Všechny komentáře k článku:Nová navigace od Garminu vydrží na baterii až 16 hodin

Výdž baterií

Až 16 hodin je posun k lepšímu, nicméně když se podíváme na současnou rychlost vývoje počítačových komponent, popř. další elektroniky, tak si nemůžeme nevšimnout jedné brzdy, kterou jsou právě baterie. Podívejme se na notebooky, výdrž baterie je v některých případech kriticky směšná a uvazuje spotřebitele k elektrické síti. Ano první vlaštovky se ukazují, Dell i Hp nabízejí nové modely s výdrží kolem 20 hodin, ale je to pořád dost? Věřím, že spousta společností se trápí právě tímto problémem, zde je nutný posun!

@anguilla: u autonavigací si myslím že 16 hodin bohatě stačí.. nikam nejedeš dýl.. a když jedeš v autě tak to píchneš do "zásuvky" a nabíjíš..u těch notebooků bude sitace podobná.. 16 hodin u dellu je sice hezký, ale baterka se taky bude pěkně dlouho nabíjet. Na otázku zda je to pořád dost ? Odpovídám že podle mě jo.. Člověk taky musí spát a většinou když spí tak má po ruce zásuvku takže může nabíjet, samozřejmě sou i případy kdy ne a díky něm se některé firmy budou zase ve výdrži předbíhat, ale troufnu i říct že obyčejný uživatel nevyužije víc než třeba 5-8 hodin.. A řekněme si otevřeně kdo má takovou výdrž ? Já mám acera co vydrží hodinu a půl a v tomto případě mě to neuvěřitleně limituje, ale kdyby vydržel 5 hodin tak by to stačilo.. Velká výdrž je sice hezká věc, ale otázka jestli ji využijeme, kde je problém je doba nabíjení.. tam by měli výrobci zapracovat..

@luukec: Souhlasím v zapracování na rychlosti nabíjení, nicméně nesouhlasím, že současná výdrž baterií je dostatečná. U autonavigací problém není, ale třeba tahle je příruční, čili člověk který pojede na expedici bude mít těžko ve stanu zásuvku a tahat s sebou několik baterií, proč? Standard u notebooků by se měl posunout aspoň k těm 5-6 hodinám při zátěži, ale proč ne víc? Kdo by dneska chtěl mobil s výdrží 5 hodin? Notebook se stává ať chceme nebo ne součást života a když se podíváme do univerzitní přednáškové místnosti, tak vidíme studenty, jak se těsnají se svými počítači u zásuvek, to mě přijde směšné.

@anguilla: Neni to problem jen baterii. Kdyz si student koupi nadupany notebook na pareni na koleji, tak mu samozrejme dlouho nevydrzi a musi se mackat u zasuvky. To by resilo prepinani grafik nebo externi grafika na hrani. Pak by byla vydrz o dost lepsi. Ale rozsireni bude jeste chvili trvat.Dalsi problem muze byt i v oblibe v sirokouhlem formatu. Napr. 14" Lenovo T61 se v klasickem formatu 4:3 dodavalo s nevycuhujici sesticlankovou baterii. Sirokouhla verze uz mela jen ctyrclankovou a sesticlankova vycuhovala :(

@zivan: Jenže pokud si koupím onenen nenadupaný NB, tak ta výdrž je pořád dosti mizerná, protože tam dají mnohem horší akumulátor. A dovolím si říct, že výdrž Nb pod 3 hodiny je pro studenta vražedný, pokud nechce sedět u těch zásuvek. Jistá alternativa je netbook, ale na pořádnou práci to není.
A když se podíváte na takový Macbook, tak tam jsou výdrže někde jinde :), ceny bohužel taky :-D.
Pokud jde o navigaci, tak pokdu je určena do ruky a ne na cesty, tak 16 hodin by mělo být průměr a ne maximum. Nadruhou stranu je hezký, že v tom jsou AA baterky a ne akumulátor, takle se to dá jednoduše vyměnit a jede se dál.

@zumik: uz i ted jsou alternativy misto baterii. napr. neco s lihem,... AA jsou lepsi aspon se daji vymenit, nabit, popripade nekde koupit. 16 hodin je peknejch. docela se mi zamlouva, skoda, ze neni neco podobnyho do auta

@zumik: MacBooky taky nejsou určeny jako notebooky "pro studenty" to už je opravdu jiná kategorie ;)

@mtmccox: Ano, také si myslím, že je to tak nejlepší varianta více jak pro studenty to nebude.

@mtmccox: Některý lidi si neuvědomujou že status STUDENT neznamená že nemá ani vindru a počítač má jen na hry. Takže nevidím důvod, proč by neměli být pro studenty.
A hlavně nechápu jakej je problém udělat obyč NB a dát do něj pořádnou baterku.

@zumik: I takové obyč jsou, stačí nekoukat jen na cena a super výkon, což drtivá většina lidí nedokáže. Osobně jsem investoval raději do renomované značky, nižšího výkonu a vyšší výdrže. Mám 9-ti článkovou baterku, což je nějakých 5-6 hodin výdrže v mém případě.

@anguilla: Ano, skočím na stránky dellu a koupím si tam NB s baterkou jakou já chci. Mě jde ale spíš o to, vzít obyč NB od aceru za 14k a místo mizerné 6-ti článkové baterky, tam dali nějakou pořádnou a nechali si za to 500,- připlatit. Takové Nb ovšem nejsou. A samotný akumulátor většinou sotjí tak 2000,- což už je dost :(

Garmin

Vypadá slibně, ted se zrovna po nějaké poohlížím, tak uvidíme časem po několika recenzích a skutečnými lidmi ověřenou praxí.

@Pedroz2: Navigace rozhodně není špatá,ale pokud se kvuli svojí výdrži vyšplhá do "astronomických" částek,tak nebude o co stát. Protože navigaci jednodoše strčím do zapalování a výdrž mě nebude zajímat. Osobně mám navigaci Tom Tom a jsem plně spokojen. Jinak čtverec by byl zřejmně praktičtějčí tvar.

@Thomasino: Garmin je ale určený jako outdoorové zařízení(do přírody), takze výdrž je myslím slušná. Nekde v horách nebo v lese by Ti TomTom byl k ničemu.

@sanPietro: 16 hodi je uplne super

@Thomasino: Garmin coby výrobce turistických navigací je dobrá značka. Ale taky jsem zvědav na cenu. Jestli by nebylo jistější a lacinější mít navigaci na tužkový baterky a prostě je vyměnit když dodjou na pokraj sil...

Neskutečných 16?

Nerad bych nějak výrazně rýpal, ale Garminy série HCx se vyznačovaly výdrží až 25hod na stejné 2 tužkové baterie. V současnosti začínáme platit daň za ne vždy potřebné moderní displeje a funkce. Displej momentálně znamená největší nárůst spotřeby, už u Colorada vyžaduje podsvícení i ve dne.Původní účel GPS navigací byl onen pravý outdoor (s vyjímkou autonavigací, které jsou před živly schovány a vydatně napájeny vozem:)

Výdrž baterií

Zatím všechny ruční GPS, které jsem měl v ruce měli výdrž cca 1,1-2x takovou. Zároveň je naopak jedním z mála velkých problémů, který je novým oregonům vytýkán právě VÝDRŽ BATERIÍ!
Nové navigace od Garmina se mohou proti předchozím generacím chlubit např. rychlostí (hotfix), vodotěsností, velkou vnitřní pamětí, prací s novými typy map atd.Mimochodem, ona udávaná 16ti hodinová výdrž je maximální možná tj. při vypnutém podsvícení. V takovém režimu si ovšem na dipleji skoro nic nepřečtete.

16 HODIN VÝDRŽ

To opravdu není žádná výhra, v podstatě to znamená jeden den, pokud bych jel někam na víkend do hor, tak v sobotu večer jsem bez navigace.Ledaže bych měl kapsu narvanou náhradníma tužkovkama.
Navíc tady v diskuzích správně zaznělo, že udávaná doba je s vypnutým displejem, takže 16 hodin to určitě nebude.
Výborné recenze a srovnání jsou na:
http://www.recenze-testy.cz/cat/gps-navigace

@karel.ptacek: V sobotu večer bys byl bez navigece leda, kdy sis na ní těch 16 hodin pouštěl nějaké velmi tvrdé porno. Myslím, že normálnímu pěšákovi musí stačit mrknout kde vlastně je jen jednou za pár hodin a na pár minut. Zbytek doby je často vhodnější koukat po krajině než na displej.

@vikií: pokud by sis na tom chtel pustit nejaký to Pčko tak bys koukal asitak hodinu....těch 16h je počítaných právě při normálním používání kdy se na tou občas koukneš a sem tam něco luštíš. navíc jak tu již bylo poznamenáno tak je to výdrž bez podsvícení a nutno říci že tento display se defakto bez podsvícení nedá používat. vycházím z vlastní zkušenosti s tímto modelem a reálná výdrž je 12-13h

@vikií: Bez tracklogu ale gps občas nemá smysl, čili běží pořád. A to je ta maximální hodnota 16hod. S čilým používáním displeje je to ihned třeba 12hod, jak už jsem tu viděl psát.

Nenašli jste, co hledáte?

To je gól! To je gól!