Diskuze k článku:Pomozte svým počítačem výzkumu a soupeřte s ostatními týmy! Nová soutěž!

Přepočet pro vedoucího soutěžícího a ne jenom pro něj

Zdravím všechny nadšence,dnes mi díky RSS do poštovního klienta přišly odkazy na tento nový článek týkající se soutěže společnosti Czech National Team. Při čtení příspěvků ve fóru, jsem uvažoval nad výpočty autorů příspěvků a zabrouzdal i na stránky soutěže i projektu malariacontrol.net, který právě v soutěži běží.Spočteme-li si, že jeden standardní počítač zvýší svou spotřebu při běhu BOINC dejme tomu o 200 W (autor v diskusi uvádí 300 W, ale musíme počítat i se spotřebu kterou by počítač měl v IDLE režimu, nechávám mu tedy 100W) tak je výpočet snadný.Řekněme-li, že počítač je spuštěn během výuky tedy řadově 8 hodin denně, 5 dní v týdnu, po dobu soutěže 8 měsíců (dle kalendáře 36týdnů)
celkový čas běhu=8hodin*5dni*36týdnů => 1440hodinPři standardní ceně elektřiny 3,5Kč/kWh 0,2kW*1440h*3,5Kč/kWh=1008KčCož je ještě velice slušná částka.Otázkou, kterou si však člověk musí položit, je co když zapne celou učebnu dejme tomu 15 počítačů na plných 24hodin.
Čas běhu se již zvýší trojnásobně (tedy na 960 hodin) a roznásobíme-li to oněmi 15 počítači výsledek je již 45x vyšší tedy 15x(0,2kW*4320hodin*3,5Kč/kWh)=45 360KčCož už není zanedbatelná částka, je o dost vyšší něž výherní cena. Bohužel, takový zapojený a plně vytížený počítač bude mít větší odběr než je uvažovaných 200 W. Navíc by jistě neběžel celých 24 hodin. Takže tento výpočet je dost podhodnocený a v reálu bude výsledná částka daleko vyšší.
To jsem nebral do úvahy spotřebu kvalitních grafických karet, které přijdou na řadu již v blízkých měsících.Pokud však někdo zapojí do výpočtů 120 počítačů v učebnách, tak jako SPŠ Ostroh tak jejich "sponzorský dar" činí již 362 880 Kč. A pokud vyhrají, což není vůbec jisté, neboť to závisí na počtu měsíčních projektů s GPU výpočty (počítačů s použitelnou nikoli kvalitní GPU mají na SPŠ Ostroh 20 tedy jednu větší učebnu), dle malariacontrol.net jsou to tyto:
CAL ATI Radeon HD 2300/2400/3200 (RV610) (341MB) driver: 1.4.519
výkon je řádově 40 GFlopsPři jednoduchém odhadu založeném na předcházejícím výpočtu bude jejich investice do soutěže koketovat (spíše ji hravě překoná) s hranicí 400 000 Kč či dokonce půl milionem. Což už je dokonce řádově vyšší cena než hodnota za 1. místo v soutěži.Jsem zvědav jak pak pan ředitel Ing. Pavel Žemlička takový "nákup" nového počítače ocení s pozdravem a přáním příjemného pocituMgr. Krejčí Jan
Katedra Informatiky
Přírodovědecká fakulta
Univerzita Jana Evangelisty Purkyně v Ústí nad Labem

Mě ty DV zaujaly dost. A dost si uvědomuji k čemu slouží, a co to stojí.

Lidi to stojí právě tolik, kolik do toho chtějí dát. Školy to stojí přesně tolik, kolik se rozhodnou na to dát.
Já osobně to celé beru jako trochu prospěšnou a zcela jistě neškodnou zábavu, trochu jsem si zasoutěžil, nejsem vůbec blbý, abych si myslel, že je to zadarmo, ale jsou to nakonec moje peníze. Chápu všechny, co se rozhodli toho nechat nebo svou účast silně omezili. Je to jejich rozhodnutí. Naučil jsem se na stará kolena něco o svých počitačích, ten druhý jsem si sestavil už sám. Já, notorický BFU. Člověk si otestuje, zda ještě na něco stačí, dnes vím o počítačích daleko víc za rok počítání, než předtím za víc jak dvacet let jejich používání. Jestli se ještě něco naučí, sice naprosto mimo svůj obor, ale zase toho vím víc o světě, jak funguje. Navíc jsem si i zasoutěžil a nevím, proč mi tady někteří nadávají do magorů, že jsem si obstaral výkonné GPU a dal jsem za ně své peníze. Já jim za to, že oni ne taky nenadávám. A navíc, tak po roce dospívám také k tomu, že budu dál pomáhat, ale jen na CPU projektech a to ještě na těch spíš zdravotních a řekněme obecně biologických.
Je to moje rozhodnutí, vím o nákladech, kdo o nich neví, tak je hlupák, který by se měl raději vyhýbat každému vypínači a kohoutku, který spouští proud. Elektřina nebo voda, je to jedno, nic není zadarmo.
Na jinou dobročinost dávam daleko větší peníze a taky si nestěžuju na to, kolik má která organizace režie, než doveze potraviny třeba do Afriky a tam jim to rozkradou náčelníci, kteří to hladovějícím prodávají.
Tady vím přesně, jaká je režie a když na ni přispěji, tak já rozhoduju o tom, jak velká bude. A je to zatraceně nejnižší režie ze všech pomocí, co dávám do sportu, do katastrofických pomocí a do téhle elektřiny jako sponzor.
Asi za rok půjdu do důchodu a pak samozřejmě znovu vyhodnotím své možnosti a možná skončím, možná omezím.
Ale je to na mém rozhodnutí a vůbec nechápu, proč se tolik lidí rozčiluje nad tím, že své peníze do něčeho dávám.
Taky si fotím památky, jezdím po nich autem, tak tři týdny platím za dva lidi hotel, chodím po slušných restauracích a za tuhle zcela nesmyslnou činnost dám násobně víc.
Taky jezdím autem na houby a kdybych to takhle počítal na peníze, tak si je koupím v makru a spoustu peněz a času ušetřim.
Někdo jezdí na motorce a jsou i lidi, co cpou peníze do mašin na prohrávání. Když to nedělají na úkor jídla pro své děti, tak nemám nic proti jejich podpoře majitelů těchto automatů, většinou také počítačových.
Když jdu na pivo, tak za stejnou dobu stojí počítání na problému dětské rakoviny asi dvacetinu toho, co propiju. A dát si pivo a při jeho pití dělat něco současně pro lidstvo mě za to zdražení piva o korunu stojí. Když si dám flašku vína, platím korunu do vinařského fondu, nedobrovolně a ani nevím, na co.
Děkuji některým matematikům, že věnují tolik času odhadům našich nákladů, tolik času, že by snad mohli počítat některé dílčí úkoly DV za tu dobu bez počítače, takže by to bylo prospěšné zadarmo.
Mám pro ně otázky na další odhady. Jaký podíl z rozpočtu školství tvoří takováto jedna soutěž? Kolik by ušetřilo naše nešťasné školství, kdyby tuto soutěž nepodporovalo, možná přímo zakázalo? Zajímalo by mě to, zda by za to mohla vzniknout ještě aspoň jedna další fakulta gendrových, humanitárních, manažerských, regionálních nebo evropských studií, jež jsou v poslední době takovým hitem našeho finančně podhodnoceného školství.
Ještě mi chybí podíl nákladů této soutěže na nákladech školství a porovnání třeba s náklady na platy zaměstnanců ekologického právního servisu, které jsou také placeny z rozpočtových peněz, přes příspěvky na čínnost ekologických občanských sdružení.Myslím si, že děckám neuškodí, když budou soutěžit v tomto počítání, místo aby rozvíjely své osobnosti na střílečkách, a že při tom i méně proudu propálí. Vůbec nebude vadit, když je někdo seznámí s tím, že počítání stojí peníze a vysvětlí jim, že některá vydání mají lepší smysl než jiná, ač jsou na stejném počítači. Na rozdíl od her také není potřeba tolika obrazovek a myš, myš stačí úplně obyč.

Uz se toho neucastnim....

Pocital jsem pres CPU spoustu projektu (SETI at home, FOLDING, pres BOINC snad desitku rucnych projektu od vypoctu venovanych boji proto malarii, rakovine, po LHC a clima prediction..., uz si ani nepamatuji vsechny ty nazvy projektu. Uz to ale nedelam, toto desetilete obdobi je pro me jiz skoncenou epizodou. Utopil jsem v tom "projektu" docela dost financi za HW a za energie a ten dobrej pocit z podpory vedy ze me pomalu vyprchal.Mel jsem v tomto priblizne nasledujici vyvoj. Mnozi to asi znaji:Faze 1.
OKOUZLENI
Vse je nove, vypocty jsou zvrusujici, clovek ma pocit, ze ten svuj aktualne vykony stroj se da pouzit pro dobrou vec. Clovek to ochutna a je na rozcesti: necha tomu jen par hodin/dni zivota a pak to vzda. Ovsem jini zustanou. U tech, co u toho zustanou nasleduje:
Faze 2.
SOUTEZIVOST a vypocetni NENAZRANOST
Porovnavani zebricku s jinak naprosto neznamymi lidmi na netu, co na projektu take participuji. Stoupani v zebriccich vzhuru. Radost z kazdeho vylepseni a zvetseni vlastni vypocetni zakladny. Ono to zacina nenapadne:
Nejprve se pocita na nejvykonejsim PC doma a to jen v dobe, kdyz je PC volny a presto pusteny. Pak se PC prestava vypinat i v noci (je to prece skoda, aby byl vypnuty v noci, kdyz muze za noc vypocitat 5000 bodu) pak se vypocty nechavaji na PC i v okamziku, kdyz zpomaluji system pri jine praci, kvuli ktere si clovek to PC puvodne poridil. A pak se to zacne rozlezat na dalsi PC v dosahu. Doma tak mohou jet ve vypoctech i tri PC a dva notebooky. Ze je jeden PC z teto "vypocetni farmy" treba uz uplna vykopavka a ma pomer vykon/watt naproto ostresnej vubec nevadi, hlavne ze to vypocita 50 bodu za den (kdyz moderni masina umi treba i 1000). Pak se zacnou infiklovat i pocitace v praci, ve skole. Proste cokoliv, co je dostupne, co ma CPU a co ma pripojeni na net. Pokud pomineme stranku bezpecnosti, tak je to na prvni pohled naprosto idealni, ze. V kancelari je 20 pocitacu s Pentii4 na frekvenci 2.4GH (tehdy v te dobe to byla ultra-dela) a proc na tom mit jen pustenej Excel, ktery vytizi CPU tak na 1%. A stejne to uz je pusteny, tak to bude uzitecny i tak. Mno, a kdyz uz to je v kanclu a pres noc u troho nikdo nesedi, tak proc to vubec vypinat, kdyz to muze jet na plny kule az do rana....a....nebo....a taky...Faze 3
BEZNA OUCAST ZIVOTA S IT
Distribuovane vypcoty uz nejsou pro takoveho cloveka nove, uz nejsou tak vzrusujici ale ono si to jede dal ve svych kolejich. Obcas se i nejaky ten novy projekt vynori, ktery nove opravdu hodne zaujme. Clovek ma proste pocit, ze dela dobrou vec, na nejake zebricky a soutezivost nejak zacne i kaslat. Pri stavbe noveho PC uz sice zbytecne nekupuje CPU za 20.000kc jen kvuli BOINCu ale i tak si rad priplati, misto CPU za 4.000kc (ktere by bylo dostatecne) da do patice CPU treba za 8.000kc - a po instalaci OS uz nejak automaticky dava nejakou tu ulohu z BOINC jako default mezi instalaci driveru a ladeni OS. Clovek uz ale nejak pomalu ztraci prehled, co vlastne presne pocita, na kolika strojich a nejak v koutku duse zacina citit, ze se stal mozna trochu otrokem sveho hobby, ktere je sakra drahe, kdyz se nad tim clovek nakonec zamysli. Ovsem zatim ho to tak bavi a tedy prc ne. Jini lide chodi chalastat do hospody, nebo to prokouri, nebo.....Faze 4
VYSTRIZLIVENIK "fazi 4" se propracuje vetsina z vypocetnich dobrovolniku. Nebo aspon tomu tak bylo a je v mem okoli.Ma to nekolik pricin, ktere se mohou kombinovat.a) Pruser. Clovek se neudrzi, vezme si to do skoly, v horsim pripade do prace, nainfikuje s tim PC, ktere patri nekomu jinemu, jine organizaci a podobne. Jsou s tim jen trable, ktere mohou prerust do oprtavdu neprijemnych situaci a pak se clovek jen sam sebe muze zeptat - "stoji mi to vubec za to, zvlast, kdyz z toho vubec nic nemam, tedy krome toho pocitu IT charity?b) Finance. Velmi casty duvod, kvuli kteremu s tim lide koncivaji. Zvlast v dnesni dobe. Staci jen nahlednout do ceniku dodavatelu energie. Mladi kluci a holky to resit nemusi. Eletrinu plati rodice a je samotne to vubec neboli. Pak ale studenti dospeji, zacnou si platit vlastni ucty samy za sebe a pak nad takovym prvnim uctem zustava drzka tak protazena, jak jen panty v celisti dovoli. ROZHODNE nesouhlasim s takovym nazorem, ktery tvrdi, ze PC v idle a PC ve FULL load ma jen nepatrne vetsi spotrebu. TO JSOU JEN KECI PROPAGATORU TAKOVYCH VYPOCTU. Staci si vzit do ruky kalkulacku a vypocitat si spotrebu ne za den, ale rovnou za rok. Protoci se vam nad vysledkem oci. Zvlast v dnesnim svete vykonnych (a zravych) CPU a GPU, protoze i GPU se da zapojit velmi efektivne do mnoha vypoctu, ovsem pak take astronomicky vzrusta cena, kterou majitel zasuvky, z ktere PC cerpa energii, musi nakonec zaplatit.Nejedna se o zadne male watty. CPU +100W, vykonna grafika i +200-250W, jsou-li pak dve takove GPU v jednom PC, pak muze byt spotreba i 750W ve full load oproti 160W v IDLE. A pustte si to na 24/365. Tento priklad je pochopitelne extrem, ovsem i tak je kazdych 50 wattu navic behem jednoho roku sakra znat. C) ochutnani vykonu GPU a vedle toho se krcici smesne vykony i tech nejvykonejsich dostupnych CPU soucasnosti. Proc mit pustene PC rok (24/365) s vypocty na CPU, kdyz to same (zjednodusene receno) dokaze vypocitat vedle Franta na svem GPU za dva dny.d) Prosta unava. Clovek je jeste ochoten mechat sve PC pocitat nejakou ulohu z BOINc, ovsem uz to tak moc nezere a tedy pri prvni reinstalaci OS na distribuovane vypocty uz nejak... rekneme, ze je zapomene nainstalovat. DObry pocit pomalu vyprchava a tyto distribuovane vypocty jsou pak prvni na rade pri cisteni PC.
Sumarum:jako dlouholety byvaly fanda distribuovanych vypoctu takovouto cinnost neshazuji, ma to sve vyhody "mecenasstvi" vedy a vyskumu. jen ten dobry pocit v mem pripade ale uz nestaci. Pohled na faktury za energii za rok vypoctu na full dostupny vykon doma (29.000kc + nejake ty doplatky 5000kc]
a po dalsim roce zastaveni ditribuovanych vypoctu (i po zdrazeni energii) a dodrzovani stridmosti s pouzivanim PC (ovsem bez jakokoliv omezeni 3D orgii ve hrach, hrani si s videem, vysedavani u netu, skouzeni s 3D vizualizaci a podobne, proste jsem jen uriznul tu vetev distribuovanych vypoctu)jsem zaplatil jen asi 17.000kc za energie za rok. A protoze nevydelavam za mesic 50.000kc, tak takova uspora je pro me dost znatelna. Mohu si treba za usporene finance poridit neco opravdu hodne vykoneho do PC - grafiku, SSD pole, CPU, LCD, nebo muzu vyrazit na dovolenou. Na DC kaslu uz asi dva, tri roky. Pravda, nekdy s tezkym srdcem....:)Priznam se bez skrupuli, ze uz nejsem ochoten nechavat me PC vypocitavat nekomu nezistne nejake ty vypocty, a to dokonce ani vypocty proti rakovine, malarii a podobne. Pokud mi ten nekdo zaplati aspon energii, pak ano. Pak bych byl ochoten poskytnout vykon meho stroje (minus cas, ktery u nej stravim) zadarmo 24/365. V soucasnosti planuji, ze "zneuziju" jediny takovy projekt BitCoins na vyhrev meho bytu v zimnmich mesicich, protoze jejich poskytnute odmeny za "vypocty" v ramci jejich systemu pokrejou +/- spotrebovanou energii meho stroje pusteneho nonostop. Jedine, co me na tomto projektu mrzi je to, ze vlastne nic kloudneho nepocita, ale to je jiz mimo tema meho prispevku. Aby ale nedoslo k nejakemu nedorozumeni, nejsem clovek, ktery by se jen dival na prachy v penezence. Sam posilam penize na ruzne projekty, o kterych se domnivam, ze jsou z ruznych duvodu potrebne. Jen jiz nejsem ochoten dotovat nekoho mym pocitacem jen proto, protoze ho mam pod stolem. A rozhodne uz nebudu podporovat nekoho, kdo tvdri lez, tedy to, kdyz tvrdi, ze to zucastneneho SKORO NIC NESTOJI, prestoze velmi dobere chapu motiovy takove lzi, kterou jsem tedy leta sam na internetu a i mezi kamarady nezistne a s dobrymi umysly siril.A nakonec zde za sebe napisi vetu, kterou jsem jeste pred lety odsuzoval jako hnusnou a odpornou, hodnou pouze kratkozrakych chamtivcu a hlupaku. Tedy: az pujdu do lekarny si koupit lek proti rakovine, tak zaplatim plnou taxu a nikdo se me nebude ptat na to, jestli jsem venoval 36 let cisteho vypocetniho casu na jeji objeveni. Argument o tom, ze bez podpory volunteers by k objeveni nedoslo neberu, to je jiz na jinou diskuzi....Argument odpurcu DV, kdy tvrdi, ze DV mohou tajne vypocitavat simulace jadernych vybuchu pro potreby IDF a US army? To jsou jen keci. Ovsem rad bych se takovych vypoctu ucastnil dalsich deset let a nic bych za to nechtel. Ten pocit uspokojeni z toho by byl v mem pripade asi fantastickej. I na tohle jsem se pred lety dival naprosto jinak. Omlouvam se za mozna lehce skeptickej ton prispevku, myslel jsem si ale, ze by bylo fer se na to mrknouit i z teto druhe strany.

BOINC

Kdysi jsem byl v tomto projektu zapojený, ale už před několika lety jsem BOINC vypnul, odinstaloval a do PC mi nesmí. 1. nebudu platit za něco, z čeho nic nedostanu. 2. ani nevím, co se ve skutečnosti počítá a pro koho.
Jo, kdybych dostal příspěvek/odměnu, která by mi alespoň zaplatila zbytečně propálenou elektřinu, byla by to jiná věc, ale v dnešní době zadarmo ani kuře nehrabe.

Spotřeba v mém případě

Už se to tu propíralo, nečetl jsem všechno, ale dole bylo kalkulováno s extrémně nízkou cenou 3,50 Kč/kW. Pokusím se o výpočet v mém konkrétním případě.
Intel Core i3-530 2,96 MHz, integrovaná grafika v procesoru. Výpočet bez monitoru, stejně by byl vyplý.
Idle: 45W
Burn: 85W
cena kW D02d: 4,65 Kč http://www.cez.cz/cs/pro-zakazniky/elektrina/ceny/domacnost/***** d-standard.html#p4
Běžné využití počítače cca 8h/den. Na výpočty zbývá 16h.
den: 0,085*4,65*16=6,32Kč, měsíc 0,085*4,65*16*30=190Kčrok: 0,085*4,65*16*365=2308KčJe třeba dodat, že se jedná o dost úsporný desktopový pc na předposlední 32nm architektuře Intel. Přidáním externí grafiky by se spotřeba ještě zvýšila, pokud by nebyla zapojena k výpočtům, tak asi o 10W. V případě pc s výkonově porovnatelnými procesory Athlon II X2, X3 budou čísla dost jinde. Stejně tak při použití čtyřjádrových procesorů.

Smysl toho všeho a pár faktů..

Naprosto chápu všechny debaty o spotřebě a výhodnosti, ale berte to z jiné stránky. Věda sama nemá peníze a po světě se nám válí nevyužitý výkon. Kdyby někdo ten výkon byl ochoten zaplatit, bylo by moc fajn ho využít, ale jsou to mega moc velký prachy.. Pokud to ale má financovat jednotlivec sám za sebe, už jsou to snestitelnější finance - 1K měsíčně proti třeba pul milionu v případě zapnutí nějaké PC učebny fakulty informatiky nějaké univerzity, kde nejsou zas taková ořezávátka.. Ne každý si to může dovolit, ale těch pár % ve výsledku může pro vědu znamenat obrovský přínos. Jak bylo řešeno v perexu, složením všech počítačů v "rodinách" dostaneme mnohořádově vyšší výkon, než nabízí všechny superpočítače na seznamu Top500 dohromady. Už jen pořizovací cena takového výkonu je šílená, ale když si to každý kupuje pro sebe, přežije 15K za počítač a 1000K za elektriku, dejme tomu.. Už jen jejich nevyužití je ohromným plýtváním zdrojů.Problém číslo dvě z tohoto jdoucí je, že paralelní systém třeba s 1024 jádry vyjde ve výsledku levněji, než 256 počítačů soukromníků po 4jádrových procesorech. Mohou totiž spolu sdílet určité zdroje a komponenty, lépe se chladí a veškerá ta sériovost je úsporou - vyrobí se najednou v jedné krabici, je jich tam moc a je to dobře poskládané, chlazení namíru atd... Jenže to by se na takovém stroji muselo složit těch 256 lidí..Ještě chci uvést drobný paradox. Znáte Amálku? Tedy ne tu vílu, ale ten superpočítač někde na Moravě? Má několik tisíc procesorů a výkon cca 6Gflopů podle oficiálních materiálů. Jeho spotřeba se měří ve stovkách KW, jeho cena je nepředstavitelná. A kde je ten ironický paradox? Pokud by to daný výpočet umožnil - pokud se dá silně paralelizovat a algorytmizovat pro GPU instrukce, trojice Radeon HD5870 poskytuje výkon dohromady přes 6Gflopu při spotřebě dohromady tak 800W (řekněme do 1KW) a pořizovací cenou kolem 20K korun.. Vejde se do jedné skříně klasického herního PC. Amálka zabere celou budovu, chladí jí obrovská klimoška (velice ekologická to věc), žere to elektriku i s drátama, bužírkou a vrabcema na nich..Chápu, ne všechny výpočty lze přímo provádět na GPU, některé vůbec, ale drtivá většina se dá rozebrat na algorytmy GPU instrukcí, které sice budou třeba pro 1 CPU instrukci potřebovat 40 GPU instrukcí, budou složité k naprogramování, ale ve výsledku bude jediná grafická karta stále výkonnější, jak stovka procesorů s cenovkou 4x vyšší pro jediný kus (třeba Intel Xeon za 20K vs HD5870 za 4K?)...To ani nemluvím o tepelné efektivitě.. 99% spotřeby křemíku je teplo, ten malý zbyteček je výstupní voltový signál, nic.. takže mít 500KW v teple při tejném výkonu jako 1KW GPU, to už pro klima něco znamená. Planetu neohřívají jen skleníkové plyny, vše je jen tepelná výměna a každé ochlazení čehokoliv, od kostky ledu přes počítač po motor lodě musí zákonitě ohřát nějaké médium, které stejně nakonec ohřeje vzduch a ten ohřeje planetu. Jen jediný superpočítač Amálka počítač udělá teplo 500KW za HODINU. Motor nákladního automobilu udělá stejnou práci, 500KW (převedeno na 700 koní), jenže velká většina z nich, asi 60% je pohyb (-> tření -> teplo; odpor vzduchu -> teplo) a 40% je zase teplo, tedy 200KW za hodinu dělá třeba náklaďák, každý jeden.. Rychlovarná konvice mění na teplo třeba jen zanedbatelné 2KW. Raketoplán nebo chlazení odpadu v JE Temelín, to jsou gigawatty, které si neumíte představit. K tomu jen výkon JeTe 2MW za hodinu, všecky se spotřebují a drtivá většina této spotřeby je jen a pouze teplo. A to jsme jen v JeTe, spočtěte si celosvětovou produkci elektřiny za hodinu, minimálně 60% z ní jsou počítače a teplo.. To jsou pane čísla...A JEŠTĚ TAKOVÝ HLOD ZÁVĚREM.. SETI@HOME - POČÍTÁTE, MYSLÍTE SI ŽE PRO VĚDU.. JAK MŮŽETE VĚDĚT, CO POČÍTÁTE? JSOU TO ČÍSLA, KÓDY, INSTRUKCE. KLIDNĚ MŮŽETE HLEDAT NĚJAKÝ SKVĚLÝ SUPERJED PRO AMERICKOU ARMÁDU.. NECHCI DISTRIBUOVANÉ VÝPOČTY PODRÝVAT, ALE MÁTE DŮKAZ?

Užitečná Věc

Dobrý den.
Tento projekt mi přijde velice užitečný. Já osobně jsem do něho zapojen již tři roky a přijde mi velice praktické, že nevyužitý výkon počítače je k dispozici k praktickým věcem. Mé PC je v provozu cca. 8-16 hodin denně a z toho více jak 40% času jen "hučí a žere". Tento čas je tak efektivněji využit. Navíc používám tento program zároveň jako test chlazení sestavy (mám v nastavení programu zadáno, aby při nečinnosti ze strany uživatele využívá 100% výkonu procesoru). Po přetaktování šestijádra na 4,2 GHz dokázal tento program vytáhnout teplotu CPU na 62°C. Osadil jsem CPU lepším chladičem a nyní jsem o 10°C níže. Prostě mám neustálý přehled o výkonu sestavy. Zároveň používám graf výpočtů tohoto programu jako spořič obrazovky-vypadá dobře a je to oproti ostatním spořičům něco nového a neokoukaného.
Mohu zaručit, že program nijak neomezuje práci na PC, protože při jakékoliv akci (stačí pohyb myši) se automaticky přeruší všechny výpočty.Komu přijde, že jeho počítačová sestava zahálí a je nevyužita, tomu mohu tento projekt doporučit.

Energie

Jasně, elektřina něco stojí, ale CPU, který nepočítá se nemusí dostat do křemíkovýho nebe, to byste si vážně vzali na svědomí?

Reakce na spotřebu

Dobrý den. Původně jsem již nechtěl do tohoto fóra reagovat, ale nezbývá mi, než napsat pár připomínek (uznávám, že subjektivních).1.) Neustále tady řešíte spotřebu se zapnutým GPU. Tento projekt, i přes skutečnost, že jsou za výpočty udělovány body, není primárně určen k žádnému předhánění. Nikdo nikoho nenutí povolovat k výpočtům GPU. Já sám mám ve svém PC grafickou kartu HD6970 2GB a stejně provádím výpočty pouze na CPU.2.) Pokud někdo neunese výsledky "nějakých tabulek úspěšnosti" a musí za každou cenu GPU do projektu zapojovat, je to jen jeho problém a s myšlenkou projektu jako takového to již nemá nic společného.3.) Samozřejmě, že autoři projektu se snaží získat co největší výkon a z toho důvodu vymysleli systém bodování. Je to celkem logické, ale systém bodování útočí právě na jedince, kteří nemají vůli nesoutěžit a musí za každou cenu zapojovat všechnu možnou kapacitu svého PC. Takovým jedincům pak samozřejmě stoupají náklady za odběr energie.4.) Nemluvím teď o samotné soutěži, ale u jedinců, kteří se snaží pomoci vědě a využít zahálející "železo" k užitečným věcem, jsou náklady zanedbatelné a člověk to musí brát jako sponzorský dar. Navíc na rozdíl od přímých sponzorských darů zde člověk skutečně ví, kam jeho peníze byli použity.
...jak jsem řekl, je to jen a jen můj osobní názor a nikomu ho nevnucuji, ale založit celou negativní reakci k tomuto projektu na spotřebě GPU mi přijde dosti zavádějící.
Přeji všem příjemný zbytek dne

Náklady

Náklady určitě nebudou zanedbatelné při dlouhodobém provozu u výkonného procesoru, ale člověk to může brát jako přímý sponzorský dar vědě, ze kterého nikdo neukusuje žádná procenta.
Pokud jsou počítače využívány na smysluplné účely, neviděl bych v tom problém.

BOINC

Je to docela zajímavý projekt nad kterým jsem přemýšlel a o kterém jsem četl již před nějakou dobou. Jsem nyní kolem 1 měsíce připojen do tohoto projektu a každou noc nechávám provádět výpočty pro "čistotu vody", boj proti rakovině, výzkum obnovitelných zdrojů a podobně.Zatím jsem ale nepřišel na nějakou zpětnou vazbu - která bude ale pro jednotlivce asi složitější, přeci jen domácí počítače mají minimální výkon oproti "superpočítačům" a dílčí výpočty jsou tedy velice malé. Nelze tedy počítat asi s tím, že za rok Váš počítač vyřeší otázku ohýbání proteinů (bílkovin).Také bych upozornil že to jsou opravdu jen "prakticky" nulové náklady protože, protože mít procesor v zátěži 5-10% nebo 60-80% několik hodin denně je rozdíl a na roční spotřebě se to jistě odrazí. Vše lze samozřejmě nastavit (čas, použitý výkon apod.) ať už využíváte PC kdykoliv (přes den či noc).Zajímavé jsou i projekty typu Foldit - jenž je hry, kde její primární úkolem není zábava ale řešení vědeckých otázek a problémů především tam, kde je zapotřebí orientaci v prostoru, kde mají i ty nejvýkonější počítače starosti řešit problém, se kterým si průměrný člověk rychle poradí - ale o tom zase jindy :-)

Nenašli jste, co hledáte?

To je gól! To je gól!