Všechny komentáře k článku:Jak to vypadá s novými Radeony 48x0?

Revoluce?

Tak jestli tato zpráva je pravdivá .. A jestli by i jednočipová RV770XT měla porážet dvoučipovou GX2ku, dokonce aj s poloviční cenou .. Tak myslim že má Nvidie řádnej problém. Že by ty grafy kde HD4870 porážela GX2ku nebyly fake? Kdo ví .. Každopádně sem sám nesmírně zvědavej jestli se tato zpráva potvrdí, ceny by šly dolu, přičemž výkon razantně nahoru :)

@maracze: Příjde mi to jako výborné karty za skvělou cenu a s nízkým příkonem snad to bude pravda. Uvidíme s čím příjde Nvidia a jak to nakonec bude ve skutečnosti.

@D.a.a.n: ano, ATI vyhrává cenou a bude vyhrávat i výkonem... ATI neví co dělat, tak si hrajou... proto tyto grafiky jsou takové a levné... Výrobu dělají zábavnou formou a pečlivou narozdíl od Nvidie, která to dělá pod nátlakem...

@maracze: Ano, podle článku parametry vypadají zajímavě. Pokud je to pravda pak to s cenami řádně zahýbe.

@maracze: RV770XT srovnávaly s 9800GTX ne 9800GX2. bude zajimave, ktera strana a z jake casti naplni sve sliby... zdroj fudzila - zase spekulace. specifikace se mozna blizi finalnimu stavu, ale odhadovat vykon na dve desetinna mista u nezname karty je k smichu

@maracze: myslím že jakmile ATI vydá 48x0 tak nebude dlouho trvat a nVidia odpoví kouskem zas o něco výkonější .... je to prostě boj při kterém se laťky nepatrně zvedají a přitom sem vyvýjí grafické čipy o vyšších výpočetních silách , ale proč je hned uvádět na trh když staré pořád vydělávají ?? :-)

@Cissa: v tom je zakopanej pes, vývoj musí neustále dopředu jinak když to neudělá konkurence tě rozšlape, uvidíme co předvedou, ale myslím si že by se mohlo ati konečně pořádně zadařit...

@Cissa: mno, ono to eště bude zajímavý, nVIDIE je taky pěkně vychcaná, udělá GT200, nasadí počáteční takty, začne prodávat, bude vítězit výkone, bude se prodávat dobře, pak ATI nasadí novou výkonnější a nVIDIE jen zvýší taktyy a výkon GT200, u kterýho si udělala předtim rezervu a zas bude nejlepší a zas přidraží..
každopádně sem na ten vývj zvědavej, ale bylo by hodně dobrý, kdyby singlovka HD4*** byla aspoň stejně výkonná jako 9800GX2..

@maracze: Uz zase dokola? Hele uz to tu jednou bylo! http://www.czechcomputer.cz/art_doc-8098097E4CCE273FC125743D0030748D.htmlProcist radne diskuzi...

@Himer: zazniky bude hlavně zajímat cena a ne jestli to je nvidia nebo ati .. obě jsou už ted stejně kvalitni v obraze ... hlavní je poměr cena/vykon ... což u GT200 jak všichni známe nvidii nebude :))

@david550: Zajímavé je také sledovat odladěnost ovladačů, s čímž měla ATi v poslední době jak známo obecně trochu problémy ...Nic to však nemění na faktu, že jestliže jsou cena a specifikace pravdivé, bude to řádnej mazec .. který by mohl zahýbat s poměrem nVidia/ATi na trhu ...

@lefamz: Vemte taky v uvahu nastup R600 pred dvema lety. Psalo se o monstroznim vykonu, GDDR4 pametech, propustnosti pres 100Gb/s ... nakonec to nebylo nic moc... spousta odkladu a nakonec nezajimavy produkt od ati. Pevne verim, ze se vsechny predpoklady naplni a Graficke karty od ati budou jednickou na trhu..Jak dlouho ale vydrzi ta proklamovana nizka cena..to nevim...

@Ucho45: Nědělal bych z toho zas tak velký poprast, nakonec se stejně zjistí v praxi, že ten přínos není tak ohromný jak tvrdí výrobce. Vždy se jedná o reklamní trik.

@Ucho45: To si ale asi blbě pochopil verze s GDDR5 se odsunou z duvodu že neni dost čipu(pamětí) na to aby rozjely prodej přece jenom jich tam bude si 16 na jednu grafiku tak si to spočítej, jinak na rozjest prodeje musí být aspon 500 tis. grafik což je dost pamětí :-D . Takže není ubec čeho se bát :-)!!

@chello123: HD4870 s GDDR5 bude 16.6 na trhu :)

@stratos.: jsme si všimli :-) sem na ni moc moc zvědavý a nejsem sám. Zvlášt 1GHz na jádře....

@kersoft: dle prvnich informaci dava to jadro 990Mhz pri 100% otackach stock chladice. Tj s vodnikem bude asi OC kral :)

@stratos.: hlavně aby to k něčemu ten OC byl, jestli tam zas nebude něco brzdit, jako u GX2 zběrnice

@kersoft: sbernice to brzdit nebude diky GDDR5 bude propustnost hodne velka :)

@maracze: Aby to nebylo jako driv s X1800,nebo HD2900...je lepsi pockat az budou venku...;-)

@maracze: Podle mého je to plynulé posouvání hranic výkonu. Ideální grafická karty vypadá asi takto: nízká spotřeba, vysoký výkon, nízká cena. ATI splňuje 2/3 požadavků a nVidia jen 1/3. Myslím, že nvidia se drží co to jen jde - vžyť se podívejte na její politiku s emaily o HD3870X2, záhadné stažení DX10.1 packu na Assasina atd. ATI má i lepší politiku. Tak schválně, co si myslíte, budou se líp prodávat levné, dostatečně výkoné karty s malou spotřebou od ATI nebo nenažrané GTX 280 s vysokým výkonem, ale i obrovskou spotřebou, vyzářeným teplem a k tomu i vysokou cenou? GTX 280 mi připomíná obdobný propadák, jako Radeon R600 (HD2900), který měl taky 512-bit sběrnici, vysoký výkon, a vysokou spotřebu, ale karta ještě není venku, takže nechci spekulovat. Nechme se (snad mile) překvapit.PS: CZC, fakt tam máte chybku: HD4870 bude mít 256-bit sběrnici podle skoro všech serverů, to jsou jen nějaký spekulace o 512-bit, ale ruku do ohně za 256-bit nedám, inženýři jsou nevyzpytatelní.

@Blood0010: "Tak schválně, co si myslíte, budou se líp prodávat levné, dostatečně výkoné karty s malou spotřebou od ATI nebo nenažrané GTX 280 s vysokým výkonem, ale i obrovskou spotřebou, vyzářeným teplem a k tomu i vysokou cenou?"ja si myslim ze se budou lip protavat ty karty te firmy kde budou mit lepsi marketing, a ten ma v soucasne dobe lepsi nVidia, hodne utraci za reklamu a hodne nani i vydelava, podle pomeru cena/vykon a testu si kupuje grafiky ani ne slabejch 10-15% zakazniku

@Shap: Ti, co nebudou študovat testy, pravděpodobně ani nebudou potřebovat výkonnou kartu, neb nejspíše nebudou náruživými hráči. Znám ve svém okolí spoutu hráčů - a každý si vybíral grafiku velmi pečlivě. Naopak proti tomu stavím mé "jednou-za-uherský-rok-hrající" přátele, kteří, jak říkáš, na testy nekoukají a rozhodoval marketing.

@Shap: Kdyby za reklamu. nVidia hlavně hodně utrácí za drobné dárečky pro herní vývojáře (říkejme tomu třeba "úplatky"), proto ve většině her podávají karty od nVidie vyšší výkon, než by bylo očekáváno prostě proto, že engine je jim přizpůsobenej (a nedělá to, co ty karty neumí dobře).

@czhunter: Ono když je v každé druhé hře ještě před spuštěním velký logo nVidie, tak si člověk řekne, že to na nich asi musí jet dobře. Běží do obchodu a koupí si nV8500GT nebo podobný ořezávátko a pak se může jen divit, proč mu to pořád dobře nejede.

@Shap: dobrej blud od ***** :) kazdej kdo nekouka na grafy si koupi grafiku za 15tis nenech se vysmat :). Prave lidi co se nezajimaji o grafy kupuji grafiky levne :)

@stratos.: ale ja nikde nepisu ze si ty lidi kupujou grafiky za 15 tisic, to sis ty jen spatne vylozil ( jako obvikle ), ja psal ze si podle testu kupuje grafiky necelich 10-15% zakazniku ;-) a je uplne jedno jestli si ty zakaznici koupej grafiku za 3 tisice nebo za 15 tisic ;-)

@Shap: nj ale na grafy koukaj hlavne lidi co tomu rozumej tj hardcore hraci :) lidi kteri nehctej hr primarne na hry kupujou dle cisel.

@maracze: trochu se obavam ze Ati zase uskodi to ze potencial karty bude vyuzit az 2-3 mesice po uvedeni az se vyladi ovladace, coz mne osobne vubec nevadi, ale "jiste konkurencni firmy :D" to vedi pretavit ve svuj marketingovy uspech a je bohuzek stale dost lidi co jim nato skoci
btw ne GX2 ale GTX coz je dost rozdil, a scenama tato karta zahybe az budou opravdu na trhu a to tak ze i dostupne, ze zacatku ponich bude velka schanka a bude to nedostatkove zbozi, takze dokud se trh alespon trochu nenasyti tak zadne velke slevy ani na starsich modelech bych necekal... viz nedavna minulost

@Jozak: no jelikoz je HD4870 totozne jadro s HD3870 akorat pridali Shadery a TMU jednotky + nake male upravy nebude s ovladacema moc velkej problem :)

Sběrnice /cena / výkon /chladič

1) No docela mě překvapila ta 512biová sběrnice u verze XT teda pokavaď to bude pravda doposud se říkal že bude 256bit s DDR5 a propustnost nějakejch 120GB/s pokavaď se nemýlím.
2) Další věc je ta cena pochybuju že tady to vyjde na těch 229USD a 200USD tady to bude okolo 5000 ani nestačíte říct RV770.Ovšem bude zajímavě sledovat kolísání cen u starších modelů HD385/70.
3) výkon pokavaď to je pravda tak to bude fantastické nato jakou to má mít spotřebu ,popravdě si řekněme jestli to jsou skutečná fakta tak nvidie bude muset dost zlevňovat a nebo opětovně napadne AMD/ATI nějakym podvodem :-(4)Docela by mě zajímalo jaký bude stockový chladič ..hlučnost..sloty dizain atd :-)

@piro:cz: 1)512 mě taky překvapuje a doufám, že jí karta skutečně využije.
2) pokles cen podlě mě nebude ze začátku nikterak veliký max 5-10% bych tipoval
3) výkon bude určitě vysoký ale některý hodnoty vypadaj opravdu divně a hlavně se to bude zvyšovat s novejma Catalistama(jak tu už u ATi bejvá)
4) chladiče bych taky odhadoval na nějaký upravený z HD3xxx jelikož neni moc velkej rozdíl ve vyzářenym teple
5) docela by mě potěšila možnost hybridního Crosse s kartama 3 generace(HD3870/3850) jelikož ted by byly tyto karty cenově velmi výhodné

@Trewor: ty ceny asi budou nejdřív stagnovat a pak budou klesat a hibrid crosfire určitě bude když de HD2900XT de s HD3870 atd :-)

@Trewor: nekde asi před 25 dny ukázal server Chiphell ukázal tyto obrázky chladiče který má být referenční chladič na RV770 ale možna bude ve finále trochu pozměněn :-) .
Obrázky: http://bbs.chiphell.com/attachments/month_0804/20080412_99a352fa5cdc00c12ef59TliiiYtmh6h.jpg
http://bbs.chiphell.com/attachments/month_0804/20080412_c081e23a80c02f4d6fdacVhZElGKEgGc.jpg

@chello123: chladic bude defakto stejny jako na HD3870 akorat vetsi medena cast. Ono proc delat naky monstrum kdyz HD4870 bude mit o 20% vetsi spotrebu nez HD3870 :). Nenazrane topeni dela snad uz jenom nvidie :)

@stratos.: no HD3870X2 je taky docela nenažraná a když pomyslim na bratrovu EAX1950XT tak to je taky topení, že se mu z toho pokroutil USB kabel u výfuku vzduchu z karty :)

@Trewor: ja mel spise na mysli GT280 ktera bude nejvice zravejsi grafika vsech dob :)

@stratos.: NJN ale to seš tak trochu hodně v budoucnosti. Přeci jenom než se dostane do výroby může se dočkat mnoha úprav nebo rovnou celkovýho předělání. Ono pomlouvat čip jehož předchůdce se teprve začíná vyrábět je trochu zcestný

@Trewor: GT280 je ale juz 2 mwsice ve vyrobe to by jinak nemohla byt za mesic na trhu nemyslis? :) a vyroba bezi na 65nm pozdeji koncem roku se prejde na 55nm

Re: :-)

Není ale snad bude. Mafia II, Gta4.. Hry vycházejí neustále, tak se určitě něco objeví :-)

@Sow@_red: doufám že 4870 bude mít na ví než je GTA IVku

@mtmccox: tak GTA 4 moc extra grafiku nema :). Hraju tu hru na BOXU a nic moc.

@stratos.: Já spíš koukám po poměru hratelnost/grafika :-) přece jenom nudná hra se skvělými detaily pro mě není to pravé ořechové..

Jen aby to byla pravda...

Ty informace vypadaji skvele. Je fakt, ze gf 9800 se nepovedly, ale tyhle novy od ati vypadaji az moc dobre na to, aby to byla pravda ze?

@Brave: no vypadá to pěkně no, takže nám nezbyde nic jinýho než čekat na tu "bombu"..

@Brave: taky jsem zvedavej,ale jak rikas asi tak zhavy to nebude

První náznak výkonu dle VR-Zone.com je ....

Výborný.Pravdepodobně zde máme nového krále mainstreamu u 4870X2 i highendu...
Tedy RV770PRO (HD4850) má být 1.25X rychlejší než GeForce 8800,výkon RV770XT(HD4870)na 1.25X výkonu GeForce 9800 GTX
http://www.vr-zone.com/articles/RV770_Preliminary_Performance_Revealed/5782.html?TB_iframe=true&height=650&width=850Ceny se odhadují na: HD4850 +- 4,500Kč a HD4780 +- 5,500Kč

Re:Revoluce?

Skvělá cena.Doufejme,že se parametry z článku potvrdí.Bylo ale i super,kdyby ATI použila konečně nějaký tichý větrák.Pak by to bylo úplně skvělé.

@player83: Tak ja doufam, ze je to pravda. Kolikrat sme tohle uz slyseli. Ten vykon a cenna bude absolutne nekonkurovatelna.

@player83: tak velice tichy vetrak byl uz u HD3870 :ú

Nenašli jste, co hledáte?

Nakup a soutěž o hvězdné stavebnice LEGO® Nakup a soutěž o hvězdné stavebnice LEGO®