Všechny komentáře k článku:Centurion 590: PC almara od firmy

Zhodnocení skříně

Celkem slušně vypadající kvalitní sřkíň, ale šestero pozic pro větráky mi připadá trošku přehnané, nejenom že se mi nezdá systém odvádění tepla větráky v této skříňi, ale např. zbytečná druhá díra (pokud neni využita a myslím si že neni opravdu potřeba druhého výkonného větráku pro odvod tepla ze shora) pro 12 cm větrák funguje jako skvělý otvor pro prach. Zdroj umístěný na spodku skříně taky neni žádný skvělý vynález, už od malička jsme učeni, že teplo stoupá nahoru a zdroj jako jeden z největších producentů tepla z něj může (ale taky nemusí-záleží na konstrukci zdroje) vzlínat ohřátý vzduch stoupající nahoru přes všechny komponenty, které díky tomu budou potřebovat ještě lepší chlazení. Jako plus, dnes již jako samozřejmost, hodnotim připravené vstup a výstup pro vodní chlazení. Sem zastánce čistých skříní bez prachu a tato skřín by mi právě nevyhovovala právě kvůli přebytečným pozicím pro větráky (bohatě by stačil: 1x v předním panelu,1x ze zadu,1x na boční stěně foukající tunelem na CPU a GPU), a i přes to, by to byla šíleně hlučná skřín, díky větrákům okamžitě plná prachu. Nedozvěděl sem se z této recenze např.: dají se nepotřebné pozice pro větráky uzavřít ? Váha je sice zveřejěná, ale mě spíš zajímá materiál zpracování (plechy) ? Jinak bych zhodnotil tuto skříň "2", pokud bude cena tak lákává jako první pohled na tuto skřín. I přes (pro mne) přebytečné pozice pro větráky a neobvykle řešenou termodynamiku skříně (trošku proti zákonům proudění tepla) jí hodnotim jako velmi slušnou skřín pro středně náročně OC, díky využitelnosti jejích chladících možností.

Možnosti
20 reakcí
poslední 28. 1. 2008 23:02

poradim ti :) vem plech (nemusí být ani silný) tak 125x125 a udělej do něj 4 díry vrtačkou (na šroubky) a nastříkej libovolnou barvou a lakem :) a máš perfektní záslepku po fanu ;) jinak s tím zdrojem dole souhlasim, taky mi to příde jako kardinální hloupost :) . Jinak s prachem se dá bojovat různými filtry, i když pak se tvýší i otáčky ventilátoru aby se zachoval průtok vzduchu.

@ONDŘEJ_DOUŠA: Pouze mi připadá, že je tato skříň udělána v moc maximalistickém duchu. Nejvíc mi připadá zbytečná druhá 12cm pozice zvrchu, bohatě postačí jedna. Po stranách to samé, proč dva větráky ? stačí jeden s dobře udělaným rozvodným tunelem. To by se totiž z této skříně (kdyby byla osazena všemi šesti větráky) stala slušná hučící skřínka s ještě slušnější spotřebou energie. Mimochodem, opravdu vím jak řešit zaslepení nepotřebných děr na skříni, ale proč mám skřín nějak doupravovat když si jí pořídim novou, sortiment skříní je opravdu velmi bohatý a nebudu si koupovat novou skřín abych s ní později ještě ztrácel čas když už takhle přišla s fabriky. Díky za snahu rady.

mě hlavně těší že má knofliky na zapínání a usb nahoře - vždyť to každej má pod stolem a musí se proto pak hodně ohýbat

@jirka766: Jj take se me libi ze ta skrin ma zapinani a usb konektory nahore. Je to fakt prakticka vec.

@sasmen: Tak kucí tahle almara je takovou přeďělávkou Dominátora viz: http://www.czechcomputer.cz/product.jsp?artno=48612 ten je ovšem podstatně precizněji proveden a je komplet odfiltrovanej. Jo s těma větrákama to má celkem jednoduchý vysvětlení když dvěma větrákama prochází stejný množství vzduchu tak na to potřebujou měnší otáčky a tedy nižší hlučnost. Ovšemmísto jedný díry máte ve skříni dvě a tak uniká o něěco víc hluku ale to se dá taky pořešit. Vydim to jako celkem slušnou almaru pro pomaloběžný větráky

@Trewor: Dominátor je moc hezkej. Jen mi na něm vadí jak má koš na disky blokující průvan. Tahle to má líp. Ale jinak je dominátor podle mě lepší skříň.
Ten zdroj dole - má někdo praktický zkušenosti s tímto řešením?
Teplo sice stoupá vzhůru ale to hlavně když máte soustavu která je v klidu, jinak teplo jde ve směru proudu vzduchu. A když ten větrák na zdroji bere vzduch z vnějšku skříně tak by to na výsledný teplotě zdroje mohlo být znát a nemuselo by to tolik topit.
Taky jsem slyšel že někdo v takovémto případě umístí zdroj obráceně-ventilátorem nahoru aby odsával vzduch od grafický karty.Tak co. Zkoušel někdo zdroj dole?

@jirka766: Tak zrovna ja mam skrin pekne na stole. A praktictejsi se mi zdaji USB dole uz proto, ze spousta zarizeni ma kratkej kabel, takze je radej dam bezpecne na stul (nebo na to, na cem skrin stoji) vedle skrine. To spis bych ozelel takove ty picuriny na zvuk, stejne bych to tam nikdy nezapojoval, mam zvuk vyveden z doku od zvukarny a ty otevrene konektory vepredu jsou u dnesnich skrini reseny naprosto otresne.

@jirka766: Ano to je výhoda.Také se mi u této skříně jestli se nepletu je-li to opravdu tahle líbí, že má jak jsou místa na mechaniky takové polstrování neco jako prachovy filtr ktery pochyta prach a to lze pak jednoduše vysát či vyklepat.

Osobně vidím zdroj dole rád. Už jen proto že se chladí vzduchem který není ohřátý od ostátních komponent ze skříně a proto nepotřebuje tak vysoké otáčky vlastního větráčku. Co se týká tepla jdoucího od zdroje tak je zanedbatelné. Plechy kryjící zdroj se při uložení vespod skříně nezahřejí skoro vůbec.

@constantine3: Pokud Vám neběží PC v kuse jako mě, tak Vám nemůže sálat teplo ze zdroje, ale nepřesvědčujte mne, prosím, že zdroj po 12hod běhu nehřeje - to je totální hovadina. V klidu PC totiž nejvíc ze všech komponent hřeje zdroj.

@LEonXe: Většina tepla jde ze zdroje ven a jen zanedbatelné množství vstřebá oplechování. Teda u mého zdroje tomu tak je a to mám 700W zdroj

@constantine3: Tak to máte dobře řešené, ale spíš je to otázka opravdu toho prachu ze spoda a později přehřívání zanešeného zdroje...

@LEonXe: Samozřejmě prachu bez prachových filtrů jde zamezit špatně. Můžu ale říct že se zdroj zanese prachem i když je umíštěn v horní části skříně. Je vhodné to občas profouknout stlačeným vduchem. S prachcem máte samozřejmě jinak pravdu. Nezbývá než používat filtry. Jednalo se mi ale spíše o to že zdroj ve spodní části skříně je dle mého názoru lepší v ohledu na jeho chlazení a že teda alespoň můj zdroj nevyzařuje velké množství tepla do skříně.

Vubes nechapu vetu jak se kriticky zminujes ve vete o zdroji: "Zdroj umístěný na spodku skříně taky neni žádný skvělý vynález, už od malička jsme učeni, že teplo stoupá nahoru a zdroj jako jeden z největších producentů tepla z něj může (ale taky nemusí-záleží na konstrukci zdroje) vzlínat ohřátý vzduch stoupající nahoru přes všechny komponenty, které díky tomu budou potřebovat ještě lepší chlazení. " PRAVE naopak to ja beru jako uper reseni ze zdroj si natahuje vzduch z vennku tou mrizkou a vyfukuje to klasicky vzadu,tudiz nema co docineni ze skrini, a je hlavne lepe chlazen studenym vzduzech z venku a ne ze skrine, nasledne pak funkci vytahovani tepleho vzduchu obstara vrchni vetrak a zani tetrak.
tot muj nazor.

@petrsenky: sorry za preklepy,;)

@petrsenky: Takže pokud nebudete mít dobrý podklad (což většina lidí neřeší a mají PC např. přímo na koberci položený), nebude Vám tedy vadit slušně zařáděný zdroj, který díky prachu (pokud budete mít PC na stole, mám z vlastní zkušenosti, mám dost slušnou vrstvu prachu vždy pod skříní i přes to, že mám skřín v metrové výšce od podlahy) se bude přehřívat a může se i vyzkratovat ? -můj názor, největší hloupost je tahat vzduch ze spod skříně, něco jiného je čelní větrák, ale nikdy bych si nevzal skřín která tahá ze spod vzduch a větší procento prachu než přes jiné vstupy.

@LEonXe: třeba já mám skříň na dřevěné desce, pod skříní skoro prach nemám a když má skříň vysoký nožičky tak nevidim problém. Když to někdo dá na koberec to je už jeho problém.

@LEonXe: JJ prach to samozřejmě natahává a proto sem v tom příspěvku nahoře psal o těch filtrech. A když zdroj otočíš tak pomůžeš cirkulaci vzduchu kolem grafárny

@LEonXe: Prach máte pod skříní proto že pod ní každý den neuklízíte. To já samozřejmě taky ne. Prach obecně je rozdělený v okolním vduchu stejnoměrně a ze všech stran se do větráčků dostává ve stejném množství.

@LEonXe: samozrejme neni problem dat jeste pred zdroj prachovy filtr a NEBO zdroj otocit coz skrin v upevneni zdroje umoznuje,a je to taky paradni. Jak uz tu nekdo zminil tak on se zrdoj tak jako tak zanasi i ve standartni poloze.
Velke plus ma to za nasava studeny vzduch z venku. Taky zalezi kde bude case a jak prasne ma kdo doma prostredi.

Nenašli jste, co hledáte?

Nakup a soutěž o hvězdné stavebnice LEGO® Nakup a soutěž o hvězdné stavebnice LEGO®