Všechny komentáře k článku:Polský superpočítač nabídne výkon 50 teraflopů

Srovnání

to by mě zajímalo za jak dlouho by spočítal špičkovej matematik jednu takovou průměrnou početní operaci a porovnání s tím jak dlouho by počítal to co superpočítač zvládne za 1sekundu :-)

Možnosti
5 reakcí
poslední 12. 4. 2008 21:17

Zajímavá myšlenka pro porovnání .... ;)

@hardb: Taky by bylo zajímavý zkusit porovnat starší (no spíše staré) superpočítače s výpočetní silou dnešních řekněme highendových domácích PC

@Semajz: Tak například slavný ENIAC z roku 1946 dokázal při váze 27 tun a spotřebě 150 kW provést za 1 sekundu asi 5.000 sčítání nebo odčítání v každé z celkem 20 sčítacích jednotek. K násobení byly třeba 4 sčítací jednotky, které pak dokázaly provést 385 násobení za sekundu. K dělení jich bylo třeba 5, a ty pak dokázaly provést za sekundu 40 operací dělení nebo 3 odmocňovací operace. Výkon tohoto prehistorického "dvacetijádra" se dá s moderními stroji porovnat dost obtížně, už jen proto, že pracoval s desítkovými čísly v přesnosti odpovídající približně 30 bitům. Hrubým odhadem si dovoluji soudit, že 12MHz 286ka ze začátku 80. let by dokázala s přehledem simulovat maximální teoretický výkon ENIACu pro všechny vyjmenované operace levou zadní a ještě přitom hrát Prince of Persia I, tedy kdyby to šlo v DOSu spustit obojí zároveň :-)

@jmar8692: Jenze to je rozdil 40 roků vývoje :) Jak tady nekdo docela vystizne poznamenal: "A nejvetsi sranda je, ze za 50 let budeme mit tyhle Amalky doma pod stolem" :)

Špičkový matematik by neprováděl rutinní početní operace o moc rychleji než kdokoli jiný, tedy pokud by to nebyl takový ten typ cirkusového matematika, který udivuje obecenstvo právě rychlými výpočty. Jinak jedna taková průměrná početní operace trvá člověku setsakramentsky dlouho - jde o operace s plovoucí desetinnou čárkou. No jen si zkuste vynásobit řekněme 13286,583216 krát 0,0001935 na patnáct desetinných míst, a to jsem se myslím ještě v zadání hodně krotil :-) Když to zvládnete za sekundu, tak máte výkon 1 FLOP. Já bych to asi dřív než za 2 minuty nedal, takže mám řekněme 1/120 FLOP. Kdybych měl provést stejný výpočet, jaký to monstrum zvládne za sekundu, trvalo by mi to tímhle tempem asi 190 milionů let. Navíc si nepřeju vidět těch chyb, které by zřejmě celý výpočet úplně znehodnotily. Tedy pokud jsem i v tomto krátkém výpočtu neudělal chybu :-D

Nenašli jste, co hledáte?

Nakup a soutěž o hvězdné stavebnice LEGO® Nakup a soutěž o hvězdné stavebnice LEGO®