Všechny komentáře k článku:První palivový článek pro notebooky

Výdrž se hodí...

...když fakt potřebujete pracovat a není zásuvka... já jako student, bych to moc využil, přeci jenom osm devět hodin ve škole a pracovat celou dobu s nb je narocne na energii. Presedavat v ruznych ucebnach aby kabel dosahl na zasuvku je blbost... setreni energie vypinanim nb na prestavku taky nb moc neprispiva takze jestli tohle bude ceno prijatelny, beru to... ale pochybuji, jestli na to vemu nekde prachy, pocatecni cenu nejnizsí hranice tipuji 7000,-

@CarteroGS1: Já mám jednoduchou radu: Přestaň nosit notebook, teda aspoň když to nebude nezbytně nutné, a nakup si pár bloků a dobré pero. Já notebook taky neměl a taky jsem vystudoval :-) Dneska je každej chudičkej student a tahá notebook za 40 litrů....

@Milan Gal: Víš chlape, taky jsem bloky používal, ale já nepoužívám nootebook jen na to. Po škole se valim do prace, kde ho potřebuji, ve škole na něm píšu rovnou programy abych si to nemusel přeposílat přes net. Tak proč bych tahal bloky, když tam můžu rovnou psát i český jazyk? a když se nudím, tak si zahraju hru nebo mrknu na film.... či si zasurfuju na netu:)

@CarteroGS1: Ja do skoly netahal ani bloky a nakonec jsem taky vystudoval. Misto zbytecnych kramu do brasny par piv a jak bylo dobre :)

@mazanek1: A co že jsi to studoval?? :-)

@Milan Gal: Marketing - ten se da ukecat vzdycky :)))

@mazanek1: proto z nej mam taky za jedna ne? :)))

@mazanek1: Tak to by me take zajimalo, ono je asi trochu rozdil sepisovat si do kompu jak se pracuje s wordem a treba matematickou analyzu, kde prednasejici vyklada tak rychle, ze to nestacis ani rucne a o psani rovnic, vzorcu a grafu ruznych nacrtu ani nemluvim. Notebook nenosim, protoze je k nicemu, jen rozptyluje, presne jak tady psali, zahrat, kouknout na film atd. to do skoly chodit nemusim vubec...

@Anonymní uživatel: Ale prd... musíš taky odolat tomu koukání a hraní, já odolávám dobře...:) když je něco co nepotřebuji, tak se bavim, jinak na tom pracuji... a holt když někdo umí psát všema deseti a používá vlastní hlavou vymyšlené zkratky, není problém to stíhat...:-D

@CarteroGS1: No ale jak to delas kdyz se neco maluje? Ted mame treba teorii grafu a tam nevim nevim, leda tablet.... ale stejne si koupim skripta a je to bez prace

@Anonymní uživatel: víš, jsou nootebooky s dotykovym lcd :)... věr mi, ten notas je u me vyuzity hojne :-)

@CarteroGS1: Ja jsem zapomnel ze jsme jen chudi studenti :-)

@Anonymní uživatel: Já jsem taky chudý, nemám pomalu ani na kytku pro holku, musíš si to umět zařídit :)... radší fandi ať vyhrajem:)

@CarteroGS1: Je mi to jasné, ten můj příspěvek ber trochu jako nadsázku :-)

Nerozumim jedne veci

Jak se bude dobijet - ci snad doplnovat methanolem podobne jako prazdny zapalovac plynem???

@klapka: Přesně tak doplňuje (respektive dolívá) se tam methan.

@seky@: Tak to je na h---o. To jako budu kupovat methan nebo co? se prodrazi!!!

@seky@: jedna pripomynka, methan se nemuze dolivat nebot je to plyn, doliva se methanol, ma to vyhodu clovek by teoreticky mel mit pri sobe vzdy nejakou stavu (pokud si nenecha palivo doma :D).

@SATR: Řek bych že se to bude doplňovat něco jako zapalovače. Koupíš láhev s methanolem (nepít = oslepneš :-DDD) a stříkneš to tam podobně jako do zapalovačů. Řek bych že by to mohlo bejt tak. Nějaký ruční dolejvání by asi bylo značně nepraktický, když se podiváš na rozměr toho zásobníku.

@bezerker: já si právě myslim že by to mohlo bejt docela dobry protože jak dlouho normálně dobíjíš notebook? a jak dlouho může trvat dolití metanolu?
Notebook nabitej za 3 min to musi bejt fajn

@waterskier: dolejvani fajn..hnedle zas pripraven k pouziti...ale to je teda tak ze vzdy po nake te urcite kapacitni dobe po jakou dokaze byt v provozu..tak vzdy se musi dolit ze ?? to je pak ale docela nesikovne...to pak budu mit lidi doma obri sklady :)) navic pak taky cena je docela dulezita...
nevim kolik sezere jedno nabiti noutase...ale myslim si si ze je to otazka v par mizivich korunach...a tady stim to urcite nebude otazka par korunek no uvidime

@XX.ALIEN: De facto to nic neresi - podle meho je jedinou spravnou cestou snizovani energeticke narocnosti PC komponentu, nove technologie elektrickych clanku a treba pouzivani solarnich clanku. Vsechno ostatni jsou jen pokusy na zakaznicich.

Trochu zastarela informace

Pokusy s methanolem jsou tu uz jak dlouho ... takze nevim pro rikate prvni... mozna tak prvni pro prodej v CR

@master88: "První komerčně využitelný..." - nebo Vy jste uz nekde drive videl palivove clanky pro notebooky bezne v prodeji? Navic o CR se tu vubec nepsalo.

Methanol apod.

No, tyhle palivový články mají obrovskou výhodu, že do nich nemusíš lít jen methanol, ale spolknou i ethanol, pokud je dostatečně čistý. Akorát má "chlastací líh" menší energetický obsah... jinak methanol je klasifikován jako nebezpečný jed, nicméně litr seženete ve spec. laboratorních potřebách cca za 60Kč.
Každopádně předpokládám, že po větším rozšíření těchto článků stoupne počet vražd a sebevražd (vážně si nedělám prdel - po 10ml trvalé oslepnutí, 25ml klinická smrt) a nakonec methanolové články zákážou. Je totiž velmi snadné přidat to někomu do pití (nelze poznat dle chuti).
Podle mě se vývoj bude ubírat méně "nebezpečným" palivem, ethanol nebo lépe obyčejný glycerin a možná i rostlinné oleje (největší energetický obsah).

Výdrž

Podívejte se do tabulek na energii obsaženou v 1L methanolu. pokud má článek účinost 50% při 8 hod životnosti obsahuje méně než 100ml metanolu. S tím doplňováním to nebude tak horké, firmy si pohlídají aby každý musel po vyčerpání koupit nový článek, třeba záměrným poškozením článku po vyčerpání náplně aby nešly refilovat.Viz HP...Ať žije trh a životní prostředí ať jde k čertu, jak dlouho máme sakra čekat než si budete kupovat vzduch.

Pozor bomba

nákres palivového článku 17V 6A http://www.antig.com/english/products/SAOS%20Spec_20051116A.pdf
takže to primárně plnit půjde, jen jak se k tomu postaví sekunsární prodejci.

@medvedovič: Nejhorší je že ty palivové články jsou zatím daleko horší jak normální baterie. Přemrštěná cena palivových článků na mnoho použití.
Takový články stojí přes sto tisíc a vyplatí se od nějakých 5kW tedy od palivového článku o váze asi 50Kg.
Účinnost v porovnání se spalovacími agregáty je mizivá.
Tohle budou články na jedno použití. Pokusy byly i s mořskou vodou, ale asi to neobstálo výkonově, protože zůstalo jen u demonstračních autíček na mořskou vodu.
Kdo myslí, že je palivový článek ekologický, tak se velmi mýlí. Odčerpávají kyslík stejně jako spalovací motory akorát z něj dělají CO2 a H2O.
Protože ubývá mořských rostlin sinic v jezerech, které nemáme tak rádi, tak brzo budeme dýchat jen dusík.

Nenašli jste, co hledáte?

Nakup a soutěž o hvězdné stavebnice LEGO® Nakup a soutěž o hvězdné stavebnice LEGO®