Všechny komentáře k článku:Platforma AMD Brazos: notebooky s extrémní výdrží přichází

Paradni technologie AMD se rozjíždí.

Projektk Fusion konecne dorazil po dlouhych letech vyvoje a stoji to opravdu za to. Mit procesor s DX11 grafikou se spotrebou pouhych 9W to je proste uzasne a to jeste stale na 45nm vyrobnim procesu, az prejde AMD behem roku na 32nm muzem cekat bud dalsi snizeni spotreby nebo se stejnou spotrebou narust vykonu. Taky je dobre ze konecne je tu naka velka konkurence pro Intelovsky ATOM ktery preslapuje na miste a nic noveho pod sluncem se za tu dobu co je na trhu neudalo.Prvni netbooky slibuji vydrz na baterie neskutecnych 11-12 hodin coz je skvela vec (modely s vetsi baterii to posunou jeste dal).Vsak vyrobci sou z teto nove technologie AMD naprosto nadseni a to ze behem tak kratke chvile ma vyjit opravdu nescetne modelu od ruznych vyrobcu to jenom potvrzuje. Dobre je to ze i presto ze tato platforma nema zatim konkurenci od INTELU neni AMD predrazene a defakto FUSION vyjde levneji nez drazsi ATOM coz je urcite dobra zprava pro Nás zákazniky.Pokud se Buldozer tj 8 jádrový nativní procesor do AM3+ soketu povede sstejne jako toto muzem se tesit na opravdu dobry rok z pohledu AMD na poli procesorů a i vetsi konkurenci vuci Intelu a tedy i nizsi ceny.

Možnosti
36 reakcí
poslední 31. 1. 2011 21:04

Neskutečných 11-12 hodin? 2 roky starej EEE mě vydržel deset, myslím že byly pak některý 13-14h kousky. V novince sice nadpis "extrémní výdrž"... ale kde nic tu nic a výkon v CoD na notebooku mě fakt nepálí.

@kersoft: Utáhl ten EEE 1080p video? Odpověď zní ne, protože Atom sám na něco takového nestačí a intel grafiky v netboocích neumějí akcelerovat AVC. To je jen jedna z výhod.Ano, ne každý potřebuje silnější/schopnější grafiku v netbooku/notebooku, ale myslím, že spousta lidí na něco takového (úspornější a levnější obdoba Ionu) čekala. Jen škoda, že s platformou Brazos přichází AMD až nyní, kdy netbookový boom pominul. Uvidíme, jak si povedou výkonnější čipy řady Lynx (Llano), které přijdou na trh za několik měsíců.

@czmagic: Rozjel mi 720p =) a k čemu mi je na obrazovce 1024x600 1080p ? jinak, novější EEE mají speciální čip pro hd. Ale mě zajímá mobilita a výdrž, takže pro mne nic nového.

@kersoft: pripojis pres HDMI k TV mas multimedialni 1080p prehravac. Jinak ani tech 720p nebylo 100% plynule (720p s vyzsim datovym tokem to nestihalo) ani na 2 jadrivem ATOMU se zapnutym HT.

@stratos.: Přesně tak. Znám řadu lidí, kteří přehrávají z notebooku (DVD, HD ripy, cokoli) a rozhodně jich znám víc než majitelů HTPC. Těch, kteří přehrávají z netbooku moc není, protože přehraje leda DVD nebo DivX; HD rip nebo nedej Bůh HD Flash umí pořádně až netbooky s Ionem, které už jsou hodně drahé a u nás se moc neprodávají.Co do univerzálnosti použití, bude Brazos jednoznačně před Atomy s GMA, stejně jako konkurenční platforma Ion.

@stratos.: Když jsem měl zaplý "Super Performance" tak 720p bylo naprosto v pohodě. S tím 1080p máš pravdu... ale na jednu stranu, kdo to dělá a potřebuje? A na druhou, můj EEE nemá HDMI =D =D =D

@kersoft: to ze to nepotrebujes ty neznamena ze to nepotrebuje nekdo jinej :). Kdyby tato technologie nemela potencionalni kupce tak by ji asi nikdo nechtel prodavat ne? :).

@kersoft: Je to jen náhoda nebo holý fakt? Jakmile se zmíníš o Intel, popřípadě chceš řešit nějakou podstatnou otázku, jsi kamenován mínusy :))
Každopádně chci vidět, jak se AMD vytáhne. Mě osobně to vždy táhlo k Intel.

@Uranos144: No, vidím... ale prostě... ten titulek mě dostal. NTB s "extrémní výdrží" tu už máme přes dva roky od Intelu a kde bylo AMD? (Ne)přišlo s tím po těch dvou letech a přínos? Okay, video 1080p ale to už jsme tu taky měli a máme díky IONu od nVidie a mám pocit že GMA 3150 už s HD taky nemá takovej problém =) Prostě se mi to zdá přehnaný.

@kersoft: nejde jenom o video ale o celkovy vykon grafiky a procesoru a s jakou spotrebou. V tomhle proste Intel ani s nvidii nemaji narok. udelat tohle se spotrebou zacinajici na 9W a to stale s 45nm je proste velky uspech a vsichni co v oboru neco znamenaj to vedej, takze se ani nedivim ze to nevidis ty asi se v oboru moc dlouho nepohybujes. Vsak te nikdo nenuti si to koupit takze nechapu proc tu neustale prskas.

@stratos.: Neustále prskám... díky, jak bylo to přísloví... tj jednoNeříkám že to je špatná technologie, vůbec nic takovýho jsem neřekl. Netbook ale používám dva roky každý den a první rok mi vydržel klidně těch deset hodin. Jaká je zmiňovaná výdrž těchto?

@kersoft: tobe sice vydrzi 10 hodin ale nezvladne ani polovinu co zvladne toto. V tom je ten zasadni rozdil. Mas taM DX11 grafiku co zvladne i nove hry?, umi to 1080p s prstem v nose?, ma to silnej procesor skoro na urovni detskopu?, ma to spotrebu zacinajici na 9W?AMD smrsklo vykondo 9W k cemuz potrebuji ostatni platformy minimalne 2x-3x tolik watů o to de. A to vsechno za super cenu

@kersoft: se stejnou baterkou, kterou má ten tvůj tohle vydrží o 40% dýl..

@TOBiAS02: porovnavas zatim s jednim modelem od HP coz je nesmysl, sam vis ze HP ve stejny konfiguraci vydrzi vesmes az o 50% mene nez ASUS/ACER. Vsak treba takovej ACER TimeLineX to jasne ukazuje jak s nabusenou HW konfiguraci vydrzi az 8hodin a HP s podobnou konfiguraci jenom 3-4hodiny. Vsak vyrobci slibuji vydrz 11-12 hodin takze si pockej na poradny modely a ne na HP ktery tohle proste neumi.

@kersoft: Ne, GMA 3150 neakceleruje AVC ani VC-1, takže všechno táhne CPU!
http://cs.wikipedia.org/wiki/Intel_GMA#Specifikace

Chapu, ze jako nekriticky priznivec AMD/ATI sis ucvrnknul radosti do trenek, ale takhle svetla budoucnost nas teda neceka.Vykon je jenom lehce nad Atomem ( a jak dlouho uz tu Atom je ). Spotreba slusna, ale ne osliva. A ze by vyrobci uchcavali stejnym blahem jako ty, o tom taky nevim. Kazdy launch je obvykle provazen vlnou novych stroju - viz. Sandy Bridge.Nechci tvrdit, ze Brazos je propadak - ale ani to neni uzasna a prevratna technologie. AMD myslim zapadne jako obvykle - ne spickova, ale slusna technologie za priznivou cenu. Takze ne technologicka spicka, jako spis kandidat na cenu pomeru vykon/cena.

@Noclaf: Souhlasím s tímto názorem. Bohužel přislo s touto "novinkou" AMD trošku pozdě a výkon ala Atom.... tam se o výkonu nedá vůbec mluvit. Spíš kdyby přisli s něčím co by se dalo montovat do multimedialních NB, aby si clověk moch zahrát hry, kouknout na nějaky HD film a nemusel každý 2 hodiny nabíjet NB....

@SHIBBY: Stačí počkat, v Q2 - Q3 přijde APU Llano, které budeš výkonově úplně jinde.

@czmagic: Jen aby to bylo tak horký jak říkáš ... každej výrobce si svoje veci vychvaluje a když přijde na reálný testy .. tak by člověk někdy i brečel...

@SHIBBY: Hlavne za kolik to Liano bude a jakou bude mit spotrebu. Kdyz vydim soucasny ceny u i3 apod chce se mi blejt velebnosti :)

@stratos.: ta narazka na cenu i3 patri hlavne k poslednimu grafu s vykonem ve hre call of duty
http://www.czechcomputer.cz/czc/media.nsf/0c97cd6cabb1398ec1256cc50082f4bf/97f597228b7d628fc125781e0051301f/Body/11.3346?OpenElement&FieldElemFormat=jpg

@SHIBBY: Tak na "hraní" byl třeba i dobrý netbook na platformě AMD Athlon II Neo... Baterka sice nevydržela zrovna dvakrát nejvíce, ale full HD video nebyl problém a novější hry také ne... Přeci jenom oproti srovnatelným Atomům měl cca. 3x větší grafický a 2x větší "procesorový" výkon. A navíc samozřejmě HDMi pro využití full HD rozlišení...

@Noclaf: No, dají se na tom rozchodit i 3D hry. Jasně, že hodně ořezaně a ne všechny, ale dají. O čemž v případě Atomu nemohla být VŮBEC řeč. A aspoň se Intel bude zase muset po nějaké době snažit.

@o.ven: Hry jdou podobně rozběhnout i na platformě Ion, která má o něco vyšší spotřebu a cenu. Noclaf má v podstatě pravdu, že z pohledu uživatele nejde o nic převratného. Kdyby s tím AMD přišlo dřív...

@czmagic: tak Ion stale spolehal na predpotopni ATOM. A cele to zralo skoro 2x co tohle reseni od AMD a stejne je AMD o dost vykonejsi. Vsak si zpomen kolik staly prvni netbooky s ION, defakto atakovaly ceny beznych 12-15" modelu ktere byly zas vykonem uplne jinde

@stratos.: Jistě, cena by měla být hlavním argumentem pro Brazos. Jak říkáš, ceny nejlepších Ion netbooků byly vždy přestřelené a to hraje do karet AMD.Na druhou stranu výkon CPU části nejvýkonnějšího Zacate není nijak světoborný. V některých případech srovnatelný s nejvýkonnějším Atomem, někdy téměř dvojnásobný, v ojedinělých případech je naopak Atom výkonnější, prostě záleží na aplikaci. Celkově je E-350 výkonnější, ale není to nic světoborného.Výkon GPU části je srovnatelný s Ionem. Někde bude mít navrch nVidia, někde AMD, tady se opět žádný zázrak nekoná.Nakonec tu máme spotřebu, která papírově mluví ve prospěch Brazos, ale praktické testy ukazují, že Ion díky technologii Optimus dokáže být podobně úsporný, protože prostě hladové nVidia GPU při nepotřebě vypíná. Opět bude záležet na konkrétní situaci.Uvidíme, až bude víc testů. Podle toho, co se zatím objevilo, se dá říct, že platforma Brazos je určitě povedeným produktem. Nicméně žádný zázrak se nekoná. Při porovnání ceny, výkonu a spotřeby je Brazos před Ionem, ale ne o moc, nejde o násobky.

@czmagic: tak GPU v BAzosu se taky v IDLE podtaktovava takze nebude furt spotreba tech 18W o to se nebojim, vsak vydrz 11-12 hodin se zakladni baterii to jasne ukazuje, pokud vyrobci udelaj nake viceclankove baterie ktere presahuji sasi netbooku cekam vydrz i klidne na urovni 15 hodin.

@stratos.: Já bych byl s tím optimismem ohledně výdrže zatím opatrný. Uvidíme, až bude víc testů, ale zatím to zase tak růžově nevypadá. Samozřejmě mohou ještě něco uspořit třeba nové ovladače, ale...http://www.engadget.com/2011/01/17/hp-pavilion-dm1z-with-amd-fusion-review/

@czmagic: nj HP se nikdy dobrou spotrebou nevynikalo, uvidime co ACER a ASUS. Ale ten vykon v 3D marku 2006 je oproti ATOMU opravdu nekde jinde :)

@stratos.: jinak tech 11 hodin bude spise platit pro tu mene vykonou 9W variantu.

@stratos.: To je pravda a vlastně to bylo první, co mě napadlo: "Proč porovnávají HP s Asusem?" Nevím, jak to u Asusu dělají, ale skutečně umí udržet podobnou konfiguraci v provozu na baterii déle. Na druhou stranu je fakt, že pětihodinová výdrž na šestičlánkovou baterii není tím, co jsem čekal a ani Asus nebo Acer neumí zázraky. Ale jak říkám, třeba to udělaly čerstvé ovladače, nebo v tom byla jiná čertovina, Bůh ví. Prostě to chce víc testů. Zatím to na nějak oslnivou výdrž nevypadá.Výkon v 3DM06 má v tom testu Ion vyšší, ale to bych neřešil. Syntetické testy jsou odtržené od reality a 3DM06 je za zenitem. Navíc, k čemu je (relativně) výkonné GPU, když ho krmí Atom, že? :)Možná bych spíš vyzdvihl jinou věc - proti Atomu a syntetickým testům navzdory hodnotí recenzenti kladně subjektivně rychlejší a plynulejší odezvy systému. Těžko říct, jestli Atom takhle sráží chybějící OOE, nebo něco jiného...Jinak děkuji všem za mínusy, ale rád bych viděl nějaké argumenty. Mínusovat umí každé zakomplexované ***** neschopné vlastního úsudku postaveného na faktech. :p ;)

@czmagic: s tema minusama te lituju ja uz minusy a plusy ani nevidim nechal sem si to vypnout protoze me to akorat iritovalo slusne receno :)

@stratos.: Mně nevadí mínusy jako takové, vadí mi, když nevím, co jsem řekl tak strašlivě hustonechutného, že jsem si je vysloužil. Zkrátka když dá někdo mínus a řekne, že se mnou nesouhlasí v tom a v tom, nemám s tím problém. Ale diskuse AMD vs. Intel a AMD vs. nVidia bývají víc emotivní než věcné...

@czmagic: Trochu se o tu cenu bojim. Ty cenovy odhady jsou vzdycky mooc optimisticky, je to sice super technologie ale pokud netbook bude stat moc, taky by po ni nemusel steknout pes..

@Falewick: no holt si asi pockame, az bude brazoš v bazoši:)

To chce studený obklad...

Nenašli jste, co hledáte?

To je gól! To je gól!