Všechny komentáře k článku:Samsung přechází na technologii LED podsvícení

Uvidíme

Vypadá to dobře, doufám, že se tím odstraní nedostatky klasických LCD. Poté bych mohl uvažovat o koupi, samozřejmě za přijatelnou cenu.
Mně se klasická technologie LCD nelíbí, proto stále používám CRT monitor.

@Milan Krejčík: Jojo kvalitou obrazu je CRT každopádně lepší a cenou taky. Nevýhody sou občas vypouklost deformace obrazu velikost a spotřeba atd... Před rokem sem si koupil za 2800 21palců Fujitsu Siemens a je to vynikající kousek na to, že je od člověka co ho měl z bazaru...

@Dr._Macák: Ikdyž to není k tomuto článku, tak přidávám souhlas s CRT 22 palců. Je dobré, že se objevují nové technologie panelů. Nynější není ješte to pravé, pokud uvažujeme běžnou spotřebitelskou kategorii. Není to diskuze a prosím neoponovat zastánci LCD, jen píši souhlas.

@Dr._Macák: To jo ale starší CRTčka můžou být někdy jakoby vysvícené, že i největší jas nestačí. To se u LCD stát nemůže.

@Dr._Macák: No ty led by meli bejt levny. Ja sem cetl ze velkka televize bude treba stat 2500Kč ale byl to jen odhad co na tom je taky drahé. Jo a LED vydrzi malo jen 20000hodin

@petrx18: Pletete si to s OLED(kde je opravdu tak mala vydrz modre diody), ale tohle je normalni LCD s podsvicenim bylych LED diod misto trubic -> dokonale rovnomerne podsviceni a vernejsi podani barev, snizeni spotreby a tloustky.

@Heller85: Osobně mám CRT, jenom protože má zatím pro mě lepší obraz, a čekám až to bude stát za to a pak bych i uvažoval o LCD, ale zatím osobně nemám proč, ničím bych si ve výsledku nepolepšil, spíš byl na tom hůř, ale tohle už vypadá lákavě

@Dr._Macák: mno jako spotrebu bych zapor CRT ani tak nedaval, nerekl bych, ze by LCD meli vyrazne mensi spotrebu ... mam NEC 20" Wide screen, jsem s nim velice spokojen, odezva neporozovatelna atd atd ... jedina vada na krase je, ze cerna nikdy neni cerna ... i kdyz to neni ani u crt ale tam to je lepsi ..

@Milan Krejčík: Nevyhody CRT: vaha, velikost, spotreba, barvy, geometrie obrazu (meni se podle stari, prostredi, okolnich spotrebicu atd..), a hlavne kazi oci :-P

@SIR THOMAS: přesně tak, o dost min kazi oci nez klacky blikátko (monitor)

@SIR THOMAS: Pokud máte CRT s 60Hz, tak jste zralý na brýle, ale pokud je frekvence vyšší jak 75Hz už to není tak špatné. Já osobně používám 85Hz.
K porovnání: Klasická televize má 50Hz.

@Milan Krejčík: a klasický lcd nic takovýho nemá... takže žádný brejle... btw 85 hz je málo, pořád to dost škodí.. u lcd bliká každej pixel zvlášť tzn. že když se obraz nehejbe, tak to má 0hz prakticky

@Lukášek9991: ja mam 19 LCD od Samsunga 930BF , tenkrat kdyz sem ho kupoval stal 10 000Kc. Nemuzu si na nej stezovat ,jenom mi chvily trvalo nez jsem si zvyk na ty barvy,protoze jsem prechazel z 19 CRT ViewSonic. to ze se LCD budou podsvecovat LEDkama je jen dalsi krok k nastupu technologie OLED(jen co se vyresi mala trvanlivost displeye) a az budou kvalitni OLED,nebude potreba jit dal ve vyzkumu,protoze OLED displeye se budou moct prakticky "natisknout" na cokoliv. jen si predstavte billboard na kterym pobezi reklama jako v TV,nebo tachometr na prednim skle auta,nebo hodiny na okne v autobuse,atd atd. ale rek bych ze to jeste potrva

@Kotesova: Mám doma SONY E430 19' - Fajn kousek ale míří pomalu do věčných lovišť, 100Hz v 1152x864 a stále se drží hezký obraz... Fandím SAMSUNGU aby mne konečně přiměl upgradovat s pocitem OBRAZ = OBRAZ jako dřív. Některé LCD jsou moc fajn, ale na multimedia to ještě není ono.

@Lukášek9991: Souhlasím, že CRT škodí očím, ale já jej měnit nebudu.
U LCD jde také nastavit kmitočet. Stalo se mi, že jsem poznal kdy tam je 60 Hz. Ihned jsem tam dal maximálních 75 Hz, víc tam opravdu nejde. Všichni na mě koukali jak na blbce, co tam dělám a divili se, že vidím rozdíl. Nevím, jak je to u Vás, ale já jsem rozdíl o 15 Hz na LCD poznal.

@Milan Krejčík: Jenze LCD na te frekvenci jen obnovuje obraz, neblika (ona vetsina LCD blika pokud nemate 100% jas, ale blikaji nad 200Hz)

@Milan Krejčík: Nemuzete srovnavat 50hz klasicke TV s jakymkoliv CRT monitorem! Klasicka TV ma navic neprogresivni snimkovani (25xliche a 25x sude radky/s), takze kdybyste totez pustili do monitoru CRT, vetsina lidi by skoncila s epileptickym zachvatem :-). Ne, vazne, duvod je jednoduchy - dosvit luminoforu v TV je vyrazne delsi, nez v PC CRT, proto TV i pres 50Hz tolik neblikaji, jako by blikaly CRT monitory a taky proto maji vyrazne vyssi jas i kontrast nez CRT PC monitory...

@SIR THOMAS: Proc si myslite, ze u CRT jsou nevyhoda barvy? A jak by mel jako kazit oci? Kdyz je mala obnovovaci frekvence, tak se oci jen unavuji. Me spis vadi ta spotreba a konvergence v rozich.
Bohuzel, hodne lidi kvalitni CRT jeste nevidelo. Vetsina trinitron obrazovek ma prvotridni obraz. Kdyz jsem vedle sebe porovnaval obraz LCD za 5k a kvalitniho CRT, tak hadejte, kdo byl lepsi :-) O LCD ma cenu uvazovat az pri cene kolem 10k a jine technologii nez TN.

@Hansoi: to taky neni tak úplně pravda, chce to jen najír nějakej opravdu solidní, já například když sem dostal svoje lcd (19 hyundai b91a) tak se mi zdálo že má rozostřenej obraz... pak sem jednou jel ke strejdoj kterej se chlubil že má nový lcd za 8k, a to byl teprve ten praveh humáč na něco takovýho bych koukat nechtěl... btw ten hyundai vážně doporučuju je to jeden z nejlepčích LCDček který sem viděl... velice solidní úhel obrazeu a samotnej obraz je prostě moc pěknej

@SIR THOMAS: Barvy jsou prave na strane CRT, to je ten problem LCD, jelikoz vetsina jich zobrazuje jen 262 tisic barev, a ne 16,7 milionu.

@SIR THOMAS: Jo jeste jsem zapomel samozrejme vyhoda digitalniho pripojeni zpracovani obrazu i zobrazeni. S klidem mohu rict sbohem interference a jine vlneni ktere komplet ovlivnovalo obraz na CRT. Jinak mam doma televizi LG 37LC2R a nikdy bych ji za normalni bednu uz nevymenil. Kvalita obrazu se absolutne neda srovnat. Navic na ni jde koukat prakticky nonstop aniz by me zacala bolet hlava z klasickeho blikani. CRT je uz prakticky po smrti ale je jasne ze i tak teto technologii zustanou priznivci, ostatni pujdou dal.

Ověřený GEEK - level 3

@Milan Krejčík: Vypadá to na moooc hezkej LCD panel, ale ještě chvíli zůstanu u svého půl metráku vážícího CRT monitoru :-) (1280x1024/100Hz takže snad neoslepnu)

@BERNADIC: CRT s rozlišením 1280*1024? Zajímavé...

@^lolek: No prostě CRT obrazovka má poměr stran 4:3 a tomu má odpovídat rozlišení 1280x960. LCD 17 a 19 mají 5:4 nebo jak a tomu odpovídá těch 1280x1024. Mimochodem u CRT 22" co mám je univerzální použití oproti LCD, na klasiku zmenším zoomem na monitoru (!ne grafickou kartou!) obraz na zhruba 18 palců, při zhruba 1024*768 na 120 Hz, případně 1280-960 na 110Hz. A pak je tu zas druhý režim na digitální foťák při rozlišení 2048x1536 na celou obrazovku. Takové LCD s 1280*1024 je děs na fotky, malé rozlišení "umělé barvy". Zkrátka jsem se svým "žroutem" elektřiny a těžkým "hovadem" jak by někdo napsal velmi a velmi spokojen.

@Milan.Tuma: Jak to souvisí s mým příspěvkem?

@^lolek: Patří k tomu jen to vysvětlení s poměrem stran. Pak dále už to není reakce na váš příspěvěk, rozepsal jsem se. A nyní přidám ještě jednu univerzálnost mého CRT monitoru a tou je HDTV full ready a ne nějaká náhražka u TV z obchoďáku se 768 mi řádky, která sice má HD ready, ale v plné kvalitě to vůbec nezobrazí. Už jsem viděl nějaké samply v 1920x1080 a je to super, DVD kvalita je asi jako audio kazeta oproti CD.

@Milan.Tuma: ...

@BERNADIC: Mam pocit, že na únavu očí se stěžují lidé, co nikdy neviděli dobrý CRT monitor. Osobně mám NEC s obrazovkou diamondtron a nikdy jsem neměl problém při 85 Hz, civěl jsem do něj časo i 10 hodin v kuse a bolel mě akorát zadek. Nyní máme rok v práci levné LCD monitory Acer a AOC a práce s nimi je utrpení, po hodině mám oči jak králík, LCD NEC u známého za 10k mi taky bere oči, tak nevím. Myslím, že když LCD, tak aspoń za 15-20k, jinak snad radši CRT, máte někdo podobnou zkušenost?

@vladanburda: Také jsem viděl nějaká levná 17" LCD do jednoho roku stáří v ceně 5-10 tis. a mám podobné zkušenosti. Na ty levné LCD musím jakoby přimhuřovat oči, jakobych pořád zaostřoval na body. Že příčinou byla slepá-nesvítící plocha mezi body. Doma na profi CRT žádný problém. Podotýkám, že zrak mám výborný.

@vladanburda: Chapej - na unavu oci si lidi stezuji vzdy, kdyz jim monitor bezi v 60/75 HZ, a oni to nevi. Prakticky vzdy se mi stane, ze nekam prijdu, a monitor jim silene blika. Podivam se do nastaveni a jiste - 60 ci 75 HZ.

@Niky: monitor jim silene blika. tak to si asi frajer kdyz vidis jak obraz problikne 60 krat za sekundu,to mas asi nejak spomalenej cas ci co.

@Kotesova: Pochybuji, ze bys to mohl pochopit. Ano, kdyz je na monitoru nastaveno 75 HZ a mene, monitor se pro me chveje a blika.

@Niky: Tohle by měl vidět každý: nastavte si na CRT monitoru ergonomickou obnovavovací frekvenci (85Hz a výše) a nějakou dobu normálně pracujte na počítači (stačí i pár minut, ale čím déle budete pracovat s vyšší frekvencí, tím intenzivněji pak budete vnímat ono blikání). Poté si snižte obnovovací frekveci zpět na 60Hz...
Samozřejmě je možné, že někteří lidé (nezvyklí dívat se na CRT monitor) neuvidí nad cca 75Hz rozdíl, ale 60Hz od 85Hz rozliší všichni.
Pokud ale někdo přesto nevidí rozdíl (je nejspíš slepý, nebo ignorant, anebo obojí), bude na něj nízká obnovovací frekvecne působit stejně jako na všechny ostatní - únava očí a bolest hlavy se dostaví i po nepříliš dlouhé době.

@^lolek: Znam lidi, co jim ani 60 HZ neblika. Me to blika i pri 75 hz. Mozna i proto, ze uz alespon deset let vzdy pracuji na monitorech se 100 HZ.

@Niky: Mně se dokonce povedlo rozeznat 60 Hz na LCD monitoru ve škole (samozřejmě jedny s nejlevnějších monitorů). Ihned jsem tam dal max., tedy 75 Hz, rozdíl byl poznat, už to neblikalo.
Upozorňuji, že to blikání bylo opravdu malé a bylo poznat jen na světlých místech.

@Milan Krejčík: Je to naprosto jednoduchý. Obyčejná věž taky přehraje blbě nahraný CD už ze studia celkem bez rozdílu a na pořádný aparatuře je to mega rozdíl ! U TV kterou komentujeme je obraz, pokud je zdroj obrazu na úrovni, neporovnatelně lepší, než na CRT. Obyčejný TV vysílání v PALu bude ale vypadat na LCD vždy příšerně. CRT ty nedostatky umí prostě zakrejt.
Uživatel si musí uvědomit, na co kouká víc a pokud na TV, tak snad lepší by to mělo být s DVB-T, ale hodně záleží jaký bitrate a komprese je použit. Obrovskou roli hraje i elektronika v LCD, jak si s těma neduhama umí poradit. Vidím v tom stále lepší a lepší pokrok. První 100Hz TV zobrazovali taky pěkně nepřirozeně... Já osobně počkám na cenově dostupné LCD s LED a DVB-t, počítám tak rok a nebo OLED což asi nevydržím, jelikož se maj příští rok prodávat v Japonsku v malých úhlopříčkách, takže 42 budou tady tak za 3-4roky a možná déle, jelikož tady ty vylepšení LCD umožní je ještě nějakou dobu prodávat a vydělat na nich co nejvíc. Dokud se budou prodávat, OLED na trh nepůjde, maximálně za nekřesťanský peníz pro technokraty. Remember plasma TV před lety za 600k ! :)

@Milan Krejčík: Je to naprosto jednoduchý. Obyčejná věž taky přehraje blbě nahraný CD už ze studia celkem bez rozdílu a na pořádný aparatuře je to mega rozdíl ! U TV kterou komentujeme je obraz, pokud je zdroj obrazu na úrovni, neporovnatelně lepší, než na CRT. Obyčejný TV vysílání v PALu bude ale vypadat na LCD vždy příšerně. CRT ty nedostatky umí prostě zakrejt.
Uživatel si musí uvědomit, na co kouká víc a pokud na TV, tak snad lepší by to mělo být s DVB-T, ale hodně záleží jaký bitrate a komprese je použit. Obrovskou roli hraje i elektronika v LCD, jak si s těma neduhama umí poradit. Vidím v tom stále lepší a lepší pokrok. První 100Hz TV zobrazovali taky pěkně nepřirozeně... Já osobně počkám na cenově dostupné LCD s LED a DVB-t, počítám tak rok a nebo OLED což asi nevydržím, jelikož se maj příští rok prodávat v Japonsku v malých úhlopříčkách, takže 42 budou tady tak za 3-4roky a možná déle, jelikož tady ty vylepšení LCD umožní je ještě nějakou dobu prodávat a vydělat na nich co nejvíc. Dokud se budou prodávat, OLED na trh nepůjde, maximálně za nekřesťanský peníz pro technokraty. Remember plasma TV před lety za 600k ! :)

Nj

Samsung se dostává nějak na výslunní...

@pikoto: To je objev ! Samsung je už pár let nejprogresivnější el. firmou na trhu a udavá nové trendy jak v mobilech, tak i v TV. (Měl jsem jeho lowend telefon se 65k barev LCD, když měli ostatní výrobci 4k.) ...

Kontrast

Netuším jestli to bylo k těmto LED TV, ale někde se psalo i o tom, že na místech kde je černá, by se měli ty LED vypínat a tím by se dosáhlo opravdové černé. Jen netuším, jak to bude s rychlostí zapnutí a vypnutí těch diod a jaký to bude mít vliv na životnost. Kolik ciků taková led dioda zvládne.

@taylor-fx: hh dyt je to napsany v clanku,staci jen cist :D tady je to cerne na bilem: "Samsung teď uvádí další evoluční krok - schopnost vypnout jednotlivé LED diody a tím dosáhnout věrnějšího podání černé barvy."

@taylor-fx: Led diodě nevadí vypínání a zapínání, ale ta doba náběhu bude určitě hlavní problém, tušim, že maj 8ms

@Tubler: Vzhlledem k tomu, že má LCD obnovovačku 65HZ a 75HZ tak ybch v 8 MS neviděl tak velký problém... :-)

Hehe

Nemůžu si to odpustit (promiň neznámý výrobce pracích prášků, aviváže či čehosi):"Samsung. Aby černá černou byla...":-S :-D :-S

Nenašli jste, co hledáte?

To je gól! To je gól!