát velmi snadno i s 3850 a čtenáři nadšení vaším úvodem se nebudou stačit divit.

@MARTINMORAVEC: Bingo, vidím, můj výpočet byl správný. Trefil jsem se skoro na korunu. vaše zaváděcí cena 3850/256 je 4224Kč. Dostanu za to něco? :)

@MARTINMORAVEC: Dostanete, ale nechci být sprostý.:D

@santor: hhe to je lolek :)

@MARTINMORAVEC: Dobrý den. Jde vidět, že máte skutečně dobrý odhad :) Bohužel rozdělování odměn není v mých kompetencích. Nicméně i při této ceně vidím výhodu dvou grafických karet HD 3850 oproti GeForce 8800 Ultra, kde je cenový rozdíl, vzhledem k výkonu citelný. Samozřejmě pokud bychom použili dvě grafické karty 8800 Ultra, výkon by byl vyšší – stejně tak ale i cena. Přeji hezký den.

@Saša Ševčík - CZC: Myslím, že tu lidem kteří uvažují o koupi karty jde o cena/výkon u těchto karet (3850) a 8800 GT a né Ultra... Ultru by si dnes koupil jen blázen, který neví co s penězi... dále na živě jsou testy CF a tam je úplný propadák, u některých testů je dokonce jedna 3850 lepší než CF...

@MARTINMORAVEC: souhlasim s MARTINEMMORAVCEM, presne vim co tim chtel rict a taky to je 100 procentni pravda :)

@chlupatej_zub: No jak s cim.
Sice 3DM nikdo asi nepaří:), ale da se tam docela obektivne zjistit ci predpovídat výkon karty. To že to pak v nekteré hře běží hůr a v jiné líp je spís otázka enginu hry a taky ovladačů karty. a hlavne jestli není karta např nVidia-friendli:)
Ale to uz se tady říká snad 100*denne.
Přece nemůžeš soudit výkon karty podle nejaký hry:) Od toho tady mas přece marky a ruzny dalsí:) A ty by mely ukázat co teoreticky karta umí avsak ve hrách se to pak různí.Jen nechapu, jak neco co má výrazne lepší parametry může být vůbec v něčem horší asi to j opravdu optimalizací hry na architekturu shaderů.

PS

Jinak podle toho co uvádí www.theinquirer.net , jsou oficiální uváděné startovací ceny celé zatím známé edice 38xx v USD následující:
3850/256MB - 150USD
3850/512MB - 180USD
3870/512MB - 200USD
3870X2/1GB - 400USD
Takže vaše srovnání opět maličko víc pokulhává, jelikož srovnáváte 256MB verzi 3850 ke které by se patřilo srovnávat s 256MB verzí 8800GT, která je oficiálně ohlášena na 200USD.Pak už se pomalu dostáváme s poměrem výkon/cena do velmi podobné úrovně.

@MARTINMORAVEC: Dobrý den. Jak je v článku uvedeno ceny jsou opravdu orientační. Nicméně za oficiální lze, dle mého mínění, považovat až ceny, které budou zveřejněny na stránkách výrobce, či nějakých na nějakých e-shopech, případně kamenných prodejnách. Informační servery mají povětšinou vždy pouze informační charakter. Má teorie rozhodně nepokulhává, neboť žádnou nemám. Pouze jsem přebral článek autora, jak mi bylo nakázáno. Nicméně se musím autora testů opětovně zastat. On totiž v testu použil právě zmiňovanou 3850/256MB, která v CrossFire režimu dosáhla lepších výsledků než GeForce 8800 GT. Samozřejmě na skutečné ceny testované grafické karty si budeme muset ještě počkat, avšak podle předpokladů bude cena tak příznivá, že nákup dvou karet vyjde podstatně levněji, než ostatních grafických variant. Přesto bude nárůst výkonu vyšší. Přeji hezký den.

@Saša Ševčík - CZC: Informační servery mají vždy informační charakter, na tom se opravdu shodneme:) Pravdivost uvedených faktů je věc jiná. Nícméně uvedené ceny jsou k nalezení naskrz celým internetem, takže pravděpodobnost že jsou pravdivé je velmi vysoká.Jinak co se týče převzetí testu, velmi těžko jsem v něm hledal kolik paměti měla testovaná karta. Nikde to tam není zcela jistě uvedeno, pouze nepřímá zmínka v závěru kde je uvedeno cosi o ceně 256MB verze. Když už jsme u původního testu, jeho výsledky jsou takové, že CrossFire zapojení 3850 (s neznámou velikostí paměti) dává oproti 8800GT/512 na zvolené sestavě a rozlišeních v rozmezí 1024x768 až 1600x1200 tyto herní výsledky FPS:Call of Juarez +58%
Company of Heroes +6,9%
Stalker +9,5%
Bioshock (průměr ze dvou) +11,9%
World in Conflict -32,5%
Crysis - nefungovalo korektněV PRŮMĚRU tedy +10,7%. Když budu vycházet z reálných cen na vašem shopu a podle pravděpodobného systému výpočtu si dopočtu 3850/256 na min. 4000Kč, vyjdou mi dva kousky na 8000, zatímco o deset procent slabší 8800GT/512 u vás momentálně lze objednat za cca 6000Kč.Rozdíl ceny tedy bude pravděpodobně vyšší než rozdíl výkonu. A to je tu ještě rozdíl ve spotřebě a produkovaném teple..

@MARTINMORAVEC: Dobrý den. Nyní se bohužel budu opětovně opakovat. Cenu jsem si samozřejmě nevymyslel, vycházel jsem z podkladů zdroje (viz. článek). Osobně samozřejmě nemohu tvrdit, jaká bude (podložená) cena na českém trhu – tu se dozvíme až tehdy, kdy budeme moci kartu nalézt v cenících. Stejně tak nedovedu hovořit o přesném výkonu karty. Ten budu schopen upřesnit teprve ve chvíli, kdy budu sám autorem recenze. Z těchto výše uvedených důvodů je také pochopitelně tento článek zařazen mezi aktualitami, místo rubriky recenzí. Co se převzetí článku týče. Krom specifikací jednotlivých modelů HD 3850 nalezneme v článku opravdu pouze zmínky o HD 3850 / 256MB. Z toho usuzuji, že by autor testů jen těžko použil jakoukoliv jinou kartu, neboť o jiné nehovoří (Krom specifikací jednotlivých modelů HD 3850). Přeji hezký den.

Muhehe

ale ta 1 g.karta stojí 5500 kč tak nevím kde vzali 2500 kč.

@pavelDOA: 2500kc je pripocet z EURA :) to ze si nekdo u nas prirazi silenou marzi je druha vec :)

@pavelDOA: Protože autor vůbec nemá páru o tom jak se počítá konečná cena.Viz diskuse níže.

@MARTINMORAVEC: to ale nemeni nic na tom ze je HD3850 o 2000kc levnejsi nez 8800GT :)

@stratos.: Opravdu? Tady na CC stojí nejlacinější 512MB verze 8800GT o cca 1500Kč více než nejlevnějí 3850 s 256MB. Když porovnám karty se stejnou kapacitou paměti, bude rozdíl už pod tisícovku. Podle testu který byl pramenem tohohle článku po zprůměrování rozdílu ve hrách je 8800GT o víc jak 40 procent výkonnější než jedna 3850. Samozřejmě 3850 je novinka a ovladače možná ještě lecos změní, ale přinejmenším podle tohohle testu se zdá, že lepší poměr výkon/cena je v tuhle chvíli u nVidie.

@MARTINMORAVEC: nj ale ceny de nejsou aktualni :) jak sam urcite vis

@stratos.: Nemá cenu se tady dohadovat o stokorunách, když zítra to může být zase jinak. Podstatné je, že není nutné se bavit o tom která karta je v poměru výkon/cena lepší. Všechny momentálně aktuální kousky (3850, 3870, 8800GT) jsou na tom víceméně stejně. Žádná není předražený propadák a koupí ani jedné z nich se nedá udělat chyba. Vlastně jde jen o otázku toho jak drahou kartu chcete a taky co bude teď před vánoci k sehnání. Crossfire a SLI samozřejmě nikdy nebudou mít lepší poměr než jednotlivá karta, jelikož nikdy nezajistí dvojnásobek výkonu.

@MARTINMORAVEC: akorat ze 8800GT bylo v prvni varce 40tis pro cely svet HD3850\3870 bude v prvni varce 250tis. A pochybuju ze nvidie za tech 14 dni vyrobila dalsich 40tis kusů ktery by nestacily na pokryti samotny EU :) takze zase opet pride 200kusů do CR a 8800GT bude opet nesehnatelna.

@stratos.: takže kdy spadne z 4200,- na těch 2700? v květnu 2009 ?? asi tak ne?

@lopes: cena bude uz koncem prosince na 3500kc s DPH za HD3850 256MB. kdyz to chces jeste levneji uz ted obendej si ji z USA doprava je asi 500kc

@stratos.: jen že tu celou dobu tvrdíte že 3850 stojí 2700,- a 8800GT je za 8000,- a je horší což jsou ko..tiny č.1, ale co, tak jste si pochválili košík a kdo má něco jinýho je ***** že?

@lopes: autor napsal ceny americky :) a hlavne 8800GT nejde sehnat a nepude minimalne jeste 1 mesic takze k cemu ti to je kdyz ji nesezenes :) do 14 dnu tu mame 250tis karet od ATI za prijatelny ceny zacinajici uz na 4 tis s DPH. A kde je nvidie? no maximalne si lidi koupej predrazenou 8600GTS :)

@stratos.: karta 8600 GTS je zmrvená, drahá a výkon nic moc, nejlepší volbou cena/výkon je 8800GT

@lopes: Dobrý den. V článku jsem nikde neuvedl, že karta HD3850 je výkonnější než 8800 GT. Je nutné brát v potaz, že testy probíhali za použití dvou karet. Samozřejmě pouhá jedna karta HD 3850 se grafice 8800 GT nemůže vyrovnat. Podstata aktuality však tkví v tom, že za podstatně nižší cenu můžete získat vyšší výkon, než nabídne dražší 8800 Ultra – samozřejmě při použití dvou karet HD 3850. Přeji hezký den.

@MARTINMORAVEC: Dobrý den. Děkuji za ohodnocení mých schopností. Cena byla přepočítána z originálního článku podle zdroje uvedeného pod aktualitou – přesně, jako to dělám vždy. Rozhodně nemám jakýkoliv záměr ceny zkreslovat. Samozřejmě je nutné ceny brát jako informační. Nicméně si pořád myslím, že dvě grafické karty HD 3850 budou ve výsledku výkonnější než 8800 Ultra, a to při nižší ceně. Přeji hezký den.

Nevim

Musim rict, ze uz zacinam mit dost vsechn testu, rad si je ctu a slintam na klavesnici, ted jsem docetl clanek www.zive.cz kde crosfire !!!UPLNE UTREL!!! caste chyby v obraze atd a celkove vykon byl hodne smutny, byl totozny co 3870 sama, navic mela 2900, ale i tak, kupovat si crosfire ted kdyz nema ATInka vubec odladene ovladace se na hlavu padle....a to mam objednanou 3870 :-)

Nenašli jste, co hledáte?

To je gól! To je gól!