Všechny komentáře k článku:Google přináší přímý přenos z Marsu

Fantazie

to je skoro neuvěřitelné, co dnešní věda dokáže, před pár lety člověk o okolí naší planety nevěděl skoro nic a dneska si můžeme planetu prohlédnout přímo od počítače. Patřím už pomalu ke střední generaci, ale pokud to tak půjde dále, tak věřím že ještě stihnu zažít velké věci :)Nezlobte se na mne za tento výlev, ale vesmírem jsem prostě fascinován. nebo snad nikdo z vás nemá občas ty myšlenky, jak je velký, kde končí, co je za ním a podobně ?

Možnosti
12 reakcí
poslední 10. 4. 2009 11:44

Já bych nebyl tak optimistický. Tohle jsou zatím výsledky spíš počítačového pokroku. Tento vesmír je od nás vzdálen jenom dny až měsíce letu a náklady na vyslání sondy se bez problému vejdou do rozpočtu vlády středního státu.
Výpravy ke vzdálenějším planetám jsou náročnější hlavně časově a cesta k nějaké hvězdě by vyžadovala roky a obrovské náklady.
Problém je v tom, že o těchto věcech rozhodují politici a ti jenom neradi schvalují projekty, které jim nezvednou popularitu do příštích voleb tj. max. do 5 let. Jinak riskují, že je opozice smete s poukazováním na zbytečné plýtvání.
Jenom cesta k Alfa Centauri by trvala roky a zpět by se vrátili nejspíš až potomci těch, co odletí. Přitom náklady by byly obrovské a riziko selhání také.

Doufám, že jednou si prohlédnu svět nebo celou galaxii v 3D zobrazení.
Čeho se, ale nejvíc bojím to je soukromí, jednou se bude obraz přenášet online..

@T4urQs: Řekl bych, že to ještě obraz daleké budoucnosti. Věřím, že jednou se bude lítat i mimo naši sluneční soustavu a taky věřím tomu, že vesmír je dle mě víc než obrovský na to, aby jsme tu byli jen sami. To by bylo plýtvání místem,ne?

@faryna: jednou bude nabizet CEDOK i mesicni zajezd na mars:)

@mys8: Já bych tipoval spíš na Měsíc ;-)
Na Mars budou nabízet marsovské zájezdy.

@faryna: Taky věřím, že život se ve vesmíru vyvinul víckrát, na druhou stranu vzdálenosti jsou obrovské a při rychlostech o hodně nižších než rychlost světla by mezihvězdné cestování byla záležitost na celé lidské životy. I pokud bychom dokázali cestovat rychlostí blízkou rychlosti světla, tak by k nejbližším hvězdám bylo nutné letět roky, což už by bylo přijatelnější. Ovšem obrovské by byly nároky na potřebnou energii.
Zatím bychom měli dobře poznat sluneční soustavu.
Kdyby bylo cestování ssnadné a levné, tak by se okolo nás měly prohánět hvězdolety hned několika civilizací. Je nakonec možné, že civilizací je ve vesmíru hodně, ale je pro ně těžké se potkat a domluvit.

@Anonymní uživatel: četla jsem si zde od vás všechny komentáře a celkem hezky se to čte, je zajímavé jaké máte názory na jiný pozemský život ale škoda je že se asi nikdy nedozvíme jak to doopravdy bylo.

@ivca.semish: Třeba se tu zítra nějací vesmířani objeví ;-)

@T4urQs: já to zase s tím soukromím vnímám trochu jinak, dnešní společnost to asi vnímá jinak, ale já tvrdím, že když jsem slušný a v uvozovkách "normální" člověk, nemusím mít přece z ničeho obavy. A že by mne někdo pozoroval či odposlouchával ? Proč by to proboha někdo dělal ? Vždyť nás je na světě tolik, co by z toho kdo měl, že by poslouchal jak se bavíms manželkou co bude k večeři nebo jaké dostal mladej ve škole známky...no ni ?

@psot: Hm, a co kdyby někdo na net dal záběry z toho, co jsi v lese dělal, když se ti na houbách tak moc chtělo na záchod? Nic špatnýho si přece nedělal, a dokonce jsi to po sobě i zahrabal, tak co?
Co když se budeš zrovna někde ucházet o místo a někdo jim to pošle pro doplnění tvého "odborného profilu"?
I v běžném životě bezůhonného člověk se přece najdou okamžiky, kdy by nechtěl aby ho všichni viděli.

@psot: Soukromí je nuné, co by jsi dělal kdyby se někde veřejně objevily záběry toho co děláš s manželkou v posteli? U nás docela řádíme, a moc se mě nelíbí představa,že by nás někdo "sledoval". A jsou i jiný věci,který si má člověk nechat pro sebe.Přeci.

chtěl bych se dožít dne, kdy lidstvo bude vědět, jak je velký vesmír (pokud by to šlo vůbec změřit, protože může být třeba nekonečný), jestli jsou tam někde v dálce nějaké další civilizace. Jednoho dne se to lidstvo ale chtě nechtě bude muset dozvědět (pokud se to tady navzájem nevyvraždí), protože slunce, jak ho známe, zanikne a s ním i život na modré planetě...

Nenašli jste, co hledáte?

To je gól! To je gól!