Všechny komentáře k článku:Pomozte svým počítačem výzkumu a soupeřte s ostatními týmy! Nová soutěž!

Užitečná Věc

Dobrý den.
Tento projekt mi přijde velice užitečný. Já osobně jsem do něho zapojen již tři roky a přijde mi velice praktické, že nevyužitý výkon počítače je k dispozici k praktickým věcem. Mé PC je v provozu cca. 8-16 hodin denně a z toho více jak 40% času jen "hučí a žere". Tento čas je tak efektivněji využit. Navíc používám tento program zároveň jako test chlazení sestavy (mám v nastavení programu zadáno, aby při nečinnosti ze strany uživatele využívá 100% výkonu procesoru). Po přetaktování šestijádra na 4,2 GHz dokázal tento program vytáhnout teplotu CPU na 62°C. Osadil jsem CPU lepším chladičem a nyní jsem o 10°C níže. Prostě mám neustálý přehled o výkonu sestavy. Zároveň používám graf výpočtů tohoto programu jako spořič obrazovky-vypadá dobře a je to oproti ostatním spořičům něco nového a neokoukaného.
Mohu zaručit, že program nijak neomezuje práci na PC, protože při jakékoliv akci (stačí pohyb myši) se automaticky přeruší všechny výpočty.Komu přijde, že jeho počítačová sestava zahálí a je nevyužita, tomu mohu tento projekt doporučit.

Možnosti
8 reakcí
poslední 17. 10. 2011 19:33

Myšlenka je to sice pěkná, ale když si spočítáte na kolik Vás za rok vyjde provoz takto vytíženého PC, možná Vás to nadšení přejde.

@Aristoteles: Vzhledem ke spotřebě UPS (často u nás totiž padá dodávka el.) rozdíl necítím. Ale jistě chápu, že to může být problém. Nicméně vzhledem k užitečnosti projektu věřím, že tento menší nárůst nákladů nikoho nezruinuje. -Člověk to musí brát jako sponzorský dar (upřímně řečeno, ono stačí nejít jednou na pivo, že? a máte to doma) ...podotýkám, že nejsem abstinent :-)))

@Aristoteles: Přesně jak píše JosefBem. Myslím že většina z nás co počítají to berou i jako sponzorský dar. Já osobně jsem rád, že se mohu zapojit do pomoci vědě a lidstvu v pokroku. Když se do toho člověk dostane víc, nemusí pomoci jen poskytnutím výpočetního času, ale i překlady a jinou pomocí. Kor v ČR vidím tuto stránku pomoci jako stále zásadní.Doma počítám na AMD Phenom 9750 a GTX275. Spotřeba mé sestavy v plném záběru je zhruba 300W, možná těsně pod. Jede mi 12h denně = 0,3kW x 12 = 3,6kW/den. 3,6kW x 3,5Kč/kWh = 12,6Kč/den. To je si myslím opravdu zanedbatelná částka, kterou většina z nás i v mnohem větší míře utratí za jinou věc/věci. Ten kdo nepočítá na GPU se dostane i na 1/3 této částky. Nemluvě o tom, když se počítá na notebooku. Lenovo L520 (i5-2410, int. GPU) má v plném výkonu max. 40W = 3,36Kč/denZy tyto ceny má opravdu vědě cenu pomáhat.

Reakce na smazaný příspěvek: Nj, to je vlastně taky pravda, že spicializovaná serverová farma bude daleko efektivnější v poměru výpočetní výkon/spotřeba energie, než běžný domácí desktop.
Jediná výhoda tohoto gridu je vlastně to, že vědci nemusí kupovat ten speciální HW.

@spaz: Superpočítače jsou sice možná natom líp v poměru výkon/spotřeba ale stále převážnou část spotřeby el.proudu tvoří chlazení superpočítačů/serverů.

Reakce na smazaný příspěvek: Přiznávám, přepočet na měsíc a rok jsem vynechal záměrně :D O:-).Je to prostě o tom, do čeho je člověk ochoten investovat a kde své peníze utratit. Někdo si vybere psí útulky, nekdo zase dětské domovy a já BOINC.Jelikož si jsem vědom oné propálěné elektřiny, tak velkou část svého výkonu věnuji jen těm projektům, co mají smysl.Já osobně bych nerad něco posílal vědcům. Nevím kde ty peníze skončí a ani certifikát mi to nezaručí. Takhle sám určuji kam pošlu svůj výkon a vím přesně na co.

Reakce na smazaný příspěvek: Ještě jeden příspěvek. Zapomněl jsem na začátek toho Vašeho... O:-)Stolní PC mi jede v režimu 12/24 na 100% již skoro 3 roky a nic v něm neodešlo. Zde ( http://www.czechcomputer.cz/view_user_list.jsp?id=K0810071519499102767429205334802 ) se na ni můžete podívat. Před půl rokem jsem vyměnil GPU (chodila pořád dobře, ale už jsem na ní neměl co počítat) za GTX275 a kvůli tomu i zdroj. 400W by ji neutáhl. Je sestaven z normálních komponent, jen je využívám na 100% a na to by měli být stavěny, ne..?Notebook stačí jednou za dva měsíce profouknou nebo vyluxovat a je jako nový. Počítal jsem na Asus F3Jc a teď na Lenovo L520 a nemám žádné problémy.

Reakce na smazaný příspěvek: Má sestava je ale postavená z normálních věcí, které jsou normálně dostupné a rozhodně nejsou ze sféry trhu pro servery nebo výpočetní centra a mám odzkoušeno, že vydrží i provoz 24/7 celý měsíc na 100% v létě. A to ještě nepočítám zmršenou elektroinstalaci v domě, který obývám (není můj, nemohu opravit) a prašné prostředí, takže dostává zabrat po více stránkách. Jednou měsíčně vypnout, rozebrat, vyluxovat, složit a jede se dál.Máte ale pravdu v tom, že většina běžných PC je opravdu nešťastně postavena a jsou prodávány reklamou a hezkými čísly... Tím se ale dostáváme k nakupujícícm/uživatelům... To taky není moc veselé...Jsem si vědom omezené živostnosti všech komponent v PC, ale já jsem pro to, aby se jejich potenciál využil na maximum po celou dobu životnosti, která se díky mému chování možná i rovná počítači normálního uživatele. Jak jsem psal, svůj počítač čistím, kontroluji atd... Normální člověk si ho koupí a už se o něj nestará, prach se usazuje, teploty stoupají a bum, počítač není. A uživatel se strašně diví jak se to mohlo stát... Takže si troufám říct, že můj 100% zatížený PC vydrží mnohem déle, než ostatní počítače...

Nenašli jste, co hledáte?

Nakup a soutěž o hvězdné stavebnice LEGO® Nakup a soutěž o hvězdné stavebnice LEGO®