Všechny komentáře k článku:Pomozte svým počítačem výzkumu a soupeřte s ostatními týmy! Nová soutěž!

Náklady

Náklady určitě nebudou zanedbatelné při dlouhodobém provozu u výkonného procesoru, ale člověk to může brát jako přímý sponzorský dar vědě, ze kterého nikdo neukusuje žádná procenta.
Pokud jsou počítače využívány na smysluplné účely, neviděl bych v tom problém.

Možnosti
7 reakcí
poslední 14. 10. 2011 15:57

Já se spíš divím, že "podporou" těchto projektů nehýří energetické společnosti. :) Člověk by očekával, že energetické společnosti budou hrrrr na propagaci jakýchkoliv projektů, které jim mohou potenciálně zvýšit zisk. Ale třeba je to ještě nenapadlo, nebo to už zvážili a usoudili, že investice do takových kampaní by jim nevynesly dostatečné zisky. Holt, když má někdo čistý zisk jen asi 45 miliard Kč ročně, musí bedlivě zvažovat, kam ty peníze investuje.:)

Náklady za PC s GPU, bez GPU a za notebook zapojený do výpočtů jsem spočítal ve vláknu "Užitečná věc". Nemyslím si, že by to byli nějak závratné sumy.

@Firestorm: Můžu potvrdit minimální nárůst nákladů. Chvíli jsem měl doma PC připojené do sítě přes měřák spotřeby a nárůst spotřeby při běžícím BOINCu byl, pokud si dobře vzpomínám, max. 20 wattů, když by byl zájem, můžu to zase proměřit. Po přepočtu na peníze utratíte navíc maximálně necelých 10 haléřů za hodinu.

@bazantik-net: Bohužel tu vznikají další vlákna věnující se stejnému problému - nákladům, proč proboha! Nestačí jedno vlákno? Pak je ta diskuze akorát zmatená..Zapojil jsem před PC u rodičů zase měřák - výsledek - nárůst spotřeby o 32W (tedy o 12W více, než jsem si původně myslel). I tak je to ale zanedbatelný nárůst (přepočteno na peníze); reálně ve wattech nárůst z 95W na 127W. Koho by zajímala sestava - není to nic světaborného, AMD Athlon(tm) 64 X2 Dual Core Processor 4000+; 2GB RAM; grafika GeForce 7300GT - na ní tedy GPU výpočty nefungují.Pravda, po zapojení celé učebny na škole - kam je soutěž směřována - se spotřeba může radikálně zvýšit. Asi je chybou nastavení celé soutěže - kdo spočítá nejvíc. Pokud by byla odměna nastavena jinak, stačilo by, aby PC v učebnách běžela standardně, na noc a víkendy se PC vypínala a nemusí se tu počítat tak vysoké výdaje..

Taky jde o to jak moc "do toho člověk spadne". Já jel v BOINCu pro CNT asi 3-4 roky, možná i dýl. Nejdřív normálně při "nrevyužití" počítače ale jak člověk kouká na statistiky a snaží se prodírat dopředu, skončil jsem provozem 2-3 počítačů 24/7 a na účtu za elektriku už to bylo napsoledy celkem znát :-( S příchodem grafických karet jsem přestal být konkurenceschopný jenom s CPU výpočty (moje grafiky to nepodporovaly) a já s BOINCem přestal. Navíc "ulítnout" na tom pokud á člověk notesy a počítače typu iMac má bohužel i vliv na opotřebování HW. Asi i díky BOINCu jsem přišel o 2 disky :-(

@Petr_Nový: U mě se naštěstí opotřebování HW neprojevilo (a to v lednu "oslavím" 7 let od zapojení do WCG). Ale je fakt, že u mě PC neběží v režimu 24/7, a notebook zatím nemám, takže mluvím o desktopových komponentách. Tenhle příspěvek má hlavně uklidnit případné nové zájemce..

@Petr_Nový: Já počítám 24/7 na Dellu Vostru 1500 pořád na 100%, teplota procáku 85 stupňů a po půl roce book v pohodě. Některým bookům s horším chlazením by ale dlouhodobé počítání mohlo dělat problémy, ale pokud člověk nepočítá na 100%, tak věřím, že ne.
S přízpěvkem mocha můžu jen souhlasit, já jsem zatím ve fázi nadšení :)
Hodně zdaru všem griderům, zvláště pak na WCG

Nenašli jste, co hledáte?

Nakup a soutěž o hvězdné stavebnice LEGO® Nakup a soutěž o hvězdné stavebnice LEGO®