Všechny komentáře k článku:Gigabyte představil novou základní desku pro Core i7

CrossFireX, SLI.

Vynikající mi přijde možnost použítí ATI (CrossFireX)nebo NVidia (SLI).

Možnosti
15 reakcí
poslední 15. 1. 2009 9:57

přesně tak, chipset x58 se do budoucnosti určitě vyplatí... jestliže ceny desek a procesorů půjdou dolů, tak chipset x58 bude nejlepší volba

@piddas: Ceny dolů půjdou, ale ne tak jako doposud. Zatím měl totiž Intel stejné patice (LGA 775) pro prakticky všechny desktopové procesory, takže bylo možné pro každý procesor použít top chipset (X48), middle chipset (P45), nebo value chipset (P43).
Teď to bude jinak pro Core i7 bude chipset X58 a desky s LGA 1366, ale pro střední a nižší výkon bude Core i5 a desky s LGA 1160. Přičemž ještě nějakou dobu tu budou C2D a C2Q a LGA 775. Takže ceny se budou podle toho vrstvit. Nejdražší budou pořád Core i7 bude a desky s LGA 1366 a protože ten zbytek nebude taky zadarmo, nespadnou ty ceny jen tak dolů.
Co čekám je, že se objeví nové vylepšené verze stávajících MB pro LGA 1366, poučené z chyb těch stávajících a pak by ceny starších verzí mohly jít rychle dolů. Ti, co si kupují Core i7 mají zpravidla dost peněz na to, aby si kupovali jenom to nejlepší.

@Anonymní uživatel: nezapominat ze u 775 tomu bylo podobne.... to ze byla jedna patice neznamenalo ze do te ktere one sly dat vsechny procesory.... Samozrejme casem se to promichalo prichodem highendu atd, nicmene princip zustava stejny... mam jednu desku 775 a podporu 1333 nema... tim padem je to obdobne jako u i7

@K4my: Něco řeší upgrade BIOSu a některé desky jsou prostě zastaralé.
Je jasné, že nemá cenu stavět high-end systém na 2 roky staré desce i kdyby zvládla CPU, bude mít problém s grafikou atd.
Jenže dneska si můžu koupit X48, P45, P43 atd. a to jsou všechno čipsety pro stejné procesory a jsou prakticky stejně staré, jenom se liší cílovou skupinou a cenou.

@Anonymní uživatel: samozrejme, skala hardwaru je dnes sirsi, a je nutno pecliveji vybirat a zvazovat. Ale ruku na srdce, nedelat z toho vedu, myslim si ze prvni veci pri skladani PC je vzdy volba desky a procesoru. A i neznaly si o tom neco predem zjisti, aby byl aspon trosku v obraze. Ale jinak mate samozrejme pravdu :-)

To určitě ano, taky se mi hodně líbí vyvedení Molex napájení přes bracket vedle eSata konektorů. Konečně výrobci pochopili že k eSata je stále potřeba i to napájení... :)

@KamilSnajdar: skoda, ze uz nebudou desky od Intelu na jednu patici. vydelaji na tom hodne prodejci. snad az ceny budou pro normalni lidi tak to bude bomba, pokud teda neprijde neco lepsi od AMD

@KamilSnajdar: Já si teda myslím že spíše než starý molex by se vyplatilo vyvést klasické SATA napájení.

@mtmccox: to je presne i muj nazor. Vzdy sem se divil, proc vyvadeji jen eSATA bez napajeni. A kdyz uz mame vyvedene i napajeni, tak MOLEX ? Vskutku podivne. Snad se dockame u novejsich desek napravy...

@psot: A na co? Molex nebo SATA, je to jedno. Žádný disk zatím nevyužívá +3,3V větev, navíc Molex je značně univerzálnější a levnější. Kupříkladu já přes tenhle bracket ještě napájím starý scanner.

@KamilSnajdar: to neni zadna novinka, uz Gigabyte GA-EP35-DS4 to ma

@fidelmc: Přesně. Žádná novinka toto neni. Už asi před třema rokam (když vycházeli první S-ATA, tak možná už dřím tedy :)) jsem stavěl PC a u jedné HighEndové desky od ASUSe byla tato stejná záslepka. Navíc k ní byli 2x sata delší kabely a jeden ten Molex kde na druhym konci byli 2x S-ATA, takže prakticky šlo zapojit čistej S-ATA HDD do této záslepky a hned 2x. Časem to začal dávat k deskám i Gigabyte, ale má to asi jen tak 2 roky. Ten Molex je méně náchylnej na poškození a proto dle mého úsudku je tam Molex, kde na druhym konci kabelu je stejně 2x S-ATA. U S-ATA se častěji lámou ty plasty co jsou kolem těch elektrických kontaktů (znám z vlastní zkušenosti).

@FlashCV: Jo a co se týče toho výběru mezi CrossFire a SLI, tak Intel má jen výhodu, že získal ty prapodivný licence od obou. Nikdy jsem nechápal, proč to nemohl dělat kde kdo a my jsme si nemohli vybírat už dávno. Takhle si člověk dnes koupí desku s CPU a teď si koupí ty nejlepší grafiky a za rok jen upgraduje zase grafiky i když zrovna povede zase jiná strana grafik ;)

@FlashCV: Asi bylo potřeba, aby se oba systémy doladily a aby byl nějaký tlak na spolupráci. Napřed dostal CF od AMD, aby si AMD zvedlo prodeje svých grafik a teď dostali od Nvidie licenci na SLI za 100 Kč na desku, protože Nvidie si nemůže dovolit zůstat mimo.

@FlashCV: Ano ano , napajeci kabel u P35 DS4 byl taky molex-sata a aby se nepletl pro vnitrni uziti, byl kulaty v cerne buzirce s venkovni upravou :DD

Nenašli jste, co hledáte?

To je gól! To je gól!