Všechny komentáře k článku:Vědci vyrobili memristor – nastane revoluce?

Přelom

Tak toto je úplně úžasná zpráva, která může znamenat velký průlom v technice. Už se těším na masové nasazení!

@mervart: konecne neco nového :) také už se těším až přijdu ke kompu, zmačknu čudlik a uz to bude nastartovany

@mgiel: a pak sou lidi, jako ja, kteri pocitac ani nevypinaji :D

@beznick: asi tak :D

@beznick: presne, taky nevypinam, jenom restartuju, kdyz jsou aktualizace :)

@beznick: Ale tady přeci nejde o využití memristoru k tomu, aby se nemuselo vypínat PC. Jeho využití může být tak rozsáhlé, že si to ani nedokážeme představit, stejně jako to bylo v začátcích tranzistoru.

@mervart: to si ale ještě počkáme...

@wormak: Jo je to skvělá správa ale aby jsme se toho někdy dočkaly. Ale je to zas něco co by nám ulehčilo život. Tak teda budu doufat že se toho dožiju a asi nebudu sám.

@sasmen: Podle mě to bude z počátku rychlé,ale po delší době bude mít HD problémy,protože i když píšou že to jde bez el. proudu ,tak to tam něco držet musí,ale nechám se překvapit.

@Thomasino: U flashky taky el. proud neni potreba pro zachovani dat, jenze je mnohonasobne pomalejsi a je omezeny pocet cyklu pro prepis...
Jinak vzhledem k tomu, ze v soucasne dobe je HDD nejpomalejsi casti PC, bych disky zalozene na teto technologii opravdu uvital a kdyz uz ne ciste na teto technologii, tak alespon hybridni disky. Samozrejme i pameti RAM, kvuli bootovani, apod... Je to rozhodne zlom v teto oblasti a rozhodne se tesim na dalsi vyvoj.

@AsPMaN: Me pripadne, ze jsi vypustil SSD disky ... "mechanicke" disky jsou opravdu nehorazne pomale, ale s SSD diskem se uz da pracovat ;). U toho bych fakt videl ohromnou vyhodu a vyuziti v RAM.

@zdendal: Ano opomnel jsem je, bohuzel v dnesni dobe jsou extremne predrazene a stejne nepodavaji rychlostne takovy vykon jako lepsi HDD.. jejich vyhoda je v pristupove dobe a vyrovnanosti vykonu. Kdyz se to tak vezme tak SSD disky jsou slozene z nekolika flash cipu s co nejlepsimi parametry. Bohuzel zde je stale nevyhoda poctu zapisovacich cyklu. Pokud se zacnou nejak masove rozsirovat memristorove pameti, tak jejich pristupova doba i rychlost budou oproti HDD i SSD absolutne nekde jinde... Vicemene by mohly i nahradit HDD i RAM a byt vyuzivany jako jednotna pamet, jenze takovou zmenu v pristupu k pametem pocitace bych nevidel drive jak za deset az dvacet let...

@zdendal: Jinak SSD disk jako RAM bych vazne nechtel, vzhledem k az 100x pomalejsi prenosove rychlosti nez DDR2/3... Pro predstavu, pokud mate dostatecne velke pameti RAM, si muzete nainstalovat napr. program RAMDiskXP, kterym si jednoduse vytvorite z casti RAM virtualni HDD a muzete si zkusit nakopirovat na nej nejake soubory a posleze na nich udelat kopii primo na virtualnim disku, pri cemz kopirovani ani nepostrehnete.. ;)

@sasmen: No jestli nebude spis otazka dalsi generace :o)

@+Nikitk@+: Dofám že se toho dožiju, ale jinak zajímavý i to slovo memristor.

@Anonymní uživatel: O takovéhle věcičce jsem tedy nikdy neslyšel a to jsem na elektro škole. Ale je to opravdu úasná věc. Ještě kdyby to nemělo limit přepisů a byla by to fakt paráda. To bysme si za chvíli začali stěžovat na to, že procesory jsou pomalé. :)

@Vladimir Pesta: To jo, vypadá to fakt skvěle, ale nevim nevim, než se to k nám dostane...

@wormak: To bude jako s pamět čipy Intelu požívajících technologii pro zrychlení flash pamětí a tohohle se dočkáme tak ještě déle

@wormak: Pokud se museli vejít do 5nm, tak si na reálné výrobky ještě asi drobně počkáme, protože výrobní procesy pokud vím jsou dnes ještě pořád o řád jinde...

@kadlis: Jestli sem spravne pochopil nekolik clanku co sem na tohle tema cetl, tak uz maji prvni memristor vyrobeny prave na zaklade 5nm vyrobniho procesu jinak by nefungoval a o tom tento clanek je, to ze procesory se vyrabeji 45m vyrobnim procesem s tim snad nema nic spolecneho.

@AsPMaN: Přesně tak :) Docela se směju nad všema těma komentářema :)
Vidím, že páni odborníci jsou povětšinou absolutně mimo v tom jak která jejich část PC vlastně funguje :) Chtělo by to mrknout na to jak pracují základní součástky - kondenzátor a tranzistor, pak si uvědomit co vlastně dělá tahle novinka a pak teprve začít plácat ty ptákoviny co tu píšou :)
Pokud by totiž tahle součástka fungovala tak jak je pospáno v článku bylo by to opravdu zlomové. Pak už by byla jen otázka kolik memristorů lze nacpat na jakou plochu a masové výrobě nic nebrání :) A ceny bych se zas tak nebál. Nebude to podle mě o nic víc než dnešní flash paměti a časem i mnohem levnější. Otázkou je čas za jaký se tohle dokáže dostat do použitelné formy. V dnešní době bych ale řekl že to bude sakra rychle :)

@AsPMaN: O to právě jde... To, že někde v nějaké experimetnální laboratoři vyrobili jednu součástku experimentální metodou a k nějakému fungujícímu celku jich bude potřeba niliony (v ucelené a víceméně bezchybné formě), tak je opravdu rozdíl mezi povedeným experimentem a výrobní technologií.

@kadlis: No já myslím ale že to pujde :-) Když se dnes daří dostat na malou plochu miliony tranzistorů tak proč by to nešlo s teoreticky mnohem jednodušší součástkou? :) Já myslím že by to šlo a že to pujde rychle :)

@kadlis: Ano, rozdíl mezi výrobou jednoho kousku a milionů integrovaných do chipu je značný. Ale podststné je, že to vyrobit jde.. Za rok jich budou zvládat udělat pár set vedle sebe, za další rok pár desítek tisíc.. za pět let pravděpodobně ty potřebné miliony, za deset let to bude naprosto běžná věc i v nejlevnějším poči..

@AsPMaN: Mozna se pletu i ja, ale rekl bych, ze se vcelku dost pletete a zamenujete si osy X (delka),Y (sirka) a Z (tlouostka). Pokud mluvime o vyrobe procesoru 45 nm technologii, znamena to, ze se zmensuje PLOCHA cipu. Ale nikdo nikdy nemluvil o realne TLOUSTCE. Ta by mela byt stale stejna. Prosecory se totiz vyrabeji tak, ze na supercisty wafer kremiku se pomoci masky (litografie) oznaci mista, na ktere ma pusobit plyn a vlivem difundace se na kremik nanaseji jednotlive vrstvy. Takze pokud memristor ma mit tloustku 5 nm, tak to je uplne jiny rozmer, nez ze plocha muze mit libovolne rozmery. Ale mozna se pletu.

@mervart: už aby to začli montovat...čas sou peníze a okamžitý naběhnutí systému by bylo v duchu toho hesla

@toecha: No když už jsme tak u toho tak bych to viděl jako dobrou věc, ale asi trošku dražší pro začátek.

@toecha: No podle mého názoru než se to začne v Evropě volně prodávat a montovat do osobních PC tak už budou procesory na bázy vodíku, gelový grafiky a disky budou s deskou propojený bezdrátově :-) (a ještě dalších 1000+ vychytávek co mě ted vůbec nenapadá)

Zatím znínili samá pozitiva

Jako náhrada RAM, či HDD, jak tu zaznělo, jednotná paměť by to nebylo špatné. Uvidíme co energetická náročnost a životnost.

@Pajik77: podle článku bych tu energetickou náročnost tipoval někde k flash diskům/pamětím, s tou živostností to bude asi krapet horší - aspoň zezačátku

@Pajik77: Tak energetická náročnos i životnost asi nebude takovej problém, jako nemožnost to masově ryrábět. Osobně si myslim, že se to začne prakticky využívat tak za 10 let.

@Pajik77: toto je skoro dokonala soucastka :) jen byl doted problem ji vyrobit, kvuli jeji technycke narocnosti na vyrobu, protoze takto pokrocile vyrobni procesy jako 55nm jsou az ted a jeste pred par lety to nebylo technicky mozne..

Re:Super Přelom

Taky se těším na masové nasazení.Kéž by to bylo co nejdřív.

@player83: Jenže o těhle novejch technologiích čtete pořád (zvýšeni kapacity baterií, nový způsob ukládání dat) ale nikde nic. Potřebujou nejdřív zaplavit trh těma šmejdama co maj...

Parada

Ty jo to by byla nekompromisni parada . predstavte si zmacknou cudlik a byt hned na plose :D . vas neste to dlouhy botovani ?
Jenze kolik by to stalo ze ?

@Dodo44: Me teda z toho vseho to bootovani pali nejmene. Ale celkovy narust vykonu pocitacu me vzrusuje daleko vice.

@Dodo44: Zmacknes cudlik a budes nasratej ze monitoru trva tak dlouho nabehnout =D

@Dodo44: Určitě to zezačátku bude stát hrozně moc a normální lidi si to nebudou moci hned tak dovolit. Bylo by to super nemuset bootovat, už se na to těším.

@Dodo44: Tak počítač nech hybernovat a taky to budeš mít v ramce, kdyý ti tak vadí to bootování :-)

@Anonymní uživatel: Režim spánku není nejpomalejší, šetří ještě více než úsporný režim, protože stolní PC se dá vytáhnout se zásuvky a notebook nemá spotřebu. Já jsem to rodičům udělal tak, že při zmáčknutí vypínače za běhu Windows (XP) se počítač dá do režimu spánku a po zapnutí je během 10 vteřin na ploše, což je dost dobré. U pomalých notebooků (kolem 40-45Mb/s) je to jen plus, protože jen načítání OS vybije 5% baterie..... jenže u notebooků si nevyberete,že? :o(((

@Dodo44: Ne mě dlouhé bootovani neštve, počítač nevypínám ani doma, ani v práci, takže chvíle bootování si užiju jen po restartu jednou za pár měsíců, a na to mi tenhle vynalez asi nepomůže =)
Za starých časů když jsem kompik ještě vypínal bylo mým zvykem přijít domů ze školy, zapnout kompa v pokoji, a pak jsem si šel sundat batoh, bundu, boty, a než než jsem ke kompu přišel už to bylo nastartovaný :-))))

@Dodo44: Zní to jako zajímavý vynález a znamenal by konec současné technologie SSD disků.

Zatím 10x pomalejší než DRAM

HP se vyjádřilo (podle Wikipedie), že ten jejich prototyp je zatím asi 10x pomalejší než DRAM, takže to s těma rychlostma nebude asi zas tak slavný.

@Vojtas: No,ale když je něco novinka,tak se vše teprve vylazuje...... první auto nebylo taky formule,ne? Jen ať vymýšlí, myslím,že je spousta technologií o kterých nemáme ani páru, tak toho vybalej určitě víc.... Ať firmy omezí výrobu nových CPU a věnují se výrobě pevných disků, protože k čemu rychlé čtyřjádro v domácím PC, když to swapuje na disku RAM ne RAM....... Malá pauza ve vývoji CPU do stolních PC se pozdržet může,to nikoho nezabije.

@BlackZoneCZ: myslím že toto je opravdu krok správným směre, vzpoměňte si kolikrát potřebujete jen rychle něco najít a zase odejít, a nejvíc vás brzdí bootování xpéček a spouštění programů po spuštění. hlavně at to vědci příliš dlouho nebrzdí s prodejem.

@d.fillip: Tady nejde jen o XPéčka,nabootovat na notebooku vistu je doslova horor...... a většina notebooků už oficiálně XP nepodporují (asi nějaká tajná domluva výrobců a MS)

@BlackZoneCZ: Myslim, ze s tim vyvojem mas urcite pravdu. Vzdyt kolik existuje vyzkumu na THz procesory nebo notebooky s obrovskou kapacitou baterie. A i o tech se maximalne objevi zprava, ze tam a tam se na tom pracuje, takze toho urcite nevim hodne.

@Vojtas: prvni DRAM meli taky stovky MHz? tak radsi mlc kdyz o tom nic nevis

Memristor

I kdyby to bylo v PC tak neodpadne start a inicializace PC, která trvá zhruba 15 sekund. Takže zmáčknout čudlík a okamžitě máme plochu je utopie.
Navíc už i nyní existují úsporné režimy, kdy se celý PC vypne, jen se napájí RAM udržovacím proudem a start je tak mnohem rychlejší.

@kecafon: přesně tak. Kompl když je vyplej tak si bere cca stejně jako v uspornym režimu S3 (Suspend To RAM). Takže naco vypínat kompl když stačí úsporný režim a hned po stisku tlačítka napájení (+ 3 vteřiny než se zapne monitor) mám zobrazenou plochu a můžu pokračovat v práci...

Nenašli jste, co hledáte?

To je gól! To je gól!