Všechny komentáře k článku:React OS - Windows zdarma

Paneboze!

"Alternativních operačních systémů není nikdy dost. Jedním z nejzdařilejších počinů v oblasti operačních systémů zdarma je určitě ReactOS - kopie tolik rozšířených oken od Microsoftu."
Budu Vas muset zklamat, ale Microsoft neni autorem tolik rozsirenych oken. Autorstvi je nutno pricist na konto programatoru okolo Macu."Jak se na domovských stránkách React OS píše, jde o operační systém postavený na stejném principu jako Windows, který je kompatibilní jak s aplikacemi psanými pro MS WinXP a NT, tak i pro ovladače - zkrátka binární kompatibilita."
Tohle je bohuzel naprosto a nekonecna hloupost. Vzhledem k tomu, ze to je Linux a Microsoft nezverejnil zdrojove kody Windows, je naprosto nemozne, aby byl tento system postaven podobne. Binarni kompaktibilita? Kde jste nechal rozum? Placate naproste hlouposti! To ze na nem lze spustit MS Word a UT, vysvetlim pozdeji. A to, ze vypada jako Windows, je zapricineno grafickym prostredim, ktera je proste "naskinovano", aby vypadalo jako Windows"A jak se má React OS s kompatibilitou ve skutečnosti? Můžete si nainstalovat téměř libovolnou aplikaci, kterou jste zvyklí používat ve Windows jako MS Office, OpenOffice.org, WinRAR a pod. Pro hráče je důležité, aby mohli nainstalovat oblíbené hry. A také že ano. Na screenshotech dostupných na webu uvidíte například Unreal Tournament nebo Deus EX."
Opravdu si muzete nainstalovat temet libovolnou aplikaci, ale pouze s jednou podminkou - aplikace musi vyuzivat ovladace, ktere si muzete na Linuxu obstarat. Napr.: OpenGl a to je take duvod, proc na tomto OS bezi UT, UT2003, Deus EX, Quake III, atd. Ale pokud hra vyzaduje DirectX, mate smulu(tedy skoro)! Jedina moznost je danou aplikaci softwarova emulovat(stejne jako avizovany MS Office ci WinRAR), ale to je bohuzel u narocnych 3D aplikaci prakticky nepouzitelne. A co se tyce OpenOffice.org, tak ten ma uz od pocatku verze specialne napsane pro Linux.Vas "clanek" neni nic nez shrnuti toho, co se na Linuxu deje normalne jiz nekolik let. A hlavne z toho, co jste napsal jasne vypliva, ze tomu vubec ale vubec nerozumite a jenom jste neco placnul. Prosim zdrzte se pro priste podobne "odbornych" clanku na toto tema. Vypada to velmi trapne.

Možnosti
11 reakcí
poslední 11. 5. 2017 19:47

Jen Ad.1 - v tomto mel autor nepochybne pravdu. Autorem Windowsu (minimalne nekolika polednich) je Microsoft.
Nebo si vazne myslite, ze autorem vsech romanu je prave ta osoba, ktera tento zanr vymyslela?A zbytek je pravda.

@czhunter: No apple to taky vicemene vokoukal. Pro zmenu z Xeroxu. A vlastne ani tam nebyl uplny zacatek. Ten se snad datuje do sedesatych let (Engelbart a spol)

@czhunter: Jeee, vy jste legracni jak vubec nevite o co jde a jeste se s tim chvastate nejdelsim prispevkem v diskuzi :) Jak typicke...

Tak nevim jestli se da verit nekomu, kdo pise kompaKtibilita...:\

Je mi lito, ale v tomto pripade jste za blbce Vy ;o) ReactOS je skutecne unikatni projekt a neni to Linux. To ze MS nezverejnilo zdrojove kody je uplne fuk, staci, ze zustalo zachovano rozhrani (nelze zatajit), ktere pouzivaji aplikace a ze se chova (nebo by se melo chovat) vicemene stejne. Jinak divim se, ze uz jim to MS davno nezatrhli.

The ReactOS® project is dedicated to making Free Software available to everyone by providing a ground-up implementation of a Microsoft Windows® XP compatible operating system. ReactOS aims to achieve complete binary compatibility with both applications and device drivers meant for NT and XP operating systems, by using a similar architecture and providing a complete and equivalent public interface.

Priteli, jste uplne mimo. MS sice nezverejnil zdrojove kody, ale ZVEREJNIL API (je zcela verejne pristupne na webu). Pokud nejaky vyrobce software dela aplikaci ci vyrobce hardware dela ovladac pro Windows, nepouziva k tomu zdrojove kody windows (ktere jak spravne poznamenavate nema), ale prave toto API.ReactOS nedela nic jineho nez ze toto verejne API reimplementuje vlastnim softwarem. A jeste jedna poznamka: Neplest si ReactOS a WINE. ReactOS je kompletni operacni system podobny Windows NT, zatimco WINE je implementace aplikacniho Win32 API pod Linuxem. Z toho vyplyva ze zatimco pro WINE potrebujete hardware ovladace pro Linux, ReactOS by mel byt schopen pouzit normalni Win32 ovladace.Oba projekty (myslim WINE a ReactOS) spolu spolupracuji ve sdileni znalosti o Win32 API a mozna cast kodu je taky stejna, ale zaklad je jiny.

@asdfasdfasdf: No nevím jeslti je to kompletní opeační systém podobný Windows NT. APlikace které jsou vidět na screenshotech jsou buď linuxové a nebo win a to takové které běhají dobře pod wine. Nezkoušel jsem to instalova, ale i visualně to vypadá jako kde jen hozený do win skinu. Tím jim nechci ubírat snahu, zřejmě se snaží uzpůsobit kernel linuxu a linux obecně tak aby byl schopen brát win ovladače tak jako to dělá třeba pomocí ndiswrapperu se síťovejma který pak v linuxu fungujou. Ale lepší cesta je podle mě nechat linux jak je windows taky a rozvíjet wine a tlačit na vývojáře aby poskytovali rozumné a funknčí ovladače pro svůj hw pro linux jak se často ještě dnes neděje. Pak budou mít i vývojáři wine a xorg mín práce a víc času na implementaci funkcí win do linuxu. Navíc wine není emulátor :)

@bleblabloasdasdasd: No ja uz nevim jak vam to polopate vysvetlit. To nema s kernelem linuxu NIC spolecneho. Jestli to vypada vizualne trochu jako nektera z distribuci linux (a pripominam ze vizualni stranka distra linuxu s kernelem linuxu taky nema nic spolecneho), tak je to jenom proto, ze desktop na linuxu se podoba desktopu ve win a ReactOS evidentne pouziva stejnou technologii pisem jako Linux, tedy freetype, takze ma stejne a stejne renderovane fonty.

promiňte za moje rýpnutí, ale zdáte se jako by jste snědl všechnu moudrost světa a nevíte vůbec o čem mluvíte....

Tohle snad ani nemá smysl komentovat, ale byť jsem lama na IT, pokusím se.
ReactOS má s Linuxem společné pouze součásti z Wine emulátoru, ale jde v podstatě o samonosnou konzoli pro emulator založený na Wine, ale na Linuxu nezávislý.
Tato cesta byla zvolena právě z oněch licenčních důvodů, neboť nelze originální NT jádro použít. Proto byla napsána jeho "napodobenina" v "C".
Proto také byl opuštěn název "FreeWin", neboť to prostě a jednoduše Windows nejsou.
Jde o alternativní OS umožnující spouštění aplikací pro windows (poslední rel. je z března tohoto roku) s GUI napodobující W2K, na jejichž kompatibilitě se stále pracuje nicméně stále jde o alfa verze 0.x.
Asi mne opravíte ale jsem postarší strojař s nulovými znalostmi informatiky, tak se omlouvám za nepřesnosti.

Nenašli jste, co hledáte?

To je gól! To je gól!