Všechny komentáře k článku:Samsung Galaxy Note: výzva pro tablety i chytré telefony

GPS?

Špatně jsem koukal nebo nemá podporu GPS? Jestli ji má, tak je to docela jasná volba, jestli ne, tak bych tu investici zvažoval.

Možnosti
12 reakcí
poslední 3. 11. 2011 13:41

samozřejmě má GPS modul pro navigaci.

Má A-GPS s podporou Glonassu, dle informací ze stránek Samsung.com :-)

@Dupat: A-GPS je ale něco trochu jiného než plnohodnotná GPS ;-)

@Jarda1: A-GPS je plnohodnotná GPS s podporou stahování almanachu přes internet.

@mdop: Plnohodnotná GPS se bez obezličky jménem A-GPS obejde ;-) Jak by pak fungovaly všechny ty různé outdoorové navigace, které se na net nemají jak připojit ? Pravda, fix na nich není tak rychlý jako s A-GPS, ale i tak to funguje...

@Jarda1: Něco si o tom zjistěte. To o čem píšete je zřejmě MSA (Mobile Station Assisted) mód fungování A-GPS, kde polohu zařízení vypočítává server, což u takových zařízení jako jsou mobily s jejich výpočetním výkonem by byl holý nesmysl používat. Zvlášť když za datové mobilní přenosy se platí a almanach s dráhami satelitů stačí stáhnout jednou za týden, třeba doma přes počítač při synchronizaci.Za podstatně důležitější informaci považuji fakt, že Samsung Galaxy Note kromě amerického GPS podporuje i právě dokončený ruský Glonass. To by mělo vést k dalšímu zrychlení a zpřesnění určování polohy. Docela by mě zajímalo, jestli nové systémy budou třeba umět určit polohu podle menšího počtu satelitů z jednoho systému s výpomocí satelitů z druhého systému - při malém výhledu na oblohu by se to hodilo :-)

@petr.zima: Mně šlo o rozlišení "plnohodnotné" GPS od A-GPS. Protože toto vidím jako dvě rozdílné věci. Přeci už v dobách "hloupých" mobilů se A-GPS používalo, přitom uvnitř ještě nebýval žádný GPS chip, ale také to určování polohy nějak fungovalo...
Dnes ale A-GPS beru pouze jako pomůcku, která zrychluje fix na satelity, ale už nemá žádný jiný vliv na fungování GPS jako takové. Včetně toho, že i bez něj GPS i nadále funguje.S tím Glonassem by mne to také zajímalo ;-) Uvidíme co přinesou dny příští. Třeba nejnovější outdoorové navigace od Garminu to už umí také. Tak snad už to tady v ČR brzy někdo dostane do ruky a sepíše nějaké poznatky.

@Jarda1: Eh? Nepletete si to A-GPS s GSM triangulací? Nikdy jsem o A-GPS bez GPS neslyšel.

@Jarda1: Ano, v tom máte pravdu. "A-GPS" je lepší než "plnohodnotná GPS", pokud tím myslíte GPS bez A.

@Dupat: slova "plnohodnotné GPS" není moc dobrý označení, ale vím co tím autor chtěl říct...máte klasické GPS, které umí určit polohu čistě jen ze známých signálu z družic, což trvá příliš dlouho, pak je tzv. A-GPS (Asistovaná GPS), kde si stáhne zařízení aktuální pozice družic a pak z toho může vycházet při výpočtech, případně zanechá výpočty nějakému serveru.Ale pak existuje ještě malinko lepší varianta a ta je, že si zařízení GPS natáhne kódované informace přímo z družic o jejich polohách, tak to dělají např automobilové navigace TomTom apod... po zapnutí se připojí v řádů sekund, až desítek sekund, nikdy to nejsou minuty jako u mobilů bez použití A-GPS.

@jeffry-jordan: Tak o tom tedy nevím, ale nejsem na GPS expert. Standalone GPS, tedy GPS bez asistence, by měla mít first fix řádově do minuty, pokud je perfektní signál a je vše v pořádku. Občas se to prostě lagne a nechytí, dokud zařízení nerestartujete. Po first fixu už je celá operace rychlejší (vjedu do tunelu, vyjedu, chytne se rychle).Asisted GPS si stáhne data z netu, je třeba to aktulizovat každých pár dní, pokud chci mít first fix stále rychlý. Jediné, co A-GPS výrazně zlepšuje je doba first fixu, která spadne řádové do desítek sekund, v nejhorším případě třeba 20 sekund.Dále jsou všelijaké korekční systémy ala DGPS, ale to není žádná lepší varianta, to je vše jen dodatek k normálnímu GPS."Plnohodnotná GPS" je hrozně špatný termín, protože A-GPS je prostě "plnohodnotná GPS + rychlý fix podle dat z internetu" :-)

@Dupat: No jasně, jen jsem chtěl poukázat na to, že existuje i varianta, která umí taky natáhnout data o polohách družic (stále mění své polohy) a to ne přes internet jak to dělá A-GPS, ale přímo z družice, stačí mít signál z jedné, data si natáhne, rychleji si najde další družice a pak už může počítat polohu (nejdýl trvá vždycky to si najít dostatek družic - od toho se taky odvýjí rychlost výpočtu polohy + přesnost).První fix je rychlý, jelikož, nemusíte dlouho hledat signály družic a zjišťovat která je která... tahle varianta je kódovaná (licencovaná). Jsou ale výrobci, kteří toto poskytují svým zařízením, ale takový zařízení je o něco dražší.

Nenašli jste, co hledáte?

Týden slev HP Týden slev HP