Všechny komentáře k článku:Platforma AMD Brazos: notebooky s extrémní výdrží přichází

Jasny

Kdo potřebuje výkonný procesor (rendering atp.) pořídí si intelácké 4jádro nebo AMD 6jádro. Kdo výkonný procesor nepotřebuje, tomu Brazos bude stačit. Sám mám mašinku - Athlona 4jádro 3,5ghz,z na kterém si zripuju DVD nebo BD když je třeba, druhé pc i notebook by mi tedy s Brazosem bohatě stačil. Trochu komplikovanější by to bylo u HTPC, které bych chtěl využívat i jako herní konzoli, protože tam už by 2jádro na 1,6ghz stačit nemuselo... Jinak tomuhle řešení velice fandím. Ta C-50 ideální řešení pro domácí NAS, jen co ji výrobce hodí na desku s 6x SATA konektorem ...

Možnosti
11 reakcí
poslední 24. 1. 2011 13:07

HTPC s nízkou spotřebu, které by stačilo i na moderní hry ... na to si asi ještě budem muset počkat :( a řekl bych že se jen tak nedočkáme. Co by výrobce dotlačilo k tomu aby vyráběl úsporný výkon, který bude stačit na vše?
V současnosti by pro tebe moho být berličkou něco co používám já jako počítač pro svoje malé ratolesti. Extra výkon zatím nepotřebují, tak jsem jim postavil kompíka se spotřebou 45 W bez zátěže a 50 W v 3D marku. Jim to stačí, je to výkonnější nežli Atom s jen o málo žravější a vtip je v tom, že kdykoli přeřadím na vyšší rychlost, když potřebuju třeba nastříhat video a vyrenderovat ho, jelikož sám na celodenní práci používám Atoma a ten je opravdu jen tak na to něco napsat ve wordu nebo surfovat na netu.
Sestava je ze samých levných komponent:
Deska MSI 880GM-E41
AMD Athlon II x2 245e stepping C3 (vybral jsem C3, jelikož je AMD používá na 2xxu procáky. A pro jistou i v éčkové verzi, protože nevim jak AMD procesory třídí, jestli na ty se sníženým napětím nevybírá třeba lepší kousky, tak jsem volil podle selského rozumu) - a volba to byla správná, jede stabilně na frekvenci 1,8 GHz při voltáži 0,9 V :)
2x 2GB DDR3 1333 MHz - už nevim model, ale deska bohužel nepustí napětí pod 1,5 V, tady by se dal ještě nějaký watík ušetřit na LV pamětech, které šlapou třeba při 1,2 V.
Disk 1 TB WD Green, nevim přesně model.
DVDRW nějaká LG
a největší perlou je skříň:) ta nejlevnější Eurocase s 350W zdrojem - takže tady by se taky pár watů dalo stáhnout s kvalitním zdrojem.
Celá sestava teda běží se spotřebou 45-50 W, při frekvenci CPU 1,8 GHz (0,9 V), paměti 1,5V při 1333MHz a grafika stažená na 400MHz.
Dětem to na jejich hraní stačí a stačit to výkonostně bude i do HTPC no a já když potřebuju přetaktuju si to výš :) zatím odzkoušeno na 3,8 GHz a myslim že mi to bude stačit, nemam čas se s tím babrat a ladit na max.
Zatim to přepínam přes profily nastavení v BIOSu, takže musím restartovat kompa, není čas to pořešit přes taktovací utilitu co byla k desce.
Takže pro využití jako HTPC/konzole by stačilo přidat výkonnou grafiku a nějak pořešit snižování výkonu a spotřeby když jí nebudeš využívat.

@MelekM: Málem bych zapoměl, Brazos dobrý, konkurence je potřeba, Atom už pomalu začal zahnívat.

@MelekM: podle me ATOM zahnival uz v dobe kdyz vysel, vzdyt prace s atomem je hotove utrpeni, instalovat na tom WIndows to byla dycky prace na pul dne jak to bylo pomaly.

@stratos.: sedmý wokna ve verzi Home nainstaluju na N270 do hodinky :P

@TOBiAS02: a ovladace a SW?
samotny win 7 instaluju na beznej komp kolem 10minut.

@stratos.: tak to já ne teda... na stroj s m4A785D-M PRO, Phrenom 720BE, 6GB 800MHz ram, HD5770, WD Caviar šnek se to instaluje ne o moc kratší dobu, i když pravda, drivery a SW jsou podstatně rychlejší.. ale na Atom to zas moc driverů nechce a SW tam taky tolik nedávám..

@TOBiAS02: me zabrala instalace jenom blbeho AVG na 2 jadrovem ATOMU zhruba 30minut opravdu silenost, uz to nechci nikdy zazit :)

@stratos.: Osobně jsem s Atomem na práci co dělam (word a net) spokojen, instalace taky nic zas tak strašného a bylo to řešení za pár kaček (pegatron s D510 a 2 GB RAM, skříň a disk jsou starší) a jelikož mi běží komp tak 12-14 hodin denně je to dost podstatná úspora proti předešlému kompu. Ale ten podtaktovanej Athlon ho výkonostně zadupe do země.
Každopádně mam teď dva kompy s nízkou spotřebou s tím že u jednoho můžu zvýšit výkon když potřebuju.Můj názor Atom dobrý, Brazos dobrý, jsou určeny pro určitý segment trhu a nemůže je člověk srovnávat s výkonem klasického desktop procáku. A segmentace trhu zůstane ještě mnoho let, takže se výkonného a zároveň úsporného řešení vše v jednom (úsporné HTPC/herní kommp) jen tak nedočkáme. Proč by to taky výrobci dělali?
No a podtaktovanej Athlon taky dobrý :)

@stratos.: Co zkusit dát na Atom nějakej systémově míň náročnej antivir... Když tam dáš AVG, tak se pak nediv, že ti to nešlape...

@tomi2k9: moje volba to nebyla zakaznik chtel proste AVG, bejt to na me hodim tam NODD32 ale ten by stal uz skoro 1/5 toho co stal ten netbook do cehoz se jim nechtelo :)

@stratos.: njn, náš zákazník, náš pán :) Jenže pak se fakt není čemu divit...

Nenašli jste, co hledáte?

Nakup a soutěž o hvězdné stavebnice LEGO® Nakup a soutěž o hvězdné stavebnice LEGO®