Všechny komentáře k článku:Přírůstek rodiny X800 má více konkurovat

Cena?

Mno, kdyby ta karta opravdu stála 150$ (25*150=3750Kč) a byla by dostupná v českých maloobchodech tak nejpozději za měsíc, tak by mohla být OPRAVDU HODNĚ prodávaná. Ale známe v tomhle ATI (nejspíš bude dostupná tak v době vydání 7600 a bude za 4500+Kč - takže úplně na SHIT)...

Možnosti
9 reakcí
poslední 9. 8. 2005 15:03

Jo, tak přesně takhle to nemůžeš přepočítavat!Kdybys těch 150$ přepočítal jako 150€, tedy 150 USD odpovídá 150 EUR, dostal bys možná správný výsledek.Trošičku žertuji, ale jistě víš, co tím myslím: prostě cena stanovena za Velkou louží na 150 USD, bude v Evropě tak bratru (stanovena na) i 150 EUR.

@MuadDib: myslim ze sa trosku pleties s tou cenou. ono tych 150 USD je totiz doporucena cena{velkoobchodna} stanovena ATI a vyrobcovia sa jej budu aspon priblizne drzat. ale treba si pripocitat DPH + rabat + bundl vsetkych ludi cez ktorych ruky ta karta prejde kym sa dostane do obchodu a hned je cena vyssia :[ a mala by byt cca 190 USD cize 6000sk alebo 4500kc{myslim tu 256MB verziu}.a to je este stale o 1000sk menej co stoji 6600GT. ja osobne si pockam kym sa realne dostane do obchodov a potom budem porovnavat.

@blino: Hej, jasné, ja som len chcel poukázať, že zásadne to nemôže takto porovnávať a dúfať, že mu z toho niečo rozumné vyjde. Ale zdá sa mi, že cenové úrovne stanovované pre jednotlivé regióny sú odlišné. Možno je to dané inými obchodnými podmienkami v Amerike ako v Európe.

@MuadDib: "poukázať na to, že"
Už hovorím ako maďar...

@MuadDib: je jasne ze ceny pre jednotlive regiony sa lisia, ale rozdiel je vacsinou len niekolko USD.X800GT ma konkurovat predovsetkym cenou - ono totiz ATI nic ine ani nezostava. ak dodrzia cenu pod 200 USD tak X700Pro/XT budu musiet min o 40-50 USD zlacniet a stanu sa tak konkurenciou pre 6600nonGT. takze zlacnovania a "presunu cien" sa dockame ale ake to bude v skutocnosti zistime az o mesiac :[ je zbytocne pisat o tom teraz kedze info. z netu sa lisia a nic neni potvrdene.

@blino: Hosi, tohle je mi vsechno jasne, ale ja jsem jen chtel rict, ze POCHYBUJI, ze ATI dokaze vydat v rozumne dobe nejakou kartu pro mainstream za rozumnou cenu. Tohle se tem Kanadanum proste jeste nepovedlo...

@^lolek: hmm asi zabudas na Radeon 9500/Pro :] a tiez R9600/Pro nemala v dobe vydania konkurenciu - FX5600 bola proste out. to ake boli ceny je uz ale nieco ine :[

@^lolek: Já ti rozumím. Ale přes všechen tenhle rozruch kolem "mainstreamové" 6600 to celé není tak jednoznačné. Jistě, někdo by se mohl ptát, proč nebylo více takových karet poháněných "odpadovými" čipy, které nemohly jít do lepších karet. Ale na 2. stranu - Ani taková X800 Pro není na zahození - ty nejlevnější modely stojí jen o málo více než ty dražší 6600 GT. Ale jsou zpravidla výkonnější. A když už jde o pořizování grafické karty - to se většinou vyplatí dělat i s ohledem na delší dobu a i trošičku vzdálenější budoucnost. Ono, když si to tak vemeš kolem a kolem, vyjde ti, že to, co bys vydal na dražší grafickou kartu, se ti zase vrátí v tom, že ti vydrží třeba o rok déle. Takže bys prostě neprohloupil. Zrovna asi tak před měsícem jsem nevrhoval komponenty jednomu známému, který se v tom prý až tak nevyzná, tak jsem mu na tohle téma zpracoval málem disertační práci. Jen tak mimochodem, na serveru xbitlabs se objevily velice zajímavé testy, kde byl právě ten Radeon - navzdory obecnému mínění - hodnocen velice kladně a to zejména z hlediska jeho "výhledovosti", neboli použitelnosti pro budoucnost.
Víš - podle mne by snad ATI mohla udělat asi jenom jediné - přesvědčit všechny, že potřebují opravdu vyšší výkon. Jasně, že takový X800 Pro rozdrtí 6600 GT svým hrubým výkonem - ovšem kde se ten rozdíl tak znatelně projevuje? Až ve vysokých rozlišeních, kde to prostě 6600 GT se svou 128-bitovou sběrnicí už nemá šanci zvládat. A tady je ten klíč. Běžní uživatelé prostě nebudou až tak pociťovat nějaký nedostatek výkonu na 6600(GT). Jinými slovy - ta 6600 je mnohem "vyváženější" a neplýtvá tam, kde je to zbytečné, což se příznivě odráží na ceně. To, jak jde jádro non-GT verze přetaktovat, je zase jiný příběh - ale myslím si, že tohle je pro mnohé lidi rozhodujícím faktorem a nVidia si to dobře uvědomuje.
Další věc je tá, že ATI byla trošičku slabší v AGP verzích, což jí ale vzalo značnou část trhu ve prospěch konkurence. Je to dáno i tím, že karty od nVidie používají větší bloky pro přenos dat, proto se jim mnohem lépe vede s přemosťovacími čipy pro AGP a není tam žádný propad výkonu.
O X700 asi nemá smysl se moc zmiňovat - tahle karta, ačkoli je lepší v geometrii než 6600 GT, obyčejně za ní pokulhává v celkovém výkonu, protože texturové pracovní paměti (cache) byly zmenšeny oproti X800, což se neblaze projevuje u kombinací více textur (multitexturing) - a ta se hodně používá dnes u drtivé většiny her. Třeba takové modelování nerovností (bump-mapping), které využívá normálové mapy, nebo pak i výhoda ATI v podobě 3Dtc - to všechno znamená 1 texturu navíc - a to je kámen úrazu pro X700. 6600 zvládá 2 textury najednou, mohu-li to tak zjednodušeně říci. Ony ty syntetické testy mají pro mne velikou vypovídací hodnotu, protože na jejich základě se dá každá karta posoudit velice dobře také s ohledem na případné budoucí "enginy".

@MuadDib: Ano, samozřejmě souhlasím skoro se vším, co říkáš (taky jsem se při koupi komponent rozhodoval mezi 6600GT a x800) ale je tu jedna podstatná věc a to CENA, která je pro většinu uživatelů rozhodující. Nejlevnější x800 tady na CZC stojí 7300Kč, nejlevnější 6600GT 4800Kč a to ani nemluvím o přetaktovaných 6600 (nebo spíš podtaktovaných 6600GT?) s DDR3 paměťmi, které startují na ceně kolem 4000Kč. Ano, x800 JE výkonnější než 6600GT a je i o odpovídající částku dražší, v celkovém poměru Kč/fps vyjde možná i lépe, ale pro valnou většinu uživatelů, kteří tomu moc nerozumějí a nebo nemají dost peněz není karta za 7000Kč mainstream. Maximální cena, za kterou jsou ochotni takoví lidé koupit grafickou kartu je právě oněch 5000Kč (200$) za které se prodává 6600GT nebo nejlépe ještě méně. Oni prostě chtějí kartu, na které si můžou zahrát jakoukoli současnou hru na maximální detaily a chtějí za ni dát co nejméně peněz. Ale jak jsi řekl, x800 je teď vlastně luxus, protože její poteinciál zůstává skryt ale musí se za něj platit. A to je to, co by si lidé z ATi měli uvědomit...

Nenašli jste, co hledáte?

To je gól! To je gól!