Všechny komentáře k článku:Jak zabezpečit v roce 2009 počítač proti kybernetickým útokům

Linux

Z hlavy mě napadá hodně způsobů, jak napadnout linux, ale ani jeden se nedá použít ;) Samozřejmě nechci říkat, že je Linux nejlepší a nejbezpečnější systém, ale je.

Možnosti
6 reakcí
poslední 16. 1. 2009 15:16

Vše je ano tím, že není tak rozšířený. Je přece účinnější vytvořit něco pro Windowsy, pod kterými je mnohokrát více PC, než pod Linuxem. Navíc ho mají většinou zkušení uživatele-napadení takového PC by bylo tedy těžší.

@mstanke: To je sice pravda, ale jenom z části. Troufám si tvrdit, že i kdyby GNU/Linux na desktopech používalo 50% uživatelů ICT a timpádem se do něj začlo bušit ze všech stran, tak by tvůrci malwaru svejma výtvorama dlouho neotravovali, protože by jenom pomohli rychle najít těch pár bezpečnostních skulin, co ten systém možná eště furt má. V kostce: nejde o to že svinstvo neni, ale o to že se už od samýho začátku bez svolení BFUčka s právama roota (kterýmu nepomůže ani svěcená voda) nemá šanci dostat dovnitř ani dělat brajgl. Řiká se tomu "security by design" a že se slátaniny od M$ v tomhle ohledu neschopně plazej eony za softwarovou prehistorií je všeobecně známej fakt.

Přesně tak, na LINUX se to prostě nevyplatí. Není to tedy v tom, že by byl o tolik lepší v ochraně, ale je to v tom, že WInViry na linuxu nefungujou a kdyo by se s takovýmmi věcmy vytvářel, že?

@vml: Problem je taky v tom ze linux zabira asi 1,5% celosvetovych pocitacu, zato windowsy maji celkem nejakych 95% takze se urcite vyplati napsat nejaky virus pro windows nez pro linux.
Cim vice pocitacu s operacnim systemem od jednoho vyrobce tim vetis sance ze se nakazi virem(ono kdyby by byl nejrozsirenejsim systemem linux tak by na nej taky vsichni nadavali jak je nedokonaly,...)

@psindel: Podívejte se na takové servery. Nevím přesná čísla ani procenta, ale minimálně polovina všech serverů jsou linuxy. A pokud by majoritným systémem byl opravdu linux, tak by lidé možná nadávali jak je nedokonalý, ale mnohem více lidí by bušilo jeho zdrojové kódy, aby se to o něm neříkalo... Ale nechci tu vyvolávat války světů ;)

linux je na viry super.. co se tyce stability ani nemluvim..vindows mu podle meho nazoru nesaha ani po kotniky...a to ja sam pouzivam na 90 procent visty.

Nenašli jste, co hledáte?

To je gól! To je gól!