Všechny komentáře k článku:Dell Studio: Luxusní notebook za rozumnou cenu

Grafika

o grafiku se stará integrované grafické řešení Intel GMA 4500MHD. Hledal jsem jak je výkonná a nakonec jsem našel toto : grafická karta Intel GMA 4500MHD přináší dvojnásobný grafický výkon oproti X3100. Na té jsem rozjel i Oblivion, takže nějakou hru si na tom zahrajete:)

Možnosti
20 reakcí
poslední 19. 12. 2008 22:13

Intel Graphics Media Accelerator (GMA) 4500MHD Montevina
3DMark01 - 5964
3DMark03 - 2447
3DMark05 - 1454
3DMark06 - 1027Graphics Media Accelerator (GMA) 950 GMA 950 - v EEE
3DMark01 - 4697
3DMark03 - 1158
3DMark05 - 462
3DMark06 - 142Graphics Media Accelerator (GMA) X3100 Crestline
3DMark01 - 4487
3DMark03 - 1581
3DMark05 - 808
3DMark06 - 522GeForce 9300M GS NB9M 8 ( v netbooku N10J )
3DMark01 - 13956
3DMark03 - 5867
3DMark05 - 3464
3DMark06 - 1916Jen pro přirovnání s ostatními levnými notebooky. Opravdu není tak slabá jak jsem původně myslel.

Zde najdete porovnání s velkým množstvím grafických karet
http://www.notebookcheck.net/Mobile-Graphics-Cards-Benchmark-List.844.0.html

@sonny21: GMA 4500MH je po dlouhe dobe opravdu pouzitelna grafika od Intelu o tom neni pochyb. Na konkurencni integrovane reseni ATI ci Nvidie stale nema, ale uz se to aspon zlepsuje takze kdo ma pochyby nemusite se bat koupit NTB s touto grafikou.

@stratos.: asi Ti nic neřiká ATI HD3200? V tý tabulce je sice jen o dvě místa nad GMA 4700(4500 je ještě o dvě níž), ale je na 55nm výrobnim procesu a má 4x tolik shaderů. na výkon tý ati si nemůžu stěžovat a na spotřebu taky ne

@mchlumak: vzdyt rikam ze na konkurencni ATI a nvidie integrovane reseni to stale nema :) kde prosimte tvrdim opak. Ale zlepseni tu i INTELU je to je nesporne. A konecne ma intel grafiku ktera zvlada HS akceleraci HD filmů.

@stratos.: Ale i tak má intel dobré prodeje svých integrovaných grafik.

@stratos.: Chudák stratos., i když občas řekne něco, co je odproštěno od osobních soudů a objektivně se dá považovat za správné, stejně má minimálně polovinu negativních hlasů jistou ;o)
NO FLAME :-D

@mchlumak: Dle mého názoru u integrovaných grafik nelze moc řešit výkon, zejména ve hrách. Rozdíly jsou pár fps. A na hraní je to spíše nouzovka, nezáleží, jestli je to Ati nebo Intel. Zdaleka důležitější jsou spotřeba, hardwarová podpora různých formátů videa- ulehčení práce CPU, a možnosti výstupu obrazového signálu z notebooku.

@dr6se2: to by ses divil jaká mašina je tahle integrovaná grafika, používal jsem ji na hry dost často a že to šlapalo;) Když člověk chce hrát hry a zároveň chce úsporný notebook tak tohle je pro něj jasná volba, úsporná grafika s dostatečným výkonem.

@sonny21: Já neřekl, že se na integrovaných grafikách nedají hrát hry, samozřejmě, že dají. Některé s bez omezování detailů, některé s velkými omezeními. Integrovaná grafika ovšem primárně není určena k hraní her, to je snad jasné. Je to tak, jak jsem psal na začátku i jak jste se vyjádřil, jde hlavně o spotřebu. Ale když už jste začal psát, jak si na ní zahrajete, mohl jste připsat, co hrajete a v jakém rozlišení a jak hra běží.

A aspoň má HDMI výstup, kéž by se prosazoval u notebooků masověji!

@mervart: Neznám moc lidí, co by prahla po tom využívat svůj ntb jako zdroj kvalitnýho digitálního obraz. výstupu. To spíš u dražších mašin.

@mtmccox: A proč by ne? Výkonově to zvládají a je to podle mě dost velká alternativa HTPC, která má výhodu mobility. A v obýváku mít hlavní pc je blbost (pro mě). Já používám notebook na přehrávání 1080p přes DVI-HDMI a optiku do televize a receiveru, kdybych měl HDMI výstup, tak ušetřím a ještě budu moct přehrát HD zvuk.

@mervart: Já bych naopak přivítal, kdyby ještě pořád měli notebooky i S-Video výstup, protože ne každý má na TV nebo monitoru HDMI. Bohužel notebooků, které mají oba výstupy je velice málo, resp. S-video velice rychle ustupuje na úkor HDMI, přitom jeho využití tady ještě je.

@dr6se2: http://www.hdtvsupply.com/adapters.html celkem drahota........

@k-dave: Zajímavé zařízení, ovšem zádrhel bude asi ta cena. Navíc je to prostě další zbytečná krabička na navíc oproti tomu, kdyby byly běžné výstupy v notebooku, místo na ně většinou je, hardware je podporuje, záležitost ceny je v řádu pár korun, ale přesto se více různých konektorů moc nemontuje.

@dr6se2: Nové TV mají HDMI všechny, monitory zase mají DVI. Na druhou stranu, vzhledem k velikosti konektoru není problém mít vedle sebe HDMI a S-VHS. Já mám třeba na NB DVI, D-Sub a S-VHS. Je to jen na výrobcích...

@mervart: Jo tohle dělá ACER, já například mám pouze S-Video a VGA a dost mi to vadí (mám šasi Compal FL90 od VBI), protože jak se řeší výše, používám notebook jako přenosný HD přehrávač. Bohužel VGA kabely už jsou kvůli přílišnému rušení pro FullHD naprosto nepoužitelné a už při rozlišení 1650*1080 na mé domácí 22" mi přes monitor přebíhají v některých barvách viditelné vlny (Btw. neznáte někdo řešení?). Ani drahý kabel prý nepomůže (sám prodavač ve specializované prodejně mi rozmluvil koupi Profigoldu). Vůbec tak nepotřebuju fullHD televizi, ikdyž začínají být tak krásně levné :'-(( ;o)

@^lolek: Přes D-Sub by neměl být problém provozovat bez problému 1080i (pokud to podporuje grafika), alespoň jsem se to dočetl na různých zahraničních fórech. Taky mám noťase na (Full) HD video a jsem tak rád a šťastný, že jsem před 2 lety vzal model dostatečně výkonný a s DVI, že si teď mohu výskat (i když jsem za něj tenkrát vysolil 50k).

@mervart: No jde o to, že u analogu se při vyšších rozlišeních významně projevuje rušení. A nemusí to být rušení z adaptérů, ale třeba právě od zvukového kabelu nebo čehokoli jiného. Nejde jenom o kabel, ale i o kvalitu konektorů, převodníků atd. Prostě nemám s tím dobrou zkušenost a nejsem jediný. Navíc nakonfigurovat analogový výstup, aby zobrazoval když ne správně, tak alespo%n použitelně je někdy úkol zvláště obtížný :-)

Nenašli jste, co hledáte?

To je gól! To je gól!