Všechny komentáře k článku:Jak uchovat data po 100 let s médii JVC

Ono je to trochu jinak

Mam doma cca 30 starych CD-R disků (zbytek se ztratil nebo vyhazel) od ruznych znacek werbatim az po ruzne OEM vyrobce. Media jsou uskladnena v naproste tme v boxech a v suchem prostredi, nektera media jsou stara az 15 let a nemam dneska problemy je prehrat. Mediim obecne nejvice vadi slunicko, zazil sem ze CD-R ponechane na slunicku tyden bylo uz skoro necitelne (a to znackove Werbatim). Taky se mi neosvedcilo polepovat CD-R tema nalepovacima polepama, bud to CD prohne nebo to lepidlo uplne sezere tu datovou vrtsvu (vetisnou mi to znehodnotilo CD do jednoho roka od polepeni a to bez vlivu uskladneni)Takze vsem kdo chteji zalohovat na media radim
1) vykaslete se na nake drahe zalohova CD-R/DVD-R rozdil je minimalni
2) staci prumerne znakc ytypu werbatim apod ale musi se spravne skladovat
3) vyvarovat se vystavovani media slunci a vlhku.

@stratos.: plne s tebou souhlasim, vzdy nejde jen o cenu ale jak s tim kdo naklada...
osobne cd sem uz hezkou radku let nekoupil, po par zkusenost a to spatnych jak s noname, tak s imagion, verbatimem, zalohy delam max na dvd a jinak vsechno v zalohach na 2 discich projistotuproto ve vsech vetsich firmach jsou diskove pole a zalohy je mozne kdykoliv obnovit z vice disku...

@Onizuka: stratosi, není to Werbatim, ale Verbatim.

@Pave1: ano uz sem si toho vsiml taky, bohuzel EDIT tu stale nefunguje a nechtel sem to tu zaplacavat dalsim prispevkem. takze se omlouvam za tuto chybicku :)

@stratos.: Mně se nejvíce osvědčilo nakoupit levné HDD, nakopírovat na ně potřebná data (nemusím je vypalovat dva týdny v kuse a dělit třeba hd filmy na půlku), vypojit a schovat do skříne...v případě potřeby připojit do rámečku a přehrát...rychlé, levné, bezchybné :-) DVD mechaniku už na stolním počítači nemám tak dva roky, potřebuju jí jen, když reinstaluji systém a to si jí někde jako správná socka pujčím...hry stahuji ze steamu...nic mi nechybí :-)

@Petr Darsa: ano ja dospel ke stejnemu zaveru, drive sem si HD filmy zalohoval na DVD 720p, pak jsem presel s novym projektorem na 1080p a tam uz nestacily ani DVD-DL takze sem to zacal vypalovat na 25GB BR media ale to bylo dosti drahe hlavne ze zacatku 200,- za kus. Nyní uz zálohuji na Pevne disky tj nakych 10TB v soucasne dobe (nafukuje se to az nechutně) Ono v dnesni dobe ty originalni BR filmy ktere jsem si tak oblibil proste maj 30-45GB ale na 3 metrovem platne to je proste hrozne poznat proto si radsi sezenu original BR film nez jeho rip v mkv ktery je kolikrat dosti osekan na nakych 10-15GB kde uz bezpecne poznam na prvni pohled tu kompresi :(.

@stratos.: Někdy to ale nebývá až tak skomprimované, protože pokud má rip 15Gb tak je to čistě film a ten bývá na originálních BR velký asi tak 25Gb a já to teda na 40" LCD nepoznám, spíš bych řekl že většinou dělají chybi lidé kteří to komprimují, protože je divně že jsem viděl 10Gb rip který vypadal lépe jako 15Gb rip.

@pikatux: tak na 40" to opravdu nemas sanci poznat ja uz na 110" ano :)
treba takovej AVATAR original BR je neco neskutecnyho ta kvalita obrazu, tedka mam 20GB rip te prodlouzene verze a z blizka to kostickuje celkem enchutne :(

@stratos.: Sakrys, ty mas 110 palcovou televizi??? To by me zajimalo jak mas velky obyvak nebo kde to mas. Protoze co pocitam, tak uhlopricka mi vychazi skoro 280 centimetru!!! (110 * 2,54)
btw. jaky mas na tej telce rozliseni? to bude nejaky ultra-giga-mega full-HD nebo neco takovyho :-D

@Lord_Paprika: Nepřehlíd' jsi náhodou o pár řádků nahoře ten projektor? ;-)

@Racoon: jo ted na to koukam, ze tam to slovo je. ;)
Od kdy ale se udava uhlopricka obrazu, ktery je zobrazovan projektorem? V projektorech se nijak moc nevyznam, ale z logickeho hlediska si muzu priblizit projektor nebo naopak oddalit od platna vicemene jak chci, takze se "uhlopricka" obrazu bude menit.

@Lord_Paprika: omg, u projektoru neni pevne urcena uhlopricka obrazu, stratos mluvil o konkretnim svem domacim systemu, ktery ma pravdepodobne postaven tak, ze mu uhlopricka obrazu vychazi na tech 110"

@stratos.: kdyz se koukas na 110" zblizka, tak ty kosticky jsou pixely :D

@gramo: hele ani ne z blizka sou pixely velky zhruba 1x1mm coz skoro ani nevidis, ty kostky sem myslel tak 2x2cm proste tam vidis tu kompresi toho obrazu u original BR filmů to nedela

@stratos.: Tak to už je tvoje chyba, když si neumíš vyhledat skupinu, která dělá kvalitní ripy, nebo když si ho neuděláš sám, když tolik vyžaduješ kvalitu, ne chyba ripu potažmo kontejneru .mkv. Skoro bych se s tebou vsadil, že z tvého 30-45GB originálu udělám 10-15GB rip a rozdíl v kvalitě obrazu prakticky nepoznáš ;)

@stratos.: no nevím jakýho sou názoru ostatní, ale pro me je projektor na sledování filmů "extrémní" případ, kterej je vyjímečný, takže bych to nepovažoval za tak zásadní porovnávání, navíc u projektoru se myslím i trochu počítá že kvalita nebude tak dobrá jak na TV, pokud nemáte nejakej za 60 tis kc a kazdyho pulroku vymenovat lampu za 10 tis ...

@stratos.: Plácáš tu akorát blbosti. Rip ve formátu .mkv je tak malý oproti orig. BD díky použitým kodekům. Samozřejmě, komprimace tam je, ale pokud je rip udělán kvalitně, rozdíl je v některých případech těžké poznat.

@scorta: poznat to je prave kdyz mas velkou uhlopricku na sve 32" to taky moc nepoznam ale na 110" uz bezpecne ano. To je nevyhoda velkych uhlpricek ty vady v obzare uz tam jen tak neschovas.

@stratos.: Jak jsem říkal některé ripy dělají asi uplní tupci protože jsou uplně na nic, u některých ten rozdíl prostě poznám i já na 24" monitoru. Takže je možné že zrovna ten Avatar je prostě vypatlaně skomprimovanej.

@pikatux: Tenhle příspěvek mi někdo smaže, ale děkuji a tleskám, neboť jsem se po dlouhé době pobavil u čtení diskuzí.
Navíc, a upřímně, kolik lidí si kupuje, přehrává a vůbec může užít HD kvalitu? Ta kvalita je vhodná buď na Vaše televize o ohromných rozměrech 30"+ nebo špičkové projektory. Smrtelníkům stačí DVD-rip a jsou šťastní že viděli pěkný příběh.

@vml: Nevim kde žiješ posledních 5 let že tvrdíš že HD kvalita je vhodná jen na 30" a víš, já už jsem zvyklí se zásadně dívat na HD už tak tři roky a to žiju v opožděné České Republice. Už jsi někdy viděl Novu HD, já teda jo a musím říct že od té doby se jinde ani na zprávy nedívám (: . Ale musím říct že máš pravdu v tom že hodně lidí si koupí FullHD TV a nikdy na ní neviděli ani HD, ale čumí ještě při nejhorším na Analogovou TV (: . Já se pohybuji mezi lidmi kteří sledují HD kvalitu taky už nějaký pátek a čím dál tím víc lidí se k nim připojuje - naštěstí.

@Petr Darsa: Dnes už ani při instalaci nepotřebuješ DVD mechaniku, stačí si udělat kopii instalačního média na externí USB disk, flash disk, nebo pevný disk, nebo třeba jen paměťová SD(SDHC) karta, kterou připojíš přes čtečku, a většina počítačů už umí v biosu vybrat bootování přes externí disk :-) dělám to tak a max. pohoda. Mám takhle vytvořený instalačky na SD kartách.Dnes mi to připadá spíš jako přežitek, prodávat operační systémy na DVD nosičích, při dnešních možnostech a cenách statických pamětí...ale to bylo jen tak mimo... :-)

@Mara.nello: jednim z hlavnich duvodu je podle me to, ze na 1 HDD pripadne nekolik desitech DVD a to si pak klidne neco priplatim za HDD, abych nemusel doma skladovat celou krabici s DVDckama...kdo v tom pak ma neco hledat...

Životnost médií v podání Verbatimu

Před pár lety vyšel na tehdejším CD-R serveru zajímavý článek o životnosti a uchovávání CD a DVD médií:http://www.diit.cz/clanek/verbatim-odpovida-na-otazky-o-zivotnosti-cd-a-dvd-nosicu/22849/Za přečtení rozhodně stojí.

@Enigman: Dnešní výdrž bude už asi trochu někde jinde. Co tak srovnám třeba i svá stará DVD a CD tak hodně se liší i podle značky :) Např český MULTIDISK je už po cca 8 letech nepoužitelný, protože se oloupala část vrstvy okolo celého CD. :( btw. Test zajímavej :)

@Mr.GM: Stejně tak Emgeton je už dávno po smrti. Naproti tomu Memorexy, Verbatim (mé oblíbené:)), Sony, JVC (pár starých mám doma), dokonce i TDK..všechno drží, pokud jsem to nepoškrábal já sám svým zacházením zcela vědomě a naprosto bez skrupulí:p.. O životnost DVD bych se fakt nebál, spíš bych se bál o to, jak s nimi lidé zacházejí.

@Enigman: jj jsem ho kdysi cetl..musime se o ten diks proste starat nejlepe do tech ccerných boxu dat, at na to nejde zadne svetlo atd..a je mnoho dobrej jinych znacek jako memorex

Zajímavé

Mě by třeba zajímalo, jak zjistili, že jejich médium vydrží 100 let? Prakticky asi ne...

@ondrazacek: souhlasim, ty jejich testy nicem nevypovidaji

@ondrazacek: Takovéto testy se samozřejmě dají nasimulovat... Je to ale pro běžné lidi občas těžko představitelné...

@scorta: Vážený pane, to byla řečnická otázka, která je pro běžné lidi také těžko představitelná...

@scorta: řekl bych že jste nedočetl úvahu. Na konci úvahy je napsáno "Prakticky asi ne" .... Simulace kterou zmiňujete je pouze teorie, nikoli praxe. Prakticky to budou zjišťovat až mladší generace :-)

@instalater: Nevite o cem mluvite. To jsou realne simulace, ne teoreticke. Spousta vyrobku se testuje na to, kolik a jak dlouho vydrzi. Treba u automobilovych komponent se bezne testuje, jak na tom budou za deset let pouzivani - ale ten test trva treba jen tyden.Kdyz potrebuje neco vyzkouset, jsou na to specialni komory, ktere dokazi predmet vystavit definovanym teplotam, vlhkostem, salinite, a ruznym typum zareni. Na predmet se obvykle pusti vetsi "kotel" tehle vlivu, aby se nasimulovalo pusobeni mensi intenzity, ale po delsi dobu.

Přestaňte se hádat,

máte a nemáte pravdu všichni.
Pravda je, že záleží hodně na tom jak to kdo ripne, mkv není formát, ale jenom kontejner, dává se to do něj jenom proto, že se do něj dá dát víc věcí a je to jenom jeden soubor, dobré pro PC. Většina originálních filmů má tak 20GB, ostatní na disku jsou reklamy. Taky má víc zvukových stop (jedna má tak půl GB), takže když z toho 20GB filmu odstraníte 8 cizích, nepotřebných jazyků, tak většina ripnutých filmů ve velikosti okolo 15GB může mít originál kvalitu (ale většina nemá díky špatnému ripu).

@bubucz: TAk nějak jsem nepochopil tvůj příspěvek, všichni se tu baví o uložných médiích a ty jdeš rovnou na "pirátské" ripování filmů.

@bubucz: Nechápu co má nějaký ripování filmů společnýho s timhle výrobkem :-P

@patris01: Protože dokud se nezačalo se stahováním filmů po terabytech bylo největší médium 3.5" disketa :-) CO si budem nalhávat - vy máte doma terabyte firemních dokumentů? Myslím si že ne :-) I terabyte fotografii bych očekával až někde u profi fotografa než u "normálního" člověka.
Drtivá většina DVDček je naplněná filmama. Opravdu cenných dat je minimum.

@Under: Při focení do RAWů není problém dneska dosáhnout TB. Jeden RAW má podle rozlišení 10-25MB, takže i amatér za pár let hravě dosáhne TB.Ale je jasné, že vpodstatě na nic jiného než foto nebo video normální smrtelník takové kapacity nepotřebuje.

Re: Zajímavé

Já si myslím vážení že jakýkoliv disk by měl být v dnešní době pase.Flashky a paměťové karty dokáží na 100x menší ploše (cca 1cm čtvereční) uchovat víc dat než jakýkoli disk.takže proč někdo vyrábí takovouhle věc???vážně nechápu...kupte si pořádný SSD disk a vaše data vydrží tak dlouho jak budete chtít a nepoškrábete je:-D :-D. CD ani DVD nepužívám už ani na instalaci OS tak na co vlastně jsou??? USB forever .. CD/DVD/BR forNever

@Redman.rb: 64GB SSD = cca 3000,-
64GB Flash = cca 2200,-
64GB HDD = cca 120,-
64GB DVD = cca 106,-
-----
DVD tedy ještě vůbec nejsou "pasé" ... Já osobně používám na data HDD, kvůli okamžitému přístupu. Jinak DVD používím pořád poměrně často.

@marfy2: *používám

@Redman.rb: Je vidět, že jste moc flashidků nevystřídal...já jich měl tak pět a žádný z nich nepřežil tř roky (zrovnatak pamě%ťové karty, ale ty ani nebudu počítat)...A o životnosti SSD toho už bylo taky napsáno hodně a hodně, takže nemá smysl to tu psát znovu :)

@Petr Darsa: Podle mě je nesmysl, aby data na flash paměti odešly po třech letech, když se mluví o desetileté trvanlivosti bez připojení. Řekl bych, že to je tím jak se k nim majitel choval...

@scorta: Choval jsem se k nim úplně stejně jako k externím diskům co mám...očekával bych, že v zhledem k absenci mechanických částí, by měl ten flashdisk vydžet docela bez problémů...už tady nebudu mluvit o rychlost čtení, nebo nedej bože zápisu. Flash disky tak jak se dneska prodávají jsou podlě mě mrtvá platorma..to už raději dvd (zní to pěkně, ale když za mnou přijde zmaný s tím, že má 64gb flash disk a já mu spočítám jak dlouho se mu tam budou kopírovat data, aby se mu zaplnil...tak to obvykle končí absolutní ztrátou euforie :-D )

@Petr Darsa: Prosím vás, co jste s tím flash diskem dělal? Pokud jste ho vzal na dovolenou a potápěl se s ním mezi korálovými útesy tak to chápu, ale nedovedu si představit situaci, kdy vám flash disk s krytkou (nasazenou, ok?) při normálním stavu vlhkosti a teplotě v místnosti odejde po třech letech.. A když odejde, tak jste jistě měl Kingston, jenž na své produkty dává doživotní záruku. Důležitá data jistě zálohujete alespoň na dvě flashky souběžně, to se rozumí samo sebou.

@DW: Flash disk není doživotní ikdyž je bez mechanických částí a má nějakou hranici počtu přepisů (opotřebovává se).
Takže po 3 letech intenzivního používání klidně může začít vykazovat chyby. (Vlastní zkušenost)

@marfy2: To nemusí být žádná vlastní zkušenost. Obecně se ví, že každá buňka má limit zapisovacích cyklů. Ale plácáš stejně nesmysly. Pokud se totiž docílí oné hranice, poté již data do buňky nelze zapsat, ale buňka nezaniká. Pořád z ní jdou přečíst data, která na ní zůstala... Ani si neumím představit jak extrémně by musela být daná flashka využívána aby se do tří let hranice přepisu docílilo. Pro úplnost: MLC NAND flash vyráběné 50nm technologií vykazovaly zhruba 10 000 cyklů zápisu/smazání na jednu buňku, s 30nm-class výrobou tento údaj klesl na průměrných 5 000 a na 25nm vyráběné paměti už vydrží pouze 3 000 cyklů. (Diit.cz)

@DW: Ale tady přeci nejde o to, jestli sem si data zálohoval, jde o to, že flash disk už samotnou podstatou techonlogie má velice omezenou životnost, protáhnout se dá tím, že ho nebudete používat..samozřejmě :-)

HDD

při záloze velkého množství dat - řádově TB - vyjdou HDD levněji a celá záloha je mnohem rychlejší. Teď je ale otázka, jestli když si zazálohuju data na 2TB disk a dám jej do šuplíku, jesti tam, za 3 nebo 5 let bez připojení disku, ještě budou.
Další věc - pokud spadne HDD, jsou 2TB pryč, pokud spadne DVD, pravděpodobně se mu nic nestane.
Dost teď zálohy řeším (foto), doteď jsem kombinoval HDD a DVD, ale začínám mít pocit že záloha na DVD už přestává být únosná - kvůli času i ceně.
Samozřejme dané data jsou mnohem cennější a prakticky nenahraditelná, takže je teď otázka, jestli koupit karton spindlů a měsíc to vypalovat, nebo risknout ty HDD.

@sasap: Je otázkou do jaké míry jsou pro Vás data cenná; existují i lepší možnosti zálohy než HDD a DVD. Třeba NAS systémy, placená úložiště, HDD v RAID apod., ale cena už je někde jinde. Jde právě o cenu daných dat :)
Ale neodbočujme od diskuze nad JVC médii...

Nenašli jste, co hledáte?

Nakup a soutěž o hvězdné stavebnice LEGO® Nakup a soutěž o hvězdné stavebnice LEGO®