Všechny komentáře k článku:Intel Core i7 noční můrou pro overclockery

Nějak to půjde;)

To snad neni pravda, vždycky jsem si myslel že procesor by měl mít šťávu jenom pro sebe - kvůli kolísání napětí a tak... co k tomu říct, nekupujte to

@sonny21: Njn, i mistr tesař se někdy utne :-D

@Smook: NO u verze extreme a u jiné desky na jiném fóru psali že pro verzi extreme je je max napětí 1,7v tzn ddr3 už by jeli.

@Adam.nuclear: DDR3 jedou i na nižším, GeIL dělá 1600MHz s napětím 1,5V. Sice s časováním tušim CL9 nebo dražší CL8, ale takový paměti jsou. A když to dokáže GeIL, tak i OCZ apod.

@sonny21: Nekupujte to :) lol né že bych si myslel to samé, ale pro mě je to taky šok člověk si s PC nebude moct ani pohrát je to pro overclockery nelidský :(

@Lenochod: ne jenom pro overlockery .. sila DDR3 se projevi hlavne ve vyssich frekvencich a i7 mel ddr3 pameti vyuzivat naplno - bohuzel vyuzije naplno jen slabsi moduly a rozumní lidé tak zatím zůstanou u osvědčených DDR2 pamětí...

@sonny21: co dodat, normálnímu uživateli to asi nebude vadit, ale mě to přijde jako dost velký krok zpět a určitě by mě to odradilo od koupě a raději bych zvolil "starší" řadu.

@d.fillip: Souhlas, já si možná místo čekání na AMD 45nm koupim 4-jádro made by Intel a nějakou čupr DFi desku a pěkně to vyždímam..

@YMIR: Mam core 2 Quad na socketu 775 a nemužu si stěžovat... s dobrym chlazenim si tam nataktuješ co chceš :D

@d.fillip: Zvlášť při očekávaných cenách to je faux pas.

Novinka

No jo, je to novinka, uvidíme co na to Intel, jaké vysvětlení bude mít pro to, že paměti mohou běžet jen se šťávou 1.65 V. Ale stejně si myslím, že se najde "nějaká" finta, která OC dovolí :-)

@pckarlos: finta bude jedině v odděleném řízení napětí. Je zoufalé řešení, že napětí CPU a paměťových modulů se řídí společně, nevím jestli se povede úprava na chipsetu X58 nebo na nějakém novém, ale každopádně se to určitě vyřeší.

@LIKEABLEBOY: Chtěli si zjednodušit práci a když už mají integrovaný řadič pamětí v procesoru, tak to celé nechali na jednom napětí...
Oddělit ta dvě napětí od sebe nebude jednoduché a IMHO bude vyžadovat buď zásah do konstrukce procesoru (v co moc nevěřím), nebo komplikovanější čipset. Každopádně čipsety se IMHO už naplno vyrábějí, aby je mohli výrobci zabudovat do nových MB tak, aby byly začátkem listopadu ve skladech.

@Anonymní uživatel: pokud to nevyresi tak dle meho nazoru ztrati hodne zakazniku. snad i ten procesor bude stat za to

Nedomyšlené

Je to nedomyšlené, přijde mi že tento krok je jasně proti overclockerům, kteří si za "malé" peníze udělají velké výkony, tak se tomu tímto krokem snaží Intel nějak zabránit... Logické, ale jde sám proti sobě:) Nepřijde mi to jako šťastný krok...:)

@Jirka.Mayrich: Taky si myslím že to je z tohodle důvodu...
Jenže právě proto že si koupíš o třídu levnější procesor a jednodušez něj vymáčkneš výkon o třídu dražšího procesoru je důvod proč se procesory prodávají... A jak říkáš nepříjde mi zrovna dobré řešení vydělát 400 Kč na tom že si někdo koupí dražší procák. Spíše to bude znamenat propad několik tisíc protože si raději koupíš AMD... No vidím to tak, že po tom co AMD začlo přehrávat Nvidiu na trhu s kartama tak se chybou Intelu dostane do vedení i v prodeji procesorů :-)

@Under: I kdyby všichni nadšenci do taktování začali kupovat AMD, tak jich určitě není tolik, aby to nějak znatelně ukouslo z 70% podílu intelu na trhu.

@Wenc: Těch 70 % myslíš asi celosvětově, že? U nás je to asi 50:
http://pctuning.tyden.cz/index.php?option=com_content&task=view&id=11671&Itemid=61&limit=1&limitstart=3

@Mastodont: Pokud se nepletu, tak taky v USA jsou AMD prodávanější než Intel. A že USA má asi větší spotřebu CPU než ČR...

@TommyUnreal: V americe mozna jo ale celosvetove je na tom mnohem lepe intel(zatim) ale to se muze klidne zmenit.
Zalezi na tom jak si povedou 45nm procesory od AMD

@psindel: Uvazujete jenom procesory do desktopu, na trhu s mobilnimi zarizenimi, servery atd. je situace uplne odlisna a Intel na ni drtive vede.

@jezeczek: Právě v serverech je na tom AMD dost dobře právě kvůli integrovanému řadiči RAM jsou jejich procesory Intelům silným soupeřem.

@Anonymní uživatel: Ale v noteboocih AMD celkem ztraci, ono staci se podivat kolik je nejruznejsich modelu s intelem a kolik s AMD

@Jirka.Mayrich: Nemyslim, ze by to byl zamer, jak zatnout tipec overclockerum. Ruku na srdce - jaky podil ze vsech prodanych procesoru je asi nakonec pretaktovan? Troufnu si tvrdit, ze to bude dost zanedbatelna cast (korporatni sferu a podobne muzeme vynechat, z obycejnych lidi tomu taky malokdo rozumi...).

@sumix: Taky si nemyslím že by šlo o něco takového. Není v zájmu Intelu OC nějakým způsobem blokovat. Dobrý OC potenciál je vítaná cesta jak malá, a z tržního hlediska relativně nevýznamná, skupina zákazníků dokáže ovlivnit mínění celého trhu lépe než sebedražší reklama. Tohle bude opravdu problém nedomyšleného návrhu v prvním integrovaném paměťovém řadiči Intelu. Zároveň je to vítaný mezičas který Intel nechtěně nechal pro nadechnutí AMD. Vypadá to, že nástup i7 bude podobný nástupu Phoenomu. Tím spíš, že ceny které už na síti visí nejsou v těchto souvislostech moc motivující ke koupi. Holt i mistr tesař se někdy utne.

Mozna zamer

mozna je to zamer Intelu oddelit CPU na tabor home a profi, pro profi a tes overclockery pripravej jiny chipset ktery bude samozdrejme drazsi, obdobnej postup zvolila i nVidia kdy na hernich kartach pomalu zacina blokovat funkce ktere chce ciste u profi karet, zajisti si tim vetsi zisky prave proto ze spousta lidi dnes na praci pouziva prave lehce taktovane a plne vybavene domaci produkty za zlomek ceny tech s "oznacenim" profi, u Intelu jsou to Xeony a procesory oznacovane jako Extreme, u Xeonu je to snadne a sou odlisene vlastni patici a chipsety, u Extreme je to ale problem protoze maji jen otevreny nasobic, snadno tak z nataktovanim dnes z CPU za desetinu ceny udelate stejny a vykonnejsi CPU nezli je prave Extreme, a timto krokem mozna Intel tyto CPU rozdeli prave diky cipsetu, levnejsi cipset pro home kde je spolecne rizeni napajeni pro CPU a pameti a drazsi cipset kde je rizeni oddelene ale drazsiale je to odeme jen teorie, skutecnost se ukaze as se k tomu Intel vyjadri

@Shap: no tak to uz delal treba Creativ, ze aby mohl pradavat drazsi zvukovky ktere jsou uplne stejne jako ty levne, jen ty levne to maji blokovane.proste a jednoduse clovek bude chtit vykon musi dat 20+ za procik, jo a jinak nejak to bude muset jit co by pak bylo ze soutezi overcklocking:)a nebo jak rikas ty taky jedno reseni

@Onizuka: Soutěže pro OC využijou 45nm AMDčka a na Intely se v nich prostě zapomene, stejně jako se dneska při soutěžích OC ignoruje AMD. Střídání rolí.Jinak dražší CPU pro overclockery je blbost, neb ty se obvykle specializujou na to vyždímat co nejvíc z co nejlevnějšího CPU. Když zničim AMDčko za litr a půl, tak se z toho nepo.. když zničim Intela za 20k Kč, tak se nejspíš půjdu věšet..

@YMIR: sak ja pocitam s teorii drazsich desek, ne drazsich procesoru, samotne CPU pujde taktovat dobre, ovsem jen v pripade ze deska bude mit zvlast rizeni napajeni pro CPU a zvlast pro pameti, ostatne s prechodem na 45nm bude mit AMD stejne trable a CPU proste vetsi napeti zvladat nebude taktez, Xeon dnes taky neni drazsi, ale abys ho mohl pouzivat tak musis koupit desku s patici pro Xeon ktera je drazsi

Vadí x nevadí

Je to zatím jediná zpráva, nikdo ji ještě nepotvrdil, ani nevyvrátil. Takže prostě bulvár. Ale i kdyby, tak nedávno na jednom nejmenovaném serveru (digit-life) vyšel prima test rozdílu mezi DDR3-800 a DDR3-1600 na QX9650 a X4 Phenomu. Výsledek? Rozdíl v průměru 3% výkonu. Takže mezi DDR 1333 na def. napětí a hi-performance 1800+ paměťmi bude asi tak jedno procento. Z toho plyne, že kromě pár šílenců to nikomu nemusí vadit a těm jmenovaným od Š to je stejně jedno, protože těm jde i o to riziko.

@Fenris: První zpráva to rozhodně není, četl jsem to na DDWorld před asi 2 týdny. A ta zpráva je "potvrzená" zahraničním server, který testoval a odpálil.. Věřil bych tomu, že to je takhle hloupé. A proč to tak je? Je to zcela jednoduché, nemyslím, že je na vině jen čipová sada, ale i řadič v procesoru. Nezapomeňte, První integrovaný paměťový řadič v procesoru z dílen Intel a první čipová sada bez něj. Tady se dá udělat lecos blbě, aby se stalo právě tohle. Intel se snaží dohnat jedinou slabinu svých procesorů vůči AMD, tak se mu to snad nepodaří. Nyní to vypadá, že spíš !pohoří! ;-)

@yemanm: Bulvár? :D Lol, dyť je to fotka existující základní desky. :D A ještě k tomu od prakticky dvorního výrobce Intel desek. Tady neni moc o čem pochybovat.

@YMIR: Podle pct je chyba v čipsetu x58. V další revizi by se to mělo odstranit. Zajimalo by mě kdo takovou kravinu vymyslel, měnit jedním parametrem dvě hodnoty....

@Fenris: Právě protože stávající uspořádání CPU a RAM, kdy spolu musejí komunikovat přes FSB efektivní propustnost pamětí omezuje tak, že vlastně už DDR2 na 800 MHz jedou naplno a rychlejší paměti nemají téměř kde se projevit.
Nehalemy (a AM3) už budou komunikovat s DDR3 paměťmi naplno a tak konečně dokáží využít jejich potenciál. To, že Intel takhle podělal napájení je trapas a zároveň šance pro AM3.

@Anonymní uživatel: Pozor na to, neplést DDR2 a DDR3. Zatímco DDR2 přenáší dvě informace za takt, u DDR3 pamětí to je už čtyři informace za takt. A s tím FSB - jen Extreme edice 4jader podporuje 400MHz FSB, kde lze využít 800MHz DDR2 paměti. Pro ostatní procesory jsou bohatě postačující 667MHz moduly. A pokud se na desku napasují DDR3, tak se rychlost násobí dvěma, takže DDR3 1600 lze dnes na Intel platformě využít, ale opět jen s QX procesory.Bohužel když si prohlédneš specifikace nových Core i7 procesorů, tak se maximální takt omezuje na řadiči = procesoru, aby mohl intel škálovat své CPU lépe výkonnostně. Takže narozdíl od AMD bude na pamětech opět úzké hrdlo, které nutí lidi kupovat dražší procesory.

@Fenris: JJ máš pravdu, ale nechtěl jsem se rozepisovat a tak jsem to zjednodušil.
Pokud jde o přesné specifikace Core i7, tak jsem zatím viděl jenom předběžné a i autoři článků upozorňovali, že finální specifikace jsou zatím poněkud nejasné.
Vypadá to, že tohle se Intelům moc nepovedlo a budeme muset čekat na revizi čipsetu a možná i procesoru.
Bohužel i AMD už několikrát odložila uvedení nových procesorů a čipsetů a asi také narazili na problémy, jenom s nimi nešli předčasně na veřejnost.
Myslím, že 940 bude celkem výkonný kompromis, otázkou je cena a výkon. Potenciál je vysoký, jaký bude výsledek uvidíme.
Pokud jde o FSB, je fakt, že většina desek s hranicí 400 MHz dost bojuje.

AMD

Počkejte až AMD odladí 45nm výrobu a budou prodávat čtyřjádra přes 3GHz za třetinovou cenu co intel, budou levnější, studenější(snad), a každý si s nimi bude moci pohrát... Jen aby vyšší ceny intelu nenalákali AMD ke zdražení...

@LUKASEKS2: Nevím, k čemu je dobré házet špínu na AMD, které na trh dostane procesory v úžasném poměru cena/výkon.
Nevím, k čemu je dobré házet špínu na Intel, kteří si s procesory vážně poradit umí ;-)Ale například AMD je v USA mnohem prodávanější než Intel. Nějaký důvod to mít bude, ne? :-)

@TommyUnreal: Presne tak, Intel ma sice vykonove lepsi procesory ale AMD ma lepsi pomel cena/vykon.

@psindel: Doufam, ze 45nm Phenomy budou minimalne stejne dobre jako Nehalemy. Fandim AMD protoze ma problemy a za 3 roky treba nemusi existovat (coz by pro zakaznika byla nocni mura) ale gigant Intel bude pravdepodobne vyrabet procesory dalsi desitky let...

@psindel: Lepší poměr cena výkon znamená:
Když nemůžu konkurovat kvalitou, tak budu konkurovat cenou.
Co hraje roli je maximální výkon v dané cenové hladině.
Lidi si většinou buď řeknou, kolik chtějí zaplatit a pak za své peníze chtějí maximální výkon, nebo vědí jaký chtějí asi výkon a chtějí ho koupit za rozumnou cenu.

@Anonymní uživatel: to co jsi řekl je pěkná pitomost...
"Když nemůžu konkurovat kvalitou, tak budu konkurovat cenou."
myslíš že amd je natolik nekvalitní že musí jít s cenou dolů??! naopak amd je celkem dobře na tom kde je a jediný kdo dělá bordel je intel s tak vysokými cenami!je strašně předraženej a jenom hrabe prachy!!
a ted pěkně ucvaknou výkon těm kteří si koupili levnější cpu a nataktiliho!

@honimrek04: Tohle je obecná zákonitost. Pokud máš kbvalitnější zboží, tak prostě držíš o kousek vyšší cenu a víš, že budeš prodávat.
Samozřejmě IT trh je trochu výjimka, v boji o zákazníka se občas někdo rozhodne jít s cenou dolů i když má stejný, nebo dokonce kvalitnější výrobek (viz HD 4850 a HD 4870) a získá tak rychle maximální podíl na trhu.
Ovšem u CPU AMD to tak zatím není, jejich podíl na trhu spíš klesá. Ovšem po tom, jak to vypadá s Nehalemy se otevírá šance na další revoluci, je jenom na AMD jak to využijí.

@honimrek04: A pamatuješ si ceny AMD těsně před uvedením C2D a vlastně i po něm?? AMD ví velice dobře proč šlo s cenami tak rapidně dolů. Nyní jsou na cca 10% té původní. Skutečně nemůže konkurovat výkonem a tak konkuruje cenou, je to jediná možnost.
Předražený Intel?? Nezdá se mi ano v porovnání cena/výkon vede jednoznačně AMD také díky té výprodejní politice, ale pro toho kdo se nebojí taktovat nabízí levné procesory s obrovským taktovacím potenciálem.
Nevíme jaqk to nakonec s tím taktováním bude, možná to nebude tak horké a možná ceny časem klesnou, přeci jen jde o novinku

@Marauder.01: Destina původní ceny? Hm, tak jen pro připomenutí, ano?
AMD X2 3800+ - 4580 Kč, X2 4200+ 5630 Kč, cena v 38. týdnu 2006, kdy už se Core 2 Duo prodávaly.

@Mastodont: V době kdy jsem si kupoval C2D stál AMD X2 6000+ zhruba trojnásobek toho co E6300 a i nejlevnější dvojjádro bylo dražší, i když ne o moc.

@TommyUnreal: CPU od AMD používám do té doby co mám PC, nejsem ale zatvrzenej Anti-Intel, prostě vždy v době, když jsem kupoval CPU výkonově i cenově vyšlo AMD lépe. Intel bych rád vyzkoušel, ale bohužel nemám peněz na rozhazování a tak radši sáhnu po levnějším. To samé platí u GPU, ATi vs. nVidia.

@mr.gsm: ... vždy v době, když jsem kupoval CPU výkonově i cenově vyšlo AMD lépe ..To platí téměř vždy, i když výjimky byly - třeba Celerony kolem 800 MHz se vyplatily víc.

@mr.gsm: Ano AMD vyšlo většinou vždy levněji, ale v době kdy jsem přecházel na P4 byl ten rozdíl mezi P4 na 3 GHz a AMD 3000+ cca 500 kč. Intel tehdy neměl 64 bit, ale měl HT a tak nabízel spoustu z toho co dovedly až dvojjádrové procesory. Nikdy jsem své volby nelitoval... on ten rozdíl ve hrách nebyl nijak propastný.
Dnes je cena AMD níž než u C2D, ale platí to jen pro ty, kteří nechtějí taktovat. Jakmile se vezme v potaz taktovací potenciál, je na tom podstatně lépe Intel. Ale přesto se najdou situce, kde bych dal pžednost AMD a to jsou HTPC, integrované grafiky od AMD toho nabízejí daleko víc než ty od Intelu, nebo nVidie

@LUKASEKS2: AMD se s cenou drží daleko více dole a to snad i díky daleko menším výrobním nákladům (ještě před pár lety mělo AMD jednu továrnu, a přesto měli lepší procáky než intel)

Nenašli jste, co hledáte?

Nakup a soutěž o hvězdné stavebnice LEGO® Nakup a soutěž o hvězdné stavebnice LEGO®