Všechny komentáře k článku:Máte rádi ticho? Kupujte olej!

Zajímavé

Něco podobného jsem už někde četl. Jen by mě zajímalo jestli to nemá vliv na životnost komponent.

@droctopus: keby tam dal normalny olej ale ne rostlinny by som ani nepovedal ze to necomu vadi ale takto si staci pockat naky ten mesic a bolo by to trochu ine si myslim

Jen bacha!

Hlavne davejte pozor at s toho nemate fritak!

Reklamace ?!?

Zajimave, ale ne moc "krasne" reseni. Nechtel bych takovy pocitac upgradovat a machat se v oleji.Navic by me docela zajimalo, jak treba z graficke karty dostanou ten olej v pripade reklamace. Vykoupat v benzinu? :)

@Destroyer: Heeej sakra byls rychlejší :\ :)

Hmmm

Taky sem to už někde viděl..no hustý to je, vypadá to hezky ale měnit v tom komponenty bych ani necel :D a odmašťovat grafiku..:D

Šílený

Už vím proč vybrali starou počítačovou sestavu :-)... Ale doma to určitě zkoušet nebudu !!! =)

Lepší

Myslím, že výkonnější komponenty brzy přijdou na řadu ;o)

@himself: ma smysl davat na procesor pasiv?

@abbik: Pasiv smysl davat ma, vodivost oleje je mala, ale zase ma proti kovu dobrou kapacitu, takze pasiv bych dal, bude vetsi plocha, samozrejme u starsich procesoru by stacil plisek...

Video

Tady je to zkouseny na trosku lepsi sestave a hlavne je to video > http://www4.tomshardware.com/images/thg_video_18_oil_cooled_pc_divx.zip

Pěkný

No vypadá to na dobrý chlazení, ale já sem moder a todle to běžný skříně nenaleju :(
Krom toho se v tom často hrabu a nosit to do koupelny, abych vylil olej... A taky pokaždý kupovat 10l oleje no nevim nevim.
PS: ty větráky ve zdroji a jinde jsou odstřižený, nebo tam ten olej proudil??

@Krutas57: Větráky tam vůbec nejsou.

Hruza

Jak se vubec muze takovito clanek obevit na strance o pocitacich?jen par argumentu:- rostliny olej rozhodne neni to nejlepsi reseni, proc se tak asi neleje do transformatoru tento tip oleje, ale existuje specialni trnasformatorovy olej?...
- po par mesicich bude olej vypadat krapet jinak
- plosny spoj uz takyn nebude vypadat tak dobre jako ted.
- chtel bych videt nekoho kdo by uznal reklamaci takoveto komponenty (ikdyz tady je to jedno protoze toto pc je peknej dedecek)
- nedokazu si predstavit jak se patlam v rozebranem v oleji jen abych vymenil jedinej dil.
- a hodne by me desil pocit ze o to nekdy zavadim a budu mit olej po celem pokoji.

@BFREEE: myslim, že minimálně reklamace je trápit nemusí, podle použitých komponent (na první pohled) :-D

@BFREEE: jen par protiargumentu
- rostlinny olej je tam samozrejme kvuli cene, ale do transformatoroveho bych to nepotapel uz vubec. pokud se tu timto olejem ohanite, jiste vite, proc by to nebyla ta nejlepsi volba.
- tenhle pokus asi nebude v provozu par mesicu v kuse
- plosne spoje nejsou na potapeni stavene, chtelo by to alespon nejaky ochranny nastrik. i tak to ale stale koliduje s bodem 1
- reklamace by problem nebyl. vykoupete to v isopropylalkoholu a bude to ok (zde ale zas pouze v pripade, ze tam ten nastrik nebude)
- ja si nedokazu predstavit plno veci, ale to ze to nedokazu ja neznamena, ze to nedokazi jini (= pokud bych udelal vse pro to, aby to bylo stabilni a dlouhodobe reseni, tak bych se klidne jednou za cas chvili patlal v oleji, nez kazdou chvili menit zadrene vetraky a vyfukovat prach)
- myslim, ze kdyby se do toho nekdo pustil, tak neskonci s tim, ze to bude mit v otevrene bedne na podlaze.kdyz to shrnu, neni to samozrejme nerealizovatelne, ale chce to mit znalosti, schopnosti a odvahu. reklamace by sice po aplikaci dodatecnych nastriku neprichazela v uvahu, ale ne kazdy je "chudy student".
problemem zustava disk, ktery dela hluku dost a vetsinu disku potopit nelze.ps: naucte se cesky

@_tdc_: A ja si vždy myslel že Transformátorový olej je: - řídký
- nekorozivní
- přímo určený k chlazení zařízení pod napětím a s podobnou účinností jako u vody Ale když už to tedy vypadá, že nevím proč transformátorový olej není vhodný mohl by jste mi to vysvětlit?

@BFREEE: jj taky by mě to zajímalo proč ne??

@mprofa: Možná protože transformátorový olej se převážně používá u transformátorů, které potřebují výbornou izolaci kvůli obrovskému napětí(vzhledem k PC).

@BFREEE: Transformátorový olej není moc vhodný z toho dfůvodu že je hydroskopický.To znamená že přijmá vzdušnou vlhkost.Čim vic vody naobsdorbuje tím vic mění barvu.Proto se musí čas od času vysoušet nebo dát nový.Vysoušení je poměrně nákladná investice.

@BFREEE: nekorozivní a nevodivý možná je - ale plasty rozleptá naprosto spolehlivě tak jako každý olej - možná snad silikonový by byl vhodný

@_tdc_: Zadny nastrik neni potreba. Od kdy pryskyrice a skelna vlakna nasavaji olej. Plosnemu spoji to nebude vadit ani v nejmensim. Jedine misto, kde by to mohlo byt po omyti poznat, jsou papirove nalepky.Ja se pripojuji ke kolegovi. Docela by me zajimalo proc neni transformatorovy olej vhodny. Ja si naopak myslim, ze je velmi vhodny. Ten je totiz presne k tomuto urceny.

@_tdc_: Proc se branit potopeni HDD? Vse, co se pohybuje je hermeticky uzavreno.

@jiny_alias: no podle toho co si pamatuju z naposled ozebrneho HDD neni upne hermeticky uzavren je zde mali otvor s "labirintem"(pro odstraneni prachu) a nasledne je filtr ktery odfiltruje zbytek necistot ten otvor je kvuli vyrovnavani tlaku. takze je mozne ze by nakonec olej prosakl zkrz labirint a filtr dovnitr nejsem si jistej co to muze disku zpusobit ale asi by se to nelibilo ctecim hlavam precejen je olej hustsi nez vzduch tak by se mohli prinejlepsim pohybovat pomaleji pravdepodobne i nepresne.....

@abbik: no do HDD nesmi přijit zadná nečistota to by mělo za nasledek vadnych sectoru a takovej to olej totalni zničeny ploten

Zdroj

nebyl by odkaz na zdroj tohoto clanku?

@parolek: Dobrý den, nebyl - zdroj je elektronickápošta.

@parolek: zdroj není, ale já jsem spoluautorem :o)
Jinak pro kolegu hrůzu bych uvedl, že pojem transformátorový olej je mi dobře znám a jistě všichni pochopí, že byl zvolen nejlevnější olej a nejlevnější komponenty. S možností reklamace se samozřejmě nepočítá :o)

Smysl

jaký je smysl tohohle řešení? na první pohled jsou použity staré komponenty, CPU vypadá jako staré PII/PIII/Celeron do Slot1, na které se běžně už v té době prodávaly pasivní chladiče, zdroj při výkonu potřebném na tohle se taky dá chladit pasivně... Většinou když se lidi do tohohle pouští, tak používají nové komponenty, které je už pomalu problém uchladit vzduchem. takovýhle experiment nic neukazuje kromě zaprasení komponent olejem :-)

@xBl4d3x: Smyslem je pokus.

@himself: Kdyz se dela pokus, tak musi mit nejaky ucel. Jaky byl vas ucel? Overit si, ze to jde? Uz jsem na netu cetl snad deset clanku o takovychto pokusech a vsechny dopadly tak, ze to slo. Takze skutecne pokus, nebo jen zabiti casu?

Naolejovat nebo nenaolejovat ?

mam p4 3.4Ghz..
x800Gt
2GB ram ddr2
120Gb sata
450Wat zdroj
------------------
kdyz to dotoho potopim... pretaktuju to na 3,8 - 4GHz?
a grafarna, popř. Ramky ja do toho klidne pudu kdyz budu mit jistotu ze z toho udelamfiktyvni PC s vykonem o 35% navic...
dik BioBot

@biobot: Jestli mas volne penize na novy komponenty,tak bych do toho sle, ale jinak bych to nadale zkousel na necem starem - treba 486 :)

@cuk: no ja ted cumel na video kde to delaj na FX55 amd a6800GS grafarne v pruhlednym case kerej mame za vylohou ..ten kejs stoji ale 4000 :(
to bych to dal radeji do skopku :D

@biobot: a kde???

@biobot: Klidně jo, komponentum je uplně jedno, jestli jsou v oleji, nebo na vzduchu, olej neni vodivý, a námitky, že se ponořením komponent snižuje životnost si myslím, že jsou neopodstatněné (možná aktivní chladiče maj záhul, a tím se jejich životnost snižuje, ale to je vše, na životnost komponent to vliv nemá).
Co se záruky týče, je také nesmysl, aby byla ztracena. Pokud bude komponent po vyjmutí z lázně deatailně očištěn pomocí lihu, nemá výrobce možnost, jak zjistit, že byl komponent ponořen v oleji.
Problém může být s vyčištěním oleje na místech, jako patice procesoru, nebo sloty PCI, AGP apod... Odtamtud se olej jen těžko dostane, na fórech to vyřešili tím, že problémová místa utěsnili nějakou silikonovou pastou, či něčim podobnym, a tím zabránili vstupu oleje do patic, odkud by se jen těžko dostával.
V lázni můžou být ponořeny prakticky všechny komponenty, kromě pevných disků a mechanik, které by se utopili... (disky mají otvory, díky nimž se vyrovnávají změny tlaku uvnitř disku, a těmi by se do nich mohl olej dostat, a tím by byl disk zničen).Jinak rostliný olej neni příliš vhodný, po čase (cca. 2-3měsíce) žlukne a nepředstavitelně páchne, ale neměl by tuhnout.Větráčky se v lázni točí velmi pomalu, ale údajně pomáhají cirkulaci oleje v nádobě, a tím k lepšímu chlazení (spíše ale velké 80 a více mm).Jinak osobně myslim, že je to blbost... Člověk se nedostane ke komponentum, je to hnusný, hrozí riziko rozlití, páchne to apod..., a pokud chceš zvedat 3,4 na nějaký 4Ghz, tak si kup za pětikilo chladič, a věř, že to bude celkově výhodnější... :))

@Yeah(c): Vole aktivni chladice musis vypnout ne !

@biobot: k cemu ti to bude? ...ja se v dnesni dobe snazim spis podtaktovat... notebook mi vetsinu casu bezi na 174MHz, desktop na 800... na beznou praci zcela dostacujici. takt frekvence se samozrejme dynamicky meni podlezatrizeni. Na beznou praci naprosto dostacujici.. akorat ze tam nemam wokynka ale linux;-)

@the.max: Otazka "na co ti to je" je dost nasnade. Samozrejme ze frekvence 3,8 ti na tabulkovy a textovy editory je nanic, ale o tom tu samozrejme rec neni. Jde bud o hry, nebo pripadne narocne graficke aplikace, cemuz by odpovidala i pamet 2GB.
Jinak napad dobrej, ale nic pro me. To si radsi jednou mesicne vyluxuju vetraky nez se v tom hrabat :)

Dobry pokus ;-)

Dobry pokus ;-) V The Sims skocite do kuchyne, Simak jenom oskrabe brambory, nakraji a hodi do pc fritaku a vy si bez prace pekne pochutnate na hranolkach (popr. rizek, atd.) :-D A to vse pekne v sede, jen par kliknuti myskou :-D

Hmm

Po par dnech se olej dostane ze strany do desky a ta naboptna...
Nasledkem toho dojde k rozpojeni vicevrstevneho spoje a je vymalovano.

@Enders: To tezko. Nerikam, ze by to treba plosnak z televize neudelala, ale tam se kvuli cene pouziva lisovany papir. A i tam bych byl na pochybach. Ale plosnak v PC to zarucene neudela. Ten je totiz ze skelnych vlaken pryskyrice a podobnych sajrajtu, takze to tezko bude neco nacucavat. Jedine, ceho bych se bal je, ze rostlinny olej docela nasava vlhkost, takze by se za chvili komponenty mohly citit jak ve vane.

@Enders: no tak tuto je to co sem chtel slyset... ja mam BTX provedeni toho PC (viz naolejova nebo nenaolejovat) a cekam na chladic kerej sem kvuli hluku poslal do INTELU a cekam uz pres mesic... objednavam si tedy nahradu a budu luxovat :¨) jinak diks všem za komentaře...

Kdo maze ten svistiiii

.. jenomze co az budu chtit zasahnout do systemu ... uff, to bude mazlavo :D

Proc ne..

To je docela zajimavy reseni. Pamatuju si ze i vodni chlazeni byvalo pekny scifi. Lidi meli u pocitace kybl s vodou...kompresory pro akvaristiku..atd. A dneska se pro to prodavaji komponenty. Kdyby se toho nekdy ujala nejaka firma a delala vykonny a tichy barebone systemy, servery, atd. Vsechny by to vypadalo profesionalne.. Melo by to nejaky moznosti a postupy udrzby. Tak proc ne?

Router

No na nejaky nenarocny router by se to hodilo, nehrozi zastava vetracku atd..

@MAMBO: na nenáročný router není olej vůbec potřeba, uchladí se pasivně... Navíc stejně zůstává poměrně značný zdroj hluku - disk :-)

Zkusím to taky

Jestli bůch dá tak brzy navštívím Penny Market a zkusím to taky. Samozřejmě s historickou PC sestavou... Natočím to na kameru a dám to na net!!!

Az sleze snich

tady u nas na Vysocine az sleze snich tak uz sme se este pred timhle testem domlouvali ze to taky udelame ale s 486 :D

@DJ-Dran: na 486 ti staci pasiv ;)

Nenašli jste, co hledáte?

To je gól! To je gól!